Η νομιμοποίηση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας θα ανοίξει το δρόμο για χρήση αυτής σε πληθώρα εφαρμογών αλλά και προϊόντων. Με προτεραιότητα την ανακούφιση του πόνου, του στρες και της ναυτίας, δεν αποκλείεται να ακουσθούν ισχυρισμοί υγείας σχετικοί με τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Η κάνναβη «ανοιγοκλείνει» το διακόπτη της όρεξης
Οι ουσίες της κάνναβης στις οποίες αποδίδονται οι ψυχοενεργές ιδιότητες ονομάζονται κανναβοδοειδή, και σε αυτά ανήκουν περισσοτέρων από 100 συστατικών. Μέχρι σήμερα δύο από τα τις ουσίες αυτές φαίνεται να σχετίζονται τον έλεγχο του βάρους, και κυρίως με την αύξηση αυτού. Οι τελευταίες είναι γνωστές ως κανναβινόλη (CBN) και τετραυδροκανναβινόλη (THC). H δεύτερη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση και ευφορία, ενώ η πρώτη όχι. Ακόμη, φαίνεται πως επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο το μηχανισμό της όρεξης:
- Κανναβινόλη: Δεν επιδρά άμεσα στη διάθεση για φαγητό, χρησιμοποιείται όμως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας. Μέσα από το μονοπάτι αυτό αυξάνεται η κατανάλωση τροφής.
- Τετραυδροκανναβινόλη: Ενεργοποιεί τα μονοπάτια της όρεξης στον εγκέφαλο με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ενισχύοντας την παραγωγή της ορμόνης της όρεξης, γνωστής και ως γρελίνη. Όσο περισσότερη γρελίνη εκκρίνει το σώμα τόσο περισσότερο πεινάει κανείς! Ο δεύτερος τρόπος σχετίζεται με συγκεκριμένους υποδοχείς (CB1) οι οποίοι εντοπίζονται σε κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα. Μέσω των υποδοχέων αυτών, η τετραυδροκανναβινόλη προκαλεί μία αλυσίδα αντιδράσεων, οι οποίες τελικά αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Μην ξεχνάτε βέβαια πως η ουσία αυτή είναι υπεύθυνγ και για το αίσθημα ευφορίας που προκαλεί το φυτό!
Οι εφαρμογές της χρήσης κάνναβης στη διαχείριση του βάρους
Μέχρι σήμερα οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες σχετίζουν τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης με την αύξηση, αλλά όχι με τη μείωση, του βάρους. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες σε ασθενείς με HIV και καρκίνο έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα. Κυρίως φαίνεται να ωφελούνται ασθενείς με χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ το σώμα φαίνεται «συνηθίζει» την ουσία με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη μεριά οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι και για την απώλεια κιλών, ελπίζοντας πως τα επόμενα χρόνια ουσίες της κάνναβης θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για να απενεργοποιήσουν τους υποδοχείς CB1 που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Τότε όλοι θα μιλούν για τη «μαγική λύση» στο αδυνάτισμα! Μέχρι τότε όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους ισχυρισμούς υγείας που επικοινωνούνται από τις εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα κάνναβης, προς τους καταναλωτές.
Η έρευνα γύρω από το φυτό της κάνναβης είναι ένα πεδίο που θα διερευνηθεί πολύ από τους ειδικούς τα επόμενα χρόνια. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαιτέρος προσεκτικοί και να ακολουθούν τις συμβουλές κάποιου ειδικού υγείας, πριν ακολουθήσουν τις τάσεις της εποχής!
Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA Διαιτολόγος, Διατροφολόγος Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία Riggs PK1, Vaida F, Rossi SS, Sorkin LS, Gouaux B, Grant I, Ellis RJ. A pilot study of the effects of cannabis on appetite hormones in HIV-infected adult men. Brain Res. 2012 Jan 11;1431:46-52. Kirkham TC. Cannabinoids and appetite: food craving and food pleasure. Int Rev Psychiatry. 2009 Apr;21(2):163-71. Sansone RA, Sansone LA. Marijuana and body weight. Innov Clin Neurosci. 2014;11(7-8):50-4. Nature. Boer Deng. Marijuana flips appetite switch in brain. Accessed 11/1/2019. https://www.nature.com/news/marijuana-flips-appetite-switch-in-brain-1.16957