Μωρό – Μπάνιο: 8 tips για να κάνετε το μωρό σας μπάνιο με ασφάλεια (vid)


Μωρό – Μπάνιο: Μπορεί η διαδικασία του μπάνιου του μωρού μας να είναι άκρως διασκεδαστική και η καλύτερη στιγμή της ημέρας μας μαζί του, ωστόσο πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι

Ο χώρος του μπάνιου και ιδιαιτέρως της μπανιέρας είναι ένα μέρος, στο οποίο ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε το μωρό μας μόνο ακόμη κι όταν πρόκειται για ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας.

Πριν αρχίσετε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας φροντίστε να έχετε δίπλα σας:

  • Πετσέτες
  • Πάνες
  • Καθαρά ρούχα
  • Γαλάκτωμα

Αφού έχετε κοντά σας όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες ώστε να κάνετε με ασφάλεια μπάνιο το μωρό σας.

8 tips για να κάνετε το μωρό σας μπάνιο με ασφάλεια:

  • Επιβλέπεται πάντα το μωρό/παιδί στην μπανιέρα
  • Παρακολουθήστε τη στάθμη του νερού στην μπανιέρα
  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του νερού
  • Κρατήστε το μπάνιο ζεστό
  • Στρώστε ένα μη-ολισθηρό χαλί για την μπανιέρα ώστε να μην γλιστρήσει
  • Καλύψτε το στόμιο της μπανιέρας ώστε να μην προκληθεί τραυματισμός
  • Οι χειρολαβές των βαλβίδων δεν είναι παιχνίδια. Αποθαρρύνετε το μωρό σας να γυρίζει ή να παίζει με τις λαβές βρύσης
  • Μην αφήνετε τα ηλεκτρικά προϊόντα κοντά στην μπανιέρα

Δείτε το σχετικό βίντεο και εφαρμόστε όλα τα παραπάνω:

Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό; (Συμβουλές βήμα-βήμα)

Όπως τα περισσότερα σε αυτή τη ζωή, έτσι και τα πρώτα μπανάκια του μικρού σας δεν θέλουν κόπο, αλλά τρόπο. Σας δίνουμε οδηγίες βήμα-βήμα, ώστε το πρώτο του «splish splash, I was taking a bath» να συνοδευτεί με το μικρότερο δυνατό άγχος για εσάς!

Όλα είναι πρωτόγνωρα για το μωρό σας, αλλά και για εσάς, εφόσον πρόκειται για το πρώτο σας παιδί. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, το άγχος είναι ικανό να μας κάνει να ξεχνάμε ό,τι συμβουλές ενδεχομένως μας έδωσαν φεύγοντας από το μαιευτήριο ή ό,τι διαβάσαμε μόνοι μας προκαταβολικά, όσο το μωρό ήταν ακόμα στην κοιλίτσα της μαμάς του.

Πότε είναι η ώρα για το πρώτο του μπάνιο; Πώς να το πιάσω και πώς εξασφαλίζω ότι δεν θα μου γλιστρήσει; Πώς πρέπει να είναι το νερό; Να χρησιμοποιήσω σαπούνι; Τι άλλο πρέπει να προσέξω; Και τελικά πόσο συχνά χρειάζεται μπανάκι το μωρό μου;

Αν αυτές οι απορίες έχουν ήδη σχηματιστεί σαν συννεφάκι πάνω από το κεφάλι σας, απλώς συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας λυθούν όλες!

Πότε να κάνω μπάνιο το μωρό μου

Το πρώτο ολόσωμο μπανάκι του παιδιού σας γίνεται αφού πρώτα πέσει ο ομφάλιος λώρος, το οποίο παίρνει περίπου δύο εβδομάδες για να συμβεί (από την 7η έως την 21η ημέρα είναι η φυσιολογική περίοδος – αν δεν έχει πέσει μετά την 3η εβδομάδα, επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρό σας). Όσο ο ομφάλιος λώρος παραμένει στο σώμα του νεογέννητου, δεν θα το βάλετε σε μπανιερίτσα με νερό.

Ένα άλλο θέμα είναι η συχνότητα. Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, απολαμβάνει την επαφή με το νερό και γίνεται πιο κινητικό, η συχνότητα σταδιακά αυξάνεται και κάποια στιγμή μπορεί να γίνει μέχρι και μέρος της καθημερινής σας ιεροτελεστίας.

Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν περάσουν μήνες, ίσως και χρόνος, ενώ εδώ μας ενδιαφέρει ο πρώτος καιρός, κατά τον οποίο, λοιπόν, το μικρό σας δεν χρειάζεται περισσότερα από τρία μπάνια την εβδομάδα. Μάλιστα, οι δύο φορές είναι πιο ενδεδειγμένες.

Ο λόγος που το συχνό πλύσιμο αντενδείκνυται είναι γιατί μπορεί να ξηράνει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας. Φυσικά, δεν αμελείτε στο ενδιάμεσο να καθαρίζετε την επίμαχη περιοχή έπειτα από κάθε αλλαγή πάνας, καθώς και το πρόσωπο, τον λαιμό και τα χεράκια του βρέφους.

Ως προς το ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για το μπάνιο του, αυτό εξαρτάται κυρίως από εσάς, αν και το μικρό σας μπορεί επίσης να έχει «άποψη», κι ας μη λέει ακόμα ούτε «μα» ούτε «μπα».

Εξαρτάται από εσάς, υπό την έννοια ότι είναι καλό να επιλέξετε την πιο βολική στιγμή, εκείνη κατά την οποία θα είστε πιο χαλαροί και θα υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες κάποιος εξωγενής παράγοντας να διακόψει τη διαδικασία. Κι αυτή η στιγμή μπορεί να είναι είτε κατά τις πρωινές είτε κατά τις βραδινές ώρες.

Πώς μπορεί, όμως, το μικρό σας να ανατρέψει τα δεδομένα σας; Δεν αντιδρούν όλα τα μωρά στο νερό με τον ίδιο τρόπο. Κάποια νεογέννητα μπορεί όντως να χαλαρώνουν με ένα βραδινό μπανάκι και να συμβάλλει αυτό στο να κοιμηθούν πιο εύκολα, άλλα όμως μπορεί να «τσιτώνουν», είτε γιατί δυσαρεστούνται είτε γιατί το… υπερευχαριστιούνται, και μετά να υπάρχει γκρίνια αντί για τη γαλήνη του ύπνου.

Αν έχετε επιλέξει το βραδινό μπάνιο, αλλά το μικρό σας δεν μοιάζει να συμφωνεί, δοκιμάστε να μεταφέρετε τη διαδικασία μία ώρα νωρίτερα, αντί για τελευταία στιγμή πριν το βάλετε για ύπνο, ή ακόμα και κατά τις απογευματινές ώρες.

Τέλος, αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το βρέφος ενώ ήδη πεινάει ή αμέσως μόλις τελειώσετε το τάισμά του. Στην πρώτη περίπτωση, ο ήδη υπάρχων εκνευρισμός της πείνας θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και για τους δυο σας, ενώ στη δεύτερη υπάρχει περίπτωση να βγάλει μέρος του γάλακτος που ήπιε.

Tip: Αν δείτε ότι το μωρό σας δυσανασχετεί πολύ με το νερό και με τη διαδικασία, μπορείτε να επιστρέψετε στον τρόπο που το πλένατε πριν πέσει ο λώρος (ξαπλωμένο πάνω σε πετσέτα, με βρεγμένο πανάκι και βαμβακάκια μωρού) για κάποιες ημέρες και μετά να ξαναδοκιμάσετε την μπανιερίτσα.

Πού να κάνω μπάνιο το νεογέννητο

Όσον αφορά τον χώρο, κάθε δωμάτιο του σπιτιού είναι κατάλληλο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Τόσο ο χώρος όσο και οι διαθέσιμες επιφάνειες επαρκούν για να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα είδη δίπλα σας (να τα φτάνετε απλώνοντας το χέρι), χωρίς να περιορίζεται η κινητικότητά σας.

• Μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλή θερμοκρασία του δωματίου (περίπου στους 23οC), για να μην κρυώσει το μικρό σας.

• Κρατάτε κλειστά τα παράθυρα, ώστε να μην υπάρχει κρύο ρεύμα.

Αν, βέβαια, επιλέξετε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας στον νιπτήρα, αναγκαστικά περιορίζεστε στον χώρο του μπάνιου. Οι άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες μόνο εφόσον προμηθευτείτε ένα βρεφικό μπανάκι (μπανιέρα), που μπορεί να τοποθετηθεί είτε πάνω στη βάση του είτε σε άλλη σταθερή επιφάνεια.

Το μπανάκι μπορεί, θεωρητικά, να τοποθετηθεί και μέσα στην μπανιέρα, αλλά το σκύψιμό σας μέσα σε αυτή, καθώς και η γενικότερη στάση και οι κινήσεις σας για το πλύσιμο του βρέφους, θα επιβαρύνουν πολύ περισσότερο το δικό σας σώμα. Γι’ αυτό συνήθως οι γονείς το αποφεύγουν τον πρώτο καιρό, προτιμώντας να πλένουν το μωρό σε επιφάνεια που βρίσκεται σε βολικό ύψος.

Εν των μεταξύ, ίσως έχετε ακούσει φίλους σας να κάνουν μπάνιο το νεογέννητο στον νιπτήρα, κρατώντας το ανάσκελα ή μπρούμυτα πάνω στο χέρι τους, το οποίο ουσιαστικά τοποθετούν σαν βραχίονα κάτω από το σώμα του παιδιού.

Να υποθέσουμε, όμως, ότι δεν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί, οπότε είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη διαδικασία και έχουν την άνεση που τους παρέχει η εμπειρία;

Ένας νέος γονιός, μαμά ή μπαμπάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσει από πίστα αυξημένης δυσκολίας, όταν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να διαχειριστεί την, ούτως ή άλλως απαιτητική, εμπειρία του πρώτου μπάνιου. Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε την τοποθέτηση του βρέφους μέσα στο μπανάκι (ή στον νιπτήρα-μπανιέρα) για αρχή.

Προετοιμασία για το πρώτο μπάνιο του μωρού

Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Ποτέ δεν αφήνουμε το βρέφος μόνο του στον χώρο καθώς το ετοιμάζουμε για μπάνιο, κατά τη διάρκεια αυτού ή μετά την ολοκλήρωσή του.

Αυτό σημαίνει πως, πριν ξεκινήσουμε το μπάνιο του, συγκεντρώνουμε όλα όσα θα χρειαστούμε, έτσι ώστε να μην το αφήσουμε δευτερόλεπτο μόνο του μέσα στην μπανιερίτσα ή πάνω στην επιφάνεια αλλαγής, για να πεταχτούμε να φέρουμε κάτι που ξεχάσαμε.

Επίσης, χτυπάει το τηλέφωνο στο δίπλα δωμάτιο και δεν υπάρχει άλλος να το σηκώσει; Αφήστε το να χτυπάει ή, αν σας προκαλεί άγχος, βγάλτε προκαταβολικά το σταθερό από την πρίζα και βάλτε το κινητό στο αθόρυβο όσο διαρκεί το μπάνιο του μικρού σας.

Χτυπάει το κουδούνι; Αγνοήστε το. Το πολύ-πολύ κάποιος να σας γκρινιάξει μετά, αλλά δεν συγκρίνεται με το τι μπορεί να συμβεί στο παιδί εν τη απουσία σας. Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών βρεφών πέφτοντας από την αλλαξιέρα, αλλά και πνιγμών σε λίγα μόνο δάχτυλα νερό…

Αν είναι απαραιτήτως ανάγκη να απαντήσετε είτε στο ένα είτε στο άλλο, τυλίξτε το μωρό με πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.
ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ