Εάν υπάρχει μία συμβουλή με την οποία να συμφωνούν όλοι οι ειδικοί της διατροφής είναι πως τα «περισσότερα φρούτα και λαχανικά» αποτελούν το πρώτο βήμα για μία ισορροπημένη διατροφή. Η παρότρυνση αυτή όμως τρομάζει όλους εκείνους οι οποίοι είτε αγαπούν το κρέας, είτε δεν «συμπαθούν» τα λαχανικά. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης δεν είναι συνώνυμη της χορτοφαγίας.
Πως μεταφράζεται η συμβουλή «περισσότερα φρούτα και λαχανικά»;
Όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να απολαύσετε τα οφέλη μίας διατροφής πλούσιας σε ζαρζαβατικά είναι καλό να καταναλώνετε ημερησίως 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων. Όταν φτάσετε το στόχο αυτό, κάντε το επόμενο βήμα και για μεγαλύτερη προστασία του σώματος προσπαθήστε να ενσωματώσετε 10 μερίδες στην καθημερινή σας διατροφή. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, αποτελούν άλλες ομάδες τροφίμων οι οποίες καλύπτουν τις προϋποθέσεις μίας διατροφής στα πρότυπα της χορτοφαγικής.
Για να μάθετε πως μοιάζει μία μερίδα φρούτων και λαχανικών πατήστε εδώ.
Συμβουλές για να ενσωματώσετε φρούτα και λαχανικά
Πολύ συχνά μπορεί μία συμβουλή να τρομάζει εκείνους που δεν γνωρίζουν πως να την κάνουν πράξη.Έτσι όταν κανείς ακούσει πως πρέπει να καταναλώσει πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων, για να προστατεύσει την καρδιά και τον εγκέφαλο, να χάσει βάρος και να ελέγξει τη χοληστερόλη ή το ζάχαρο, όλα φαντάζουν βουνό. Ιδιαίτερα εάν πιστεύουν πως γεύμα χωρίς κρέας δεν μετράει. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανανεώσετε την καθημερινή σας διατροφή.
- Επιλέξτε μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας, που δεν θα καταναλώνετε καθόλου κρέας. Στο εξωτερικό υπάρχει ήδη το κίνημα της «Δευτέρας Χωρίς Κρέας» και ίσως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε και εσείς
- Οργανωθείτε καλά! Μην φύγετε ποτέ από το σούπερ μάρκετ χωρίς να έχετε επισκεφτεί πρώτα το μανάβικο.
- Βρείτε δύο ή τρία λαχανικά που σας ταιριάζουν και μείνετε σε αυτά. Για παράδειγμα εάν αγαπάτε τα μανιτάρια δοκιμάστε να τα προσθέσετε στο τοστ, στην πίτσα ή ψητά στο φούρνο.
- Ανακαλύψτε το τρικ της σάλτσας! Ξεγελάστε τον εαυτό σας προσθέτοντας λαχανικά όπως ντομάτα, σπανάκι, καλαμπόκι, μελιτζάνα, κολοκύθια σε σάλτσες ή σούπες.
- Προσθέστε λαχανικά σε συνταγές που ήδη αγαπάτε. Για παράδειγμα, μερικές επιπλέον στρώσεις ντομάτα και μανιταριών στο burger, ή ψιλοκομμένα λαχανικά στη σάλτσα του κοκκινιστού αρκούν
- Δώστε γεύση στα λαχανικά σας με μπαχαρικά όπως το κύμινο, η πάπρικα, το θυμάρι και η ρίγανη.
- Βάλτε τα φρούτα στο κυρίως γεύμα, προσθέτοντας αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα σε συνταγές, ψιλοκομμένο μήλο ή πορτοκάλι στις σαλάτες.
- Χρησιμοποιήστε τα φρούτα σε συνταγές γι γλυκά, όπως κέικ, τάρτες ή μους.
- Φέρτε τα λαχανικά και τα φρούτα στο «προσκήνιο» τοποθετώντας τα σε ένα εμφανές σημείο τους σπιτιού. Στόχος είναι να αποτελούν την πρώτη σκέψη όταν ανοίγει η όρεξη.
Οι πιθανότητες είναι πως εάν ακολουθήσετε εκείνα τα tips που σας ταιριάζουν καλύτερα, χωρίς να το καταλάβετε θα έχετε περιορίσει την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Εξάλλου η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί διακαή πόθο όλων!
Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]