Εύσημα στην Ελλάδα για το ρόλο της στα Βαλκάνια απένειμε η γερμανίδα καγκελάριος στις πρώες δηλώσεις της από το Μέγαρο Μαξίμου. Θερμό καλωσόρισμα από τον πρωθυπουργό που έκανε λόγο για νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών
Καλωσορίζοντας τη γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης.
Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά και τις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη, μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Και πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση».
Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία, ενώ τόνισε ότι ήρθε ευχαρίστως στην Αθήνα. «Ο ελληνικός λαός πέρασε μια πολύ δύσκολη φάση και θέλω να ευχαριστήσω για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες, και για όσα προσφέρει αλλά και για το συνολικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια σε μια χρονική στιγμή που είναι σημαντικό να εξετάσουμε αυτά τα θέματα», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.
«Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι το αναπόφευκτο κάδρο που πλαισιώνει τη σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
H Γερμανίδα καγκελάριος κατά την άφιξή της στην Αθήνα.
Ωστόσο, η ατζέντα των συνομιλιών της καγκελαρίου στην Αθήνα δεν περιορίζεται σε αυτή. Από το Βερολίνο ήδη γίνεται σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν συνδέεται με καμία παραχώρηση εκ μέρους της Γερμανίας σε πιθανή δημοσιονομική «χαλάρωση» ή εγκρίσεις μέτρων όπως η αναστολή περικοπής των συντάξεων το 2019. Το προσφυγικό αναμένεται, επίσης, να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ, αλλά και ζητήματα ευρύτερης σημασίας. Οπως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, στα Βαλκάνια αλλά και στην Aνατολική Μεσόγειο, υπό το φως και των εξελίξεων που καταγράφονται στην Τουρκία.
Παρ’ όλα αυτά, στο Βερολίνο φαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει προς τον κ. Τσίπρα την ανάγκη προώθησης των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ήδη από χθες η γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι το Βερολίνο τη στηρίζει.
Μάλιστα ο κ. Ζάιμπερτ απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση με ζητήματα δημοσιονομικής χαλάρωσης. «Δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς τη διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη». Και προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά, εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα».
Πηγή: “η Καθημερινή”