Επίδειξη ισχύος από τους πεζοναύτες στον Παγασητικό


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεκπαίδευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και του προσωπικού της πρώτης Αεροπορικής Ταξιαρχίας του Στρατού με την 22η Marine Expeditionary Unit – MEU των ΗΠΑ στον Παγασητικό, με την κωδική ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος». 

Η άσκηση είναι η προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο Σάββατο 12 Ιανουαρίου.

Στην άσκηση εκ μέρους των ΗΠΑ συμμετέχουν 300 Αμερικανοί πεζοναύτες και από τη χώρα μας 300 Ελληνες πεζοναύτες αντίστοιχα.

Εχουν «επιστρατευθεί» τεθωρακισμένα και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, ενώ γίνεται εκπαιδευτική βολή με εμπλοκή βαρέων όπλων, αλλά και των τεθωρακισμένων μηχανημάτων.

Στόχος της άσκησης ATG19 είναι η διεξαγωγή συνεκπαίδευσης ελέγχου και διοίκησης σε επίπεδο Τάγματος και επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε επίπεδο λόχου μεταξύ πεζοναυτών Ελλάδος και ΗΠΑ με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οπως αναφέρουν διάφορα στρατιωτικά sites, στο πλαίσιο της άσκησης, τα μέλη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών εκπαιδεύονται σε βολές με τα οπλικά συστήματα των Αμερικανών και οι Αμερικανοί πεζοναύτες αντίστοιχα με τα ελληνικά οπλικά συστήματα.

Στο πλαίσιο επίσης της άσκησης προβλέπεται η παρουσίαση του αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος AAV7A1 σε αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ.

Το αίτημα τέθηκε από την ελληνική πλευρά ώστε το ΓΕΣ να έχει σαφή εικόνα για τα οχήματα αυτά που είναι απαραίτητα ώστε η 32η ΤΑΞ Π/Ν να αποκτήσει ικανότητα εκτέλεσης αμφίβιων αποβατικών ενεργειών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση σε ελληνικό έδαφος και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης ενισχύει τη φημολογία περί απόκτησης του εν λόγω οχήματος, κάτι που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες των ελλήνων πεζοναυτών.

Να σημειωθεί, πως δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κοινή άσκηση στον Παγασητικό μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2014.

πηγη taxydromos.g


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ