Η φοροδιαφυγή είναι σε πρώτο πλάνο και ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη λήψη νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν το φθινόπωρο αλλά και την επίσπευση άλλων που έχουν ήδη ψηφισθεί.
Τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν τη βασική πηγή για να υλοποιηθούν οι παροχές που έχουν εξαγγελθεί, χωρίς να κινδυνεύσει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει μια σειρά από πυλώνες.
- Ο πρώτος είναι η αύξηση της χρήσης των νέων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών, για παράδειγμα η διασύνδεση των POS και των ταμειακών, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα το συμπιέσουμε σε ένα βαθμό ώστε να έρθει στις αρχές του 2024, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και άλλα πράγματα που τα ακούμε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να τα υλοποιήσουμε.
- Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αύξηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων, ώστε αυτός ο πλούτος των δεδομένων να μπορεί να αξιοποιηθεί. Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο εστιασμένοι, πιο σύντομοι και πιο μικροί. Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι αγγίζουν περισσότερες επιχειρήσεις και εμπεδώνεται ένα κλίμα ότι βρίσκεται παντού.
- Ο τρίτος πυλώνας είναι η ίδια η δομή του φορολογικού συστήματος, με την έννοια ότι υπάρχει φορολογικό σύστημα που ευνοεί τη φοροδιαφυγή και φορολογικό σύστημα που κλείνει τρύπες και δεν την ευνοεί.
Οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και όπως φαίνεται θα επιχειρηθεί να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες στο φορολογικό σύστημα, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Από τα 8-10 δισ. που υπολογίζεται η φοροδιαφυγή, τα 3,5 δισ. προέρχονται από τον ΦΠΑ, αντίστοιχο ποσό από το εισόδημα, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ από άλλους φόρους.