Τελείωσαν και οι φετινές γιορτές!
Λογικά, οι περισσότεροι από εμάς, βιώνουμε την περίοδο “αποτοξίνωσης” από τις ατασθαλίες των ημερών, μπαίνοντας και πάλι στους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Τέτοια εποχή είναι σύνηθες να θέτουμε στόχους για το νέο έτος. Πόσες φορές έχουμε πει, “φέτος θα αδυνατίσω”, “φέτος θα μαζέψω κάποια χρήματα”, “θα αρχίσω γυμναστική” κτλ. Πρόκειται για στόχους που συνήθως δεν πετυχαίνουμε καθώς στην πορεία χάνουμε τα κίνητρά μας και επιστρέφουμε στις γνωστές μας συνήθειες.
Είτε λοιπόν οι στόχοι σας έχουν να κάνουν με τη σωματική εμφάνιση, την επαγγελματική σταδιοδρομία ή οποιονδήποτε άλλον τομέα της ζωής σας, θα ήθελα να κάνετε μια παύση και να διαβάσετε τις παρακάτω, σύντομες συμβουλές:
1) Οι περισσότεροι από εμάς παρατάμε τους στόχους μας, καθώς πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει η προσμονή για σύντομη υλοποίηση τους. Σχεδόν τίποτα όμως δεν έρχεται γρήγορα. Μη βιάζεστε! Ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τα επαγγελματικά μας, έχουμε την τάση να βιαζόμαστε, με αποτέλεσμα γρήγορα να απογοητευόμαστε. Ο Τόνυ Ρόμπινς, λέει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν αυτά που μπορούν να κάνουν σε έναν χρόνο και να υποτιμούν αυτά που μπορούν να κάνουν σε δέκα! Η συμβουλή μου λοιπόν είναι η εξής. Αν υπάρχει ένας στόχος που αξίζει να θέσετε, θα ήταν κατά τη διάρκεια του 2019 να μπουν τα θεμέλια που θα επιτρέψουν στο 2020, να είναι μια αξέχαστη χρονιά! Με αυτόν τον τρόπο, δεν βιάζεστε και επιτρέπετε στον εαυτόν σας να κάνει τις σωστές κινήσεις χωρίς να ρισκάρετε να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε.
2) Επενδύστε χρόνο στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία είναι στην φύση μας και ασχέτως αν δεν τον αντιλαμβανόμαστε πάντα, το έχουμε μεγάλη ανάγκη. Αφήστε λοιπόν για λίγο την τεχνολογία στην άκρη και αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια και στους φίλους σας. Έρευνα του 2017, έδειξε ότι ένας ενήλικας (18+) περνάει κατά μέσο όρο 2 ώρες και 51 λεπτά, κάθε μέρα, πάνω από το κινητό του. Αυτό αντιστοιχεί σε 86 ώρες τον μήνα! Αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα που θα μπορούσατε να αφιερώσετε σε “αληθινή” ανθρώπινη επικοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι οι δικοί μας άνθρωποι δεν θα είναι πάντα κοντά μας. Το κινητό θα είναι. Ας θέσουμε λοιπόν προτεραιότητες.
3) Αφιερώστε χρόνο στον εαυτόν σας. Όσο βεβαρημένο και αν είναι το πρόγραμμα σας, είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε τουλάχιστον μία ελεύθερη ώρα την εβδομάδα. Μία ώρα που θα αφιερώνετε στον εαυτόν σας, για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί. Ιδανικά μια ώρα που θα περνούσατε πχ εκτός σπιτιού, κάνοντας χορό, μουσική, γυμναστική, ζωγραφική, escape rooms κτλ.
4) Κάντε παραγωγικές σκέψεις. Οποιαδήποτε σκέψη σας κάνει κακό χωρίς να προσφέρει τίποτα παραγωγικό, διώξτε την από το μυαλό σας! Κάθε φορά που νιώθετε ότι το μυαλό σας πάει να σας παίξει ένα από τα γνωστά του παιχνίδια, φέρνοντας σας αγχωτικές ή στενάχωρες εικόνες σταματήστε το!
Μην το αφήνετε να κερδίζει αυτή τη μάχη. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν θα βελτιώσει μόνο την πορεία σας για το 2019, αλλά και ολόκληρη τη ζωή σας.
5) Ο γνωστός Ινδός γκουρού Όσο (Osho), είχε πει το εξής:
“Αυτός και μόνο αυτός θα είναι ο στόχος μου για το νέο έτος. Αποφασίζω το να μην θέσω ποτέ στόχους νέου έτους, καθώς είναι περιορισμοί για το μέλλον”.
Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε απαραίτητα με την άποψη του Όσο, καθώς η σωστή στοχοθεσία είναι απαραίτητη για την εξέλιξη μας. Όπως κι αν έχει όμως, θέτουμε στόχους για να χαράξουμε πορεία στο νέο έτος, αλλά παραμένουμε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε όσα μας φέρει η ζωή.
Πώς θα μάθεις να λες επιτέλους «Όχι» και να μην καταπιέζεσαι
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος