Το σκι στο χιόνι, είτε ως επαγγελματικό άθλημα είτε ως hobby sport, απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας, επειδή επιδρά στους πιο ογκώδεις μυς του ανθρώπινου σώματος -από τα ισχία και κάτω, κυρίως, αλλά και όλο το μυϊκό σύστημα που συνθέτει τον πυρήνα έως τα άνω άκρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αθλητιατρικής και της διατροφολογίας, η μέγιστη θερμιδική πρόσληψη πριν επιδοθείς σε χειμερινά σπορ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσεις το μυϊκό σου σύστημα να αποκτήσει τις μέγιστες αντοχές χωρίς την απειλή τραυματισμού.
Οι ιδανικές προϋποθέσεις για μία αποτελεσματική προσπάθεια κατάβασης χιονισμένης πλαγιάς με πέδιλα, είναι να έχεις προσλάβει μία πολύ σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών (πάνω από το 50% της συνολικής ημερήσιας δόσης), από ένα συμπλήρωμα διατροφής, που αποτελείται από φυσικά σάκχαρα, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη σε ποσοστό 40-30-30.
Η διατροφή που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις αντοχή όταν κάνεις σκι
Μία άλλη θεμελιώδης πτυχή είναι η διαρκής αίσθηση ενυδάτωσης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν την δίψα, όμως αυτό είναι μια ψευδαίσθηση: ενώ κάνεις σκι, μέσω της εφίδρωσης χάνεις μεταλλικά άλατα, κάτι που πρόσκαιρα οδηγεί σε κράμπες, τραυματισμούς και απώλεια αντοχής. Η ανεπάρκεια μεταλλικών αλάτων προλαμβάνεται με την κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων νερού (ή φυσικών χυμών) ημερησίως.
Ωστόσο, ο βασιλιάς των τροφών είναι το πλούσιο πρωινό. Εκτός από έναν δυνατό καφέ με λίγη παραπάνω ζάχαρη (ίσον, περισσότερη στιγμιαία ενέργεια) δώσε στο σώμα σου επαρκή εφόδια σε πρωτεΐνες (αβγά), υδατάνθρακες βραδείας πέψης (δημητριακά ολικής άλεσης) και καλά λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο ή καπνιστό σολομό). Ένα τέτοιο πρωινό γεύμα, εξασφαλίζει τη μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που εγγυώνται διαρκή ενέργεια για πολλές ώρες μετά.