Η μεσογειακή διατροφή φιγουράρει παντού ως μοντέλο υγιεινής διατροφής, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η αποχή από το κρέας έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, αν οι διατροφικές επιλογές μας είναι ισορροπημένες. Ποια από τις δύο, όμως, είναι πιο υγιεινή;
Μια ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation και συνέκρινε τη μεσογειακή διατροφή με τη χορτοφαγική που επιτρέπει κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών, αλλά όχι κρέατος, έδωσε κάποια χρήσιμα ευρήματα, ειδικά για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν την αποχή από το κρέας.
Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ολική άλεση, όπως επίσης και πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και λίγο κόκκινο κρέας. Το πιο συχνό είδος χορτοφαγίας, η γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία, από την άλλη, περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά καθόλου κρέας και ψάρι. Και τα δύο είδη διατροφής προωθούνται ως υγιεινά, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι και τα δύο μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους. Καμία κλινική μελέτη, όμως, δεν τις είχε συγκρίνει μέχρι πρόσφατα.
Η τωρινή μελέτη, αν και μικρότερη και συντομότερη από την πρόσφατη μελέτη του Stanford, ασχολήθηκε με 107 σχετικά υγιείς, αλλά υπέρβαρους ή παχύσαρκους παμφάγους, ηλικίας 18 έως 75, στους οποίους ανατέθηκε τυχαία διατροφή χαμηλών θερμίδων είτε του μεσογειακού μοντέλου, είτε της χορτοφαγίας, για 3 μήνες. Έπειτα, οι ομάδες συμμετεχόντων άλλαξαν διατροφή μεταξύ τους για άλλους 3 μήνες και λάμβαναν ατομική διατροφική καθοδήγηση, όπως και εβδομαδιαία διατροφικά μενού και οδηγίες για την επιλογή τροφών, αλλά καθόλου στόχους απώλειας βάρους. Τα δύο είδη διατροφής, μάλιστα, έφτασαν να παρέχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και είχαν παρόμοια επίπεδα υδατανθράκων (53% της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων), λιπαρών (περίπου 30%) και πρωτεΐνης (περίπου 17%), ενώ σε όλους ζητήθηκε να μην αλλάξουν τις δραστηριότητές τους.
Και τα δύο είδη διατροφής οδήγησαν σε απώλεια περίπου 2 κιλών και μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά με διαφορετικό τρόπο: η χορτοφαγική διατροφή οδήγησε σε μείωση της LDL κακής χοληστερόλης, ενώ η μεσογειακή διατροφή οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση στα τριγλυκερίδια, τα οποία αυξήθηκαν ελαφρώς στη χορτοφαγική διατροφή. Οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες βελτιώθηκαν και στα δύο είδη διατροφής.
Το ότι η μεσογειακή διατροφή και η χορτοφαγία παρουσίασαν παρόμοια οφέλη δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς και τα δύο είδη βασίζονται σε τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ολική άλεση και ξηρούς καρπούς, με μειωμένα κορεσμένα λιπαρά και κατανάλωση περίπου 10 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο την εβδομάδα.
Συμπερασματικά, δεν υπάρχει η καλύτερη διατροφή που απευθύνεται σε όλους. Η μεσογειακή, χορτοφαγική με χαμηλά λιπαρά και υγιεινούς υδατάνθρακες, αποτελούν μοντέλα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην υγεία της καρδιάς, όσο και στη σιλουέτα, γι’ αυτό δείτε ποια σας εκφράζει περισσότερο και ξεκινήστε την από σήμερα.