Νεαρό ελάφι βρέθηκε νεκρό στην περιοχή Μπόσκιζα στις Αχαρνές από κατοίκους της περιοχής – Δεν φέρει εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλο
Σύμφωνα με τα acharnaika-nea.gr, το νεαρό ελάφι, βρέθηκε δυστυχώς νεκρό στην περιοχή της Μπόσκιζας στις Αχαρνές, από τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν αμέσως το Τμήμα Ασφάλειας Αχαρνών.
Επειδή όμως το νεκρό ζώο δεν φέρει εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλο, την διερεύνηση για τα αίτια του θανάτου του ελαφιού δίπλα σε μια κατοικημένη περιοχή ανέλαβε το Δασαρχείο Πάρνηθας.
Οι κάτοικοι της περιοχής παρακαλούν όποιον δημότη γνωρίζει κάτι για τα αίτια θανάτου του άτυχου ζώου, να επικοινωνήσει με το Τμήμα Ασφάλειας Αχαρνών.
Δυστυχώς όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί τα ελάφια αντί να βρίσκονται στο βουνό, όλο και πιο συχνά κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές; Τι είναι αυτό που ωθεί τα ελάφια να αφήσουν το φυσικό τους χώρο και να βρεθούν σε επικίνδυνες για αυτά περιοχές;
Πόσο έχει συμβάλει ο άνθρωπος αλλά και η επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα σε αυτή την κατάσταση; Κανένας μας δεν θα ήθελε σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν τα κόκκινα ελάφια στο βουνό της Πάρνηθας…
Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση του κοινού και των επισκεπτών της Πάρνηθας για τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στα άγρια ζώα.
Η παροχή τροφής σε άγρια ζώα, ειδικά όταν γίνεται χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα ζώα και το οικοσύστημα γενικότερα.
Η εξάρτηση των άγριων ζώων από την τροφοδοσία από τους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η εξάρτηση από την τροφή, η αλλαγή της φυσιολογικής διατροφής τους ενώ η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού γύρω τους, προκαλεί συχνά συγκρούσεις και ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας. Οι αρμόδιες αρχές, οι τοπικές αρχές και οι οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία εκπαιδευτικών εκστρατειών και ενημερωτικών υλικών που να εξηγούν τις σωστές πρακτικές συμπεριφοράς κατά την προσέγγιση και την αλληλεπίδραση με τα άγρια ζώα.
Επιπλέον, οι επισκέπτες των περιοχών όπου υπάρχουν άγρια ζώα μπορούν να συμβάλλουν προσωπικά στην προστασία τους. Αν παρατηρήσετε άγρια ζώα, κρατήστε απόσταση, μην τα τρομάζετε ή ενοχλείτε και μην προσφέρετε τροφή. Αν θέλετε να στηρίξετε την προστασία τους, μπορείτε να στηρίξετε τοπικά προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας ή να ενημερώνεστε για τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπονται στην περιοχή που επισκέπτεστε.
Συνεισφέροντας όλοι μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα άγρια ζώα θα ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον χωρίς εξάρτηση από την τροφοδοσία ανθρώπων και χωρίς να υποφέρουν από τις αρνητικές συνέπειες.