Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα


Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε εχθές Πέμπτη 29 Ιουνίου και άνοιξε τη διαδικασία για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί πως διετέλεσε πρόεδρος για πάνω από μια 15ετία, όντας ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες κομμάτων. Είναι, κατά δήλωση του ιδίου, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της χώρας, αλλά και ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή της δήλωσής του αποκάλυψε το παρασκήνιο της απόφασής του να μην μείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα», είπε.

Και έδειξε επίσης σε όσους ισχυρίζονται ότι τον γνωρίζουν καλά ότι θα έπρεπε να είχαν καταλάβει από το βράδυ της συντριβής του κόμματος ότι είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του.

Αλέξης Τσίπρας: Από την ΚΝΕ και τις καταλήψεις, στον Συνασπισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου 1974, με καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας, αλλά και την Ελευθερούπολη Καβάλας.

Αλέξης Τσίπρας – Σύριζα: Το χρονικό της παραίτησης

Το μείγμα αμηχανίας και συγκίνησης κατέστησε ακόμη πιο εκρηκτικό ο αιφνιδιασμός, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ακόμη και οι πλέον στενοί συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν χθες ανυποψίαστοι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, θεωρώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είχε πάρει τις αποφάσεις του για σαρωτικές αλλαγές», οι οποίες θα μπορούσαν να αγγίζουν τους πάντες, αλλά όχι τον ίδιο. Μόνο που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικαλεστεί πολλές φορές στο παρελθόν το ρητό του Γκάντι «γίνε εσύ η αλλαγή, αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο», αφήνοντας το «κύμα» των αλλαγών που συντελούνται, όπως είπε, να παρασύρει πρώτα τον ίδιο. Η απόφαση της αποχώρησής του, άλλωστε, έμεινε ως επτασφράγιστο μυστικό σε μια εξαιρετικά στενή περίμετρο ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, από τη σύντροφό του, Μπέττυ Μπαζιάνα και τα αδέλφια του, μέχρι ελάχιστους συνεργάτες του. Για το λόγο αυτό, όταν προσήλθε χθες στην Κουμουνδούρου μετά από τρεις ημέρες απουσίας του από τους πάντες και τα πάντα, ανακοίνωσε επί τόπου την απόφασή του στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ως «οριστική και αδιαπραγμάτευτη», ζητώντας να τη σεβαστούν και να μην την κοινοποιήσουν, για να ακολουθήσουν στιγμές έντονης συγκινησιακής φόρτισης, μέχρι ο ίδιος να ανοίξει τα χαρτιά του, επιλέγοντας τον συμβολισμό του Ζαππείου.

Για τους μυημένους του χώρου, ο αποχαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε στα δάκρυά του μετά την αυλαία στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα προπαραμονές του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών και επισφραγίστηκε με την απουσία του από την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προχθές, επιλέγοντας να μείνει στην Αθήνα, για να διευθετήσει -εκ του αποτελέσματος- την αποχώρηση του. Στο ενδιάμεσο, είχε ανοίξει για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια τη συζήτηση περί παραίτησής του, όταν αποκάλυψε στο Star πως σκέφτηκε να αποχωρήσει το βράδυ της 21ης Μαϊου, ενώ συμπύκνωσε το υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη γεύση της «σκορδαλιάς χωρίς σκόρδο», δηλαδή χωρίς τον ίδιο ως το βασικό συστατικό του.

Fast track διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ

Όλα δείχνουν ότι οι fast track διαδικασίες που επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πλέον επιβεβλημένες καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να εκπροσωπηθεί από το νέο αρχηγό της στη ΔΕΘ, ενώ στα τέλη Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για να καταθέσουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Υπάρχει ένα σενάριο για συνέδριο μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εκλογή Προέδρου τον Σεπτέμβριο ωστόσο μένει να φανεί αυτό τις επόμενες μέρες και άλλο που προβλέπει κάλπες μέσα στον μήνα και συνέδριο τον χειμώνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο και οι πιθανοί διάδοχοι

Ακούγεται έντονα ως φαβορί το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών, η οποία στηρίζεται και από τους λεγόμενους 53.  Από την παλιά φρουρά ακούγεται ο πρώην τσάρος της Οικονομίας και επικεφαλής της Ομπρέλας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του πρώην υπουργού και τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση.

Ακόμη ακούγονται η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενώ φήμες ήθελαν να το σκέφτεται και ο Παύλος Πολάκης!

Μένει να φανεί ποιο πρόσωπο θα στηρίξουν οι λεγόμενοι Προεδρικοί και οι Πασοκογενείς ενώ όλα δείχνουν πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει στάση ουδετερότητας.

Διαμαντοπούλου για την παραίτηση Τσίπρα: Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ

Σωρεία σχολίων έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δική της τοποθέτηση προχώρησε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόρτες υποδοχής και έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει ειδικότερα μέσω Twitter.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε δίνη ή ανασυγκρότησης ή διάσπασης» τονίζει δε.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Άννας Διαμαντοπούλου:

«ΑΝ υπάρξει άλλος(η) αρχηγός ο Συριζα μπαίνει σε δίνη ή ανασυγκρότησης ή διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόρτες υποδοχής και έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π/Θ χάνει αντίπαλο εύκολο γι’ αυτόν και κρίνεται μόνο για το έργο του! όχι για τον φόβο του ερχομού του άλλου».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ