Εκλογές 2023: Ομιλία Μητσοτάκη απόψε στο Σύνταγμα – Το μήνυμα κόντρα στον εφησυχασμό και η επόμενη ημέρα


Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στη ΝΔ για την αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Σύνταγμα, με την οποία κλείνει ένας μακρύς εκλογικός κύκλος που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα.

Αυτό στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει και στην αποψινή του ομιλία είναι ότι η κάλπη της Κυριακής είναι άδεια και για να γεμίσει με ψηφοδέλτια της ΝΔ απαιτείται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα κόντρα στον εφησυχασμό

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει με κάθε τρόπο να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα σχέδια του και ειδικά στην στελέχωση της κυβέρνησης ακόμα και σε πολύ στενούς συνεργάτες του. Εκτιμά ότι η συζήτηση αυτή και η μεταφορά της στο δημόσιο διάλογο λίγες ημέρες πριν τις κάλπες δεν βοηθά στην εκλογική μάχη για δύο λόγους.
Πρώτον, διότι θεωρεί ως τον μεγαλύτερο αντίπαλο για τη ΝΔ τον εφησυχασμό και την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί και αυτή η κουβέντα συμβάλει στο ανάλογο κλίμα. «Θα εξακολουθώ να επιμένω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, να μην υπάρχει καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε χθες στο Mega, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το οποίο προέχει είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία».

Φρένο στις διαρροές για ονόματα

Σε αυτό έγκειται και ο δεύτερος λόγος, δηλαδή, να εκληφθεί από ένα μέρος του εκλογικού σώματος ως ένδειξη αλαζονείας, κάτι που ξορκίζει ο κ. Μητσοτάκης από την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Εξ ου και όταν στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν να γράφονται τα πρώτα ονόματα φέρεται να ενοχλήθηκε από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκτίμηση του αυτή επιβεβαίωσαν τις τελευταίες ημέρες και τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που πραγματοποιεί η Πειραιώς. Για αυτό και το μήνυμα που έστειλε σε «αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση» να κάνουν κράτει αυτή τη στιγμή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η προετοιμασία της επόμενης ημέρας

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία ώστε εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη την Κυριακή να είναι έτοιμος ο κ. Μητσοτάκης να σχηματίσει την κυβέρνηση του την επόμενη ημέρα. Όπως είπε στο Mega «το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει η κυβέρνηση να ορκίζεται αμέσως, Τρίτη, Τετάρτη» συμπληρώνοντας πως για τον ίδιο «δεν είναι ένδειξη αλαζονείας αλλά καλής προετοιμασίας», ώστε να είναι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο. Για αυτό το λόγο είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης ώστε τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθούν στο ΣτΕ για έγκριση.

Τα σενάρια για τα χαρτοφυλάκια και οι υπουργοί

Εδώ και μέρες «έχουν πέσει στο τραπέζι» τα σενάρια για συγχωνεύσεις ή διασπάσεις υπουργείων όπως Ψηφιακής Πολιτικής με το Εσωτερικών ή το Μεταφορών και Υποδομών, αντίστοιχα. «Δεν θέλω να δημιουργήσω πληθωρισμό καινούργιων υπουργείων, διότι αυτό έχει μία δυσκολία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες στη μελέτη που έγινε το προηγούμενο διάστημα η λειτουργία των νέων δομών και η απορρόφηση των αλλαγών από την δημόσια διοίκηση θα δημιουργούσε σημαντικές καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Το νέο υπουργείο που θα δημιουργηθεί είναι μόνο το Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής για το οποίο έχει ήδη μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο θα αποσπάσει ένα κομμάτι του υπουργείου Εργασίας. Επίσης, το Αθλητισμού θα μεταφερθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας και θα αναβαθμιστεί με τοποθέτηση αναπληρωτή υπουργού.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα μείνει ως έχει, ωστόσο, θα υπάρχει αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ότι βρεθούν σε αυτό δύο μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης σε διακριτούς ρόλους ενώ τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αρκετά, όπως του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιάννη Οικονόμου, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ή και του Νίκου Παπαθανάση.

Λίγα είναι τα υπουργεία που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο και φαίνεται να έχουν κλειδώσει στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και να μην επηρεάζονται από πιθανές καραμπόλες. Σε αυτά ανήκει το υπουργείο Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη να θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την θέση. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλοι οι αναπτυξιακοί πόροι του υπουργείου Ανάπτυξης όπως το ΕΣΠΑ ώστε μαζί το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσουν ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο για την χώρα με επικεφαλής Αναπληρωτή Υπουργό, όπου ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Σκυλακάκη και του Νίκου Παπαθανάση. Αν τελικά τοποθετηθεί ο δεύτερος, τότε ο κ. Σκυλακάκης είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο υπουργείο Ενέργειας. Στα «κλειδωμένα» υπουργεία κατατάσσεται από πολλούς και το Παιδείας με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ στο υπουργείο Άμυνας εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση ο Νίκος Δένδιας. Η αύξηση των γυναικών στο νέο υπουργικό σχήμα, την οποία έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεξοφλεί ότι τα περισσότερα πρόσωπα του προηγούμενου υπουργικού συμβούλιο θα παραμείνουν στην κυβέρνηση αλλά θα μεταφερθούν σε άλλα χαρτοφυλάκια. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Λίνα Μενδώνη η οποία θα παραμείνει στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε άλλο πόστο θα βρεθεί η Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει ακουστεί για διάφορες θέσεις με τελευταία και ισχυρή πιθανότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας στο Μέγαρο Μαξίμου

Δεδομένο θεωρείται το σχήμα των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα παραμείνουν ο Γιάννης Μπρατάκος σε θέσεις υπουργών Επικρατείας ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Άκης Σκέρτσος και η νέα προσθήκη θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου που εδώ και πολλούς μήνες έχει ενταχθεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης προορίζεται για το υπουργείο Εξωτερικών και εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί θα αποχωρήσει ύστερα από τέσσερα χρόνια από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, όμως, αναμένεται να βρίσκεται η Σοφία Ζαχαράκη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει σε αυτήν για το πρόσωπο της Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

Σίγουρη αυτοδυναμία ΝΔ και θρίλερ με σενάριο ακόμα και για εννιακομματική Βουλή

Δεδομένη παρουσιάζουν την αυτοδυναμία της ΝΔ, μετά τις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου, οι τρεις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Pulse, GPO και Alco, που παρουσιάστηκαν σε ΣΚΑΪ, Star και Alpha αντίστοιχα.

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από τις 19 έως τις 23 μονάδες, ενώ τη μάχη της εισόδου στη Βουλή φαίνεται να έχει κερδίσει η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σε θρίλερ εξελίσσεται το αν θα καταφέρουν να μπουν και τα κόμματα Νίκη, ΜέΡΑ25, αλλά και οι “Σπαρτιάτες”. Πάντως, οι δημοσκόποι έχουν υπολογίσει και το σενάριο της εννιακομματικής Βουλής.

Όσον αφορά τις έδρες, η ΝΔ φαίνεται πως καταλαμβάνει από 158 έως και 166, ανάλογα με τα κόμματα που θα μπουν στο Κοινοβούλιο, με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνονται από 53-55.

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 19,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο 19,5% δίνει τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.016 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, στο διάστημα από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου.

Η Νέα Δημοκρατία, ένα μήνα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δείχνει να διατηρεί τη διαφορά των -σχεδόν- 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 19%, διαμορφώνοντας τη διαφορά στο 19,5%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και οι Σπαρτιάτες.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων, μετά και την ενσωμάτωση της πιθανής κατανομής των αναποφάσιστων.

Η δημοσκόπηση αναλύει τα τελευταία δεδομένα και αποτυπώνει όλα τα σενάρια κατανομής εδρών, ακόμη και για Βουλή με εννέα κόμματα.

Δημοσκόπηση GPΟ: Αυτοδυναμία ΝΔ με 162 έδρες και ποσοστό 42%

Αυτοδυναμία με 162 έδρες και ποσοστό 42% στην εκτίμηση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Επτά κόμματα περνούν το κατώφλι του 3% και εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 41,2% με προβάδισμα 22,8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,4%. ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 11,1%, ΚΚΕ 7%, Ελληνική Λύση 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, Νίκη 2,8%, Μέρα25 2,3% και Σπαρτιάτες 2,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ φθάνει το 42% με προβάδισμα 23% από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 19%. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,5%, ΚΚΕ 7%, Ελληνική Λύση 4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,3% και Νίκη 3%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 55, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 33, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη από 9 έδρες.

Στις θετικές απόψεις για τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 55% και δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 43,2%. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,9% και τέταρτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 28,5%. Ζωή Κωνσταντοπούλου 20,4%. Γιάννης Βαρουφάκης 16,4%. Κυριάκος Βελόπουλος 14,5%. Δημήτρης Νατσιός 7,6%.

Δημοσκόπηση Alco: Στις 21,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω από τις 20 μονάδες κυμαίνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco, για λογαριασμό του Alpha.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά φτάνει στις 21,1 μονάδες, με τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει 39,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18,4%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,5% και το ΚΚΕ στο 6,8%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%.

Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η Νίκη με 2,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,1% και το ΜέΡΑ25 με 2%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 4,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος εμφανίζεται στο 6,4%.

Όσον αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το εύρος των ποσοστών των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

-Νέα Δημοκρατία από 39,8% έως 43,8%

-ΣΥΡΙΖΑ από 17,8% έως 21,8%

-ΠΑΣΟΚ από 10,2% έως 13,2%

-ΚΚΕ από 6,4% έως 8,4%

-Ελληνική Λύση 2,8% έως 4,4%

-Πλεύση από 2,7% έως 4,3%

-Νίκη από 2,3% έως 3,9%

-ΜέΡΑ25 από 1,8% έως 3,4%

-Σπαρτιάτες από 1,6% έως 3,4%


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ