Κρήτη: Στο «μικροσκόπιο» γηροκομεία και κοινωνικές δομές για παιδιά με εντολή εισαγγελέα – Στο Αυτόφωρο 5 υπεύθυνοι


Στη σύλληψη των νόμιμων εκπροσώπων συνολικά πέντε οίκων ευγηρίας στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου προχώρησαν οι Αρχές, μετά από “έφοδο” που πραγματοποιήθηκε σε κλειστές δομές. Οι σαρωτικοί έλεγχοι έλαβαν χώρα μετά από επείγουσα εισαγγελική παραγγελία.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Σπύρος Χαρτοφύλακας επεσήμανε ότι «οι πάντες ελέγχονται και πρέπει να ελέγχονται». Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρτοφύλακας τόνισε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε όσα επιβάλλει ο νόμος, προβλέπονται, εκτός από τη διακοπή λειτουργίας των επίμαχων δομών, πολύ τσουχτερά πρόστιμα 60.000 ευρώ!

Η “έφοδος” της ΕΛ.ΑΣ. είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των εκπροσώπων πέντε γηροκομείων. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν, μάλιστα, στο Αυτόφωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί εκ μέρους των εισαγγελικών Αρχών η κοινοποίηση εγγράφου στην Αστυνομία αλλά και στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίμαχο έγγραφο περιλαμβάνεται λίστα με συγκεκριμένους οίκους ευγηρίας με άμεση προτεραιότητα, ζητώντας τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων.

«Η εισαγγελική παραγγελία, θεωρώ διαβάζοντάς την, ότι έχει προληπτικό χαρακτήρα. Δε γνωρίζω αν έχει γίνει κάποια καταγγελία. Τουλάχιστον αυτό δεν αναφέρεται στο έγγραφο», ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρτοφύλακας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο, το έγγραφο που κοινοποιήθηκε «αφορά σε συγκεκριμένες δομές, αλλά εμείς θα πάμε σε όλες. Προφανώς, σαφώς προτεραιότητα δίνουμε σε αυτούς που δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι οι υπόλοιποι είναι στο απυρόβλητο. Οι πάντες ελέγχονται και πρέπει να ελέγχονται!».

Σε βάρος των εν λόγω δομών υπάρχουν ήδη αποφάσεις για διακοπή της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, δεν έχουν εκδώσει ή επανεκδώσει άδεια λειτουργίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι δομές έχουν αλλάξει τη δυναμική τους φιλοξενώντας περισσότερους ηλικιωμένους, χωρίς, ωστόσο, να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας προανήγγειλε μπαράζ ελέγχων, προκειμένου να εξασφαλιστεί «το γεγονός ότι δεν κινδυνεύει κάποιος στις κλειστές δομές. Όχι μόνο στα γηροκομεία, σε όλες τις κλειστές δομές. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε παραγγελία από την Εισαγγελία για να γίνουν έλεγχοι ξανά σε κάποια γηροκομεία και να δούμε την κατάσταση, κατά πόσον έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησης όσα από αυτά δε λειτουργούν νόμιμα».

Ερωτηθείς για το πού πέφτει το βάρος στους εν λόγω ελέγχους, ο κ. Χαρτοφύλακας ανέφερε: «Κοιτάμε τα πάντα… “Ξεσκονίζουμε” όλη την επιχείρηση. Κοιτάμε να δούμε αν πραγματικά δουλεύει όπως πρέπει να δουλεύει (σ.σ. η δομή). Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο. Να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο».

Αναφορικά με το τι προβλέπει ο νόμος για τους παραβάτες, ο κ. Χαρτοφύλακας ήταν ξεκάθαρος.

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται κυρίως δύο πράγματα. Το ένα είναι η διακοπή λειτουργίας των δομών, όπως και όλων των επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως και πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα 60.000 ευρώ. Γι’ αυτό θα πρέπει να συμμορφωθούν άπαντες. Δε γίνεται αλλιώς!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ