Tony Giles: Ο 40χρονος που είναι τυφλός και κωφός και έχει ταξιδέψει μόνος του σε 130 χώρες!


Γνωρίστε τον άνθρωπο που παρότι είναι τυφλός και κωφός, έχει ταξιδέψει σε 130 χώρες μόνος του!

Λένε ότι η ισχυρή θέληση είναι ικανή να ξεπερνά όλα τα εμπόδια. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται και με την περίπτωση του Tony Giles.

Ο Tony είναι τυφλός και κατά 80% κωφός. Ωστόσο ο ίδιος ήταν και είναι ένας άνθρωπος πολύ δυναμικός. Είχε όνειρο ζωής από μικρός να ταξιδέψει σε πολλές χώρες και παρότι του παρουσιάστηκαν αυτά τα σοβαρά θέματα υγείας, εκείνος σήμερα έχει καταφέρει να ταξιδέψει σε… 130 χώρες!

Ας μάθουμε όμως περισσότερα για την ζωή του..

Τα παιδικά του χρόνια

Ο Giles γεννήθηκε στην Αγγλία το 1978. Ωστόσο από την γέννησή του διαγνώστηκε ότι έπασχε από κάποια σπάνια γενετήσια αναπηρία.

Ήταν εν μέρει τυφλός και κατά 80% κωφός, ενώ από τα 10 του έτη έχασε τελείως την όρασή του. Έτσι πήγε σε σχολείο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παρ’ όλες τις πραγματικά μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζε, ο Tony δεν το έβαλε κάτω. Αποφάσισε να προσαρμοστεί και να αναπτύξει τις υπόλοιπες δεξιότητές του.

Ήθελε να γίνει φυσικοθεραπευτής

Το 1996 μόλις και ολοκλήρωσε την Δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του, σκέφτηκε να δώσει εξετάσεις για να γίνει φυσικοθεραπευτής. Ωστόσο έμαθε πως λόγω των θεμάτων υγείας που είχε, δεν θα μπορούσε να ασκήσει το εν λόγω επάγγελμα.

Αυτό το γεγονός τον απογοήτευσε ιδιαίτερα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Ο θάνατος του πατέρα του που τον στιγμάτισε

Λίγους μήνες αργότερα, πεθαίνει ο πατέρας του. Ο μόνος άνθρωπος που ήταν στο πλευρό του τόσο χρόνια και τον στήριζε.

Ο πατέρας του πριν πεθάνει, του είχε πει ότι το καλύτερο πράγμα στη ζωή είναι τα ταξίδια, μιας και ο ίδιος ήταν ναυτικός και είχε «φάει τα ταξίδια με το κουτάλι».

Για τον πατέρα του, ο Tony έχει δηλώσει: «Ο πατέρας μου με ενέπνευσε να ταξιδέψω, λέγοντάς μου ιστορίες από την εποχή που ήταν στο εμπορικό ναυτικό. Συνεχώς μου ανέφερε τα οφέλη του να ταξιδεύεις στον κόσμο.»

Τότε από την στεναχώρια του μετά από αυτή την απώλεια, άρχισε να γίνεται αλκοολικός, καθώς δεν είχε πλέον κανέναν να του κάνει παρέα. Δεν είχε κανένα φίλο.

Όταν σπούδασε Ιστορία

Σε ηλικία 19 ετών έκανε αίτηση για να μπει σε ένα τμήμα Ιστορίας. Τελικά έγινε αποδεκτή η αίτησή του και για 3 χρόνια ήταν φοιτητής του εν λόγω τμήματος.

Όμως αλκοόλ εξακολουθούσε να πίνει αρκετά σε καθημερινή βάση. Με το πείσμα του παρ’ όλα αυτά κατάφερε να αποφοιτήσει από τη σχολή με αρκετά καλούς βαθμούς…

Πότε ξεκίνησε τα ταξίδια

Ο Tony βέβαια πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του να ξεκινήσει να ταξιδεύει. Αυτό το αποφάσισε τελικά το 2000.

Αρχικά επισκέφτηκε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ και στη συνέχεια άλλες 130 χώρες του κόσμου, ενώ φιλοδοξεί να ταξιδέψει σε όλες της χώρες που υπάρχουν!

Παράλληλα σταμάτησε να είναι αλκοολικός, αφού πλέον το να ταξιδεύει συνεχώς τον έκανε να αισθάνεται υπέροχα…

Τι δήλωσε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

«Ευελπιστώ ότι μπορώ να βοηθήσω τις κοινωνίες ώστε να γίνει κατανοητό το εξής: Το να είσαι άτομο με ειδικές ανάγκες δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να φοβάσαι ή να ντρέπεσαι. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Σε άλλα τυφλά άτομα ή σε όσους έχουν κινητικές δυσκολίες που θέλουν να ταξιδέψουν, θα έλεγα να το ζήσουν και να το τολμήσουν. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση, την οποία εγώ ευτυχώς διαθέτω. Χρειάζεται θάρρος στην κίνηση και καλές γνώσεις για τα μέρη που θέλουν να επισκεφθούν», ανέφερε…

Πώς είναι το να ταξιδεύεις μόνος;

«Το να ταξιδεύω μου έμαθε να δείχνω μεγαλύτερη κατανόηση για τον κόσμο και για τον εαυτό μου. Επίσης μου δίδαξε ταπεινοφροσύνη, το να μοιράζομαι περισσότερα, να σέβομαι τον εαυτό μου και τους γύρω μου περισσότερο. Και υπομονή που είναι η βασική δεξιότητα που χρειάζεται όποιος ταξιδεύει.

Έχω γίνει καλύτερο άτομο, ή μάλλον ένα πιο ανοιχτό άτομο. Είμαι τόσο τυχερός που μπορώ να επισκέπτομαι τόσες διαφορετικές χώρες και να ανακαλύπτω τόσες διαφορετικές κουλτούρες. Χρησιμοποιώ όλες τις αισθήσεις του σώματός μου, την γεύση, όσφρηση, αφή. Ακούω προσεκτικά τους ήχους, αισθάνομαι το δέρμα μου. Με τα πόδια μου αντιλαμβάνομαι τις αλλαγές στο έδαφος, στις κλίσεις και τις επιφάνειες όπου βρίσκομαι.»

Πώς κρίνει τους ανθρώπους

«Η έλλειψη όρασης μου επέτρεψε να σχηματίσω μια διαφορετική εικόνα του κόσμου. Μου δίνει την δυνατότητα να κρίνω τους ανθρώπους από την φωνή και την προσωπικότητά τους. Όχι από την εμφάνιση, το χρώμα του δέρματός τους ή την όποια αναπηρία τους», δήλωσε ο Tony…

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ