Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τους 12 κατηγορούμενους


Σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγόρευση της εισαγγελέως Κυριακής Κλιάμπα στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, με την ανάλυσή της για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους και με επίλογο την κατάθεση της πρότασή της.

Η εισαγγελική λειτουργός σήμερα θα απευθυνθεί προς τους τακτικούς δικαστές και τους ενόρκους ζητώντας τους να ακολουθήσουν την σκέψη της και να υιοθετήσουν την πρόταση της επί της ενοχής, όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, την οποία ήδη έχει «δείξει» στις δύο προηγούμενες ημέρες ης αγόρευσης της.

Της εισαγγελικής πρότασης θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων κατηγορίας και υπεράσπισης των κατηγορούμενων.

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας: «Ιθύνων νους» ο πρώτος κατηγορούμενος – «Παρωδία η ομολογία του δεύτερου»

Η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα ήταν καταπέλτης και στη δεύτερη μέρα αγόρευσής της χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όταν ανέλυσε στους ρόλους και τη συμμετοχή των έξι πρώτων κατηγορούμενων στην τέλεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Επανέλαβε ότι οι 12 κατηγορούμενοι πήγαν για να σκοτώσουν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι… «στα οπαδικά δεν πυροβολείς, ούτε χτυπάς με μαχαίρι στην καρωτίδα. Θέλεις να προσφέρεις πόνο, μόνο που αυτοί εκείνο το βράδυ ήθελαν και να σκοτώσουν».

Στη συνέχεια άρχισε τη σκιαγράφηση του ρόλου του καθενός εκ των δώδεκα κατηγορούμενων υποστηρίζοντας για τον 1ο κατηγορούμενο ότι υπέπεσε σε διαδοχικές αντιφάσεις και ψέματα. «Ούτε ο ίδιος πίστευε τον εαυτό του. Ούτε μια φορά λάβαμε σαφή απάντηση… Αυτός θα ήταν ο εγκέφαλος. Ποιος θα βγει από το αυτοκίνητο, με ποια σειρά. Είχε την υψηλή εποπτεία. Όταν βγήκε από το αμάξι προσπάθησε να αποτρέψει την αποφυγή ενός θύματος. Αυτό προσπάθησε να προλάβει… Δεν κοκάλωσε από τις κραυγές του Άλκη αλλά όταν είδε τους εχθρούς να έρχονται από την Πλαστήρα. Είναι ο αρχηγός που σχεδίασε και κατέστρωσε το σχέδιο της επίθεσης και ο σύνδεσμος στην Παλαιών Πατρών Γερμανού ήταν το δεύτερο σπίτι του», ενώ αναφερόμενη στη δράση του 10ου κατηγορούμενου είπε ότι… «Το χτύπημα του 10ου κατηγορούμενου με το δρεπάνι είναι δεδομένο στον αριστερό μηρό του Άλκη. Δεν αρκέστηκε στα χτυπήματα που επέφερε στα άλλα δύο παιδιά αλλά σαν μαινόμενος ταύρος όρμισε και στον Άλκη για να πάρει εκδίκηση από όλους. Δεν κατάφερε όμως να τον πλήξει όπως ήθελε. Ήταν ο Άλκης που αντιστάθηκε με όση δύναμη του είχε απομείνει.

Οι κατηγορούμενοι δεν έμειναν σε απλές κλοτσιές και μπουνιές αλλά χτυπούσαν με ό,τι είχαν μαζί τους στα πιο ευαίσθητα σημεία του ανθρώπινος σώματος. Τις φωτογραφίες που είδαμε όλοι μας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε. Θέλει κτηνώδη απάθεια και βαρβαρότητα για να κάνεις αυτά τα τραύματα. Η ιατροδικαστής Κοβάτση απέδωσε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο Άλκης δεν έφυγε μόνο από την τρώση της μηριαίας αρτηρίας καθώς όλοι θυμόμαστε τι είπε για το οίδημα στο κεφάλι του», είπε.

Η ομολογία «παρωδία»

Χαρακτήρισε «παρωδία» την ομολογία του 2ου κατηγορούμενου ότι αυτός κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο δεξιό μηρό του ‘Αλκη που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας. «Δεν υπάρχει ένα θανατηφόρο χτύπημα», ξεκαθάρισε η εισαγγελέας, ενώ για τη στάση του συγκεκριμένου ανέφερε: «Επέλεξε να καταστεί εξιλαστήριο θύμα. Δεν θέλησε να λάμψει η αλήθεια κι αυτό είναι χειρότερο από την ομολογία», είπε. Του καταλόγισε ότι με την «κατασκευασμένη» ομολογία ενέπαιξε τη νοημοσύνη του δικαστηρίου προσπαθώντας να αποδείξει το ψέμα του και να αποσείσει τις ευθύνες των υπολοίπων. «Ξέχασε όμως τα υπόλοιπα 40 χτυπήματα στον ‘Αλκη και τον κολλητό του φίλο. Κάποιος άλλος χτύπησε με μαχαίρι όχι ο ίδιος όπως προσπάθησε να πείσει», ανέφερε.

Για τον 3ο κατηγορούμενο επισήμανε ότι ήταν στο «πεδίο μάχης» τουλάχιστον για 45 δευτερόλεπτα κι ότι δεν ήταν «θεατής». «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα όποιον έβρισκε μπροστά του» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

Δίκη Άλκη Καμπανού: Ο εκκολαπτόμενος υπαρχηγός

Για τον 4ο κατηγορούμενο που είχε διαφύγει αρχικά στην Αλβανία και παραδόθηκε στη συνέχεια στις ελληνικές διωκτικές αρχές, η εισαγγελέας τόνισε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην τέλεση του εγκλήματος: όχι ως απλός καλός “στρατιώτης” – όπως ανέφερε – αλλά ως “εκκολαπτόμενος υπαρχηγός”, διότι φέρεται να ήταν το άτομο που συγκέντρωσε τη μοιραία βραδιά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στον σύνδεσμο οπαδών «Θύρα 4» για να εξασφαλιστεί η αριθμητική υπεροχή ενόψει της δολοφονικής επίθεσης. Για τη στάση του στο δικαστήριο, η κα. Κλιάμπα σημείωσε ότι η απολογία του βασίστηκε στο «ψέμα» και στην «φαντασία». «Πίστεψε ότι θα μπορούσε να μας πείσει ότι ήταν απλός θεατής στο δράμα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χτύπησε τόσο τον ‘Αλκη όσο και τον φίλο του.

«Έμεινε για 25 δευτερόλεπτα στον τόπο της επίθεσης, χρόνος ικανός να χτυπήσει με το πτυσσόμενο γκλοπ τον ‘Αλκη και τον φίλο του», είπε η εισαγγελέας για τον 5ο κατηγορούμενο και συμπλήρωσε «Είχε σκοπό να το “σκάσει” μετά την τέλεση του εγκλήματος. Ούτε αυτός ήταν “θεατής”, ήταν μεταξύ αυτών που πήγαν να σκοτώσουν».

Τον 6ο κατηγορούμενο τον τοποθέτησε εκτός «πεδίου μάχης», αλλά τόνισε ότι η συνδρομή του υπήρξε καθοριστική για το αποτέλεσμα. «Αρπάζει τον σιδερένιο σωλήνα από το πορτ – μπαγκάζ, θέλοντας να προσφέρει το δικό του “μερίδιο” στην επίθεση, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει. Ήταν έτοιμος για την επίθεση» υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός.

Δίκη Άλκη Καμπανού: Οι αιχμές κατά των ιατροδικαστών – τεχνικών συμβούλων

Επιπλέον, αποδόμησε πλήρως τους ισχυρισμούς των τεχνικών συμβούλων υπεράσπισης των κατηγορούμενων – πρόκειται για τους Κατερίνα, Αποστολίδου, Γρηγόρη Λέων και Δημήτρη Γαλεντέρη – υποστηρίζοντας ότι «λησμόνησαν την επιστήμη τους και… ήρθαν εδώ για να αποδείξουν αυτά που ήθελαν οι κατηγορούμενοι βασιζόμενοι σε ανακρίβειες» και τους καταλόγισε «αντιφάσεις και προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου».

Υιοθέτησε μάλιστα απόλυτα την έκθεση της ιατροδικαστού Λήδας Κοβάτση υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του Άλκη Καμπανού δεν προήλθε μόνο από ένα χτύπημα. Σημείωσε μάλιστα για τους κατηγορούμενους ότι … «το ότι απέτυχαν δεν σημαίνει ότι δεν προσπάθησαν να σκοτώσουν και τους άλλους δύο».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ