Τανέα (ποντιακή γιαουρτόσουπα)


Υλικά συνταγής
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
100 γραμμάρια βούτυρο
μπόλικος ψιλοκομμένος δυόσμος
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε σε κατσαρόλα δύο φλιτζάνια νερό να βράζει και ρίχνουμε το ρύζι.

Καθώς το ρύζι βράζει, παίρνουμε ζεστό νερό από την κατσαρόλα και το βάζουμε λίγο λίγο στο γιαούρτι (που έχουμε ρίξει σε ένα μπολ) ανακατεύοντας ώστε να πάρει τη θερμοκρασία του και να το ζεστάνουμε σιγά σιγά για να μην κόψει (όπως κάνουμε με το αυγολέμονο).

Μετά από 10′-12′, αφού βράσει το ρύζι, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα γιαουρτιού στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με τον δυόσμο μέχρι να λιώσει. Αφού λιώσει το προσθέτουμε και αυτό στη σούπα, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Λίγα λόγια για τη συνταγή
Συνταγή για ποντιακή σούπα τανέα. Μια ιδιαίτερη «γιαουρτόσουπα» με ρύζι και δυόσμο σύμφωνα με τη συνταγή της κ. Κίτσας που συνάντησε ο Πέτρος Μαουνατζής.

Όπως είπε στο ICookGreek φίλος της σελίδας μας με ποντιακές ρίζες, αυτή η παραλλαγή με ρύζι συνηθίζεται στην Ελλάδα επειδή είναι εύκολο υλικό, προσιτό και οικείο. Ωστόσο η σούπα γίνεται ακόμη καλύτερη με κους κους (και με γιαούρτι σακούλας).

Συναντιέται και με το όνομα «Τανωμένος σο(υ)ρβάς» και στην παραδοσιακή εκδοχή της φτιαχνόταν με «κορκότο», ένα είδος σπασμένου σιταριού, και «πασκιτάν», γαλακτοκομικό που θυμίζει ρευστό γιαούρτι ή ξινόγαλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ