Αδιαμφισβήτητα, το μπέικον είναι ένα από τα υλικά στην κουζίνα που κάνει θραύση στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ας κάνουμε ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι για να δούμε πώς το προτιμούν.
Δεν είναι λίγες οι αναφορές που δείχνουν ότι το μπέικον ήταν διάσημο ακόμη και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν ακόμη ονομαζόταν “petaso” και το έβραζαν για να το φάνε με σύκα. Η λέξη μπέικον, όμως, έχει τις ρίζες της στην παλιά Γερμανία και αναφερόταν στην «πλάτη» του γουρουνιού, απ’ όπου μέρος του μπέικον προέρχεται (συνήθως το μπέικον προέρχεται από πλαϊνά και πίσω κομμάτια του χοιρινού, εκτός από τις Η.Π.Α. όπου σχεδόν πάντα προέρχεται από την κοιλιά).
Στην Αμερική «συστήθηκε» από τον Χριστόφορο Κολόμβο (ο οποίος έφερε 8 χοίρους μαζί του στο ταξίδι) κι έπειτα ξανά από τον Χερνάντο ντε Σότο, ενώ σήμερα αποτελεί το αγαπημένο τους υλικό σε ένα πλούσιο πρωινό. Στη Γερμανία πωλείται σε χοντρά τεμάχια που έχουν αποξηράνει με αλάτι, ενώ στη συνέχεια του κάνουν κρύο «κάπνισμα» και στη χώρα της… πίτσας και της καρμπονάρας έχουν το αντίστοιχο του μπέικον, την πανσέτα, που πωλείται σε ρολό και χρησιμοποιείται σε σάλτσες και ζυμαρικά.
Σύμφωνα με τον James Villas, συγγραφέα του The Bacon Cookbook, υπάρχουν 43 ποικιλίες μπέικον σε 13 διαφορετικές χώρες, οπότε σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε για τη λιπαρή, αλλά νόστιμη αυτή λιχουδιά. Ας δούμε πώς την προτιμούν σε διάφορες χώρες.
Αυστραλία
Το «μεσαίο» μπέικον είναι το πιο δημοφιλές είδος μπέικον στην Αυστραλία και περιλαμβάνει το κολλώδες, λιπαρός μέρος της κοιλιάς, μαζί με ένα κομμάτι από νεφραμιά στη μία πλευρά. Πωλείται σε ψημένες χοντρές φέτες ή σε μεγάλα κομμάτια και συνήθως το ψήνουν στο γκριλ ή στα κάρβουνα και σερβίρεται μαζί με αβγά.
Καναδάς
Πολλοί επιμένουν ότι το καναδικό μπέικον είναι απλώς ζαμπόν. Δεν προέρχεται από την κοιλιά του ζώου, αλλά από τη νεφραμιά, η οποία είναι πιο άπαχη. Οι Καναδοί προτιμούν το μπέικον απαλλαγμένο από όλο το λίπος του και ενίοτε, το καλύπτουν με καλαμπόκι και το τηγανίζουν, δίνοντάς του μια πολύ νόστιμη κρούστα.
Κίνα
Στην Κίνα, το μπέικον ονομάζεται lop yuk και αποξηραίνεται με σάλτα σόγιας, καστανή ζάχαρη και μπαχαρικά για 7 με 10 ημέρες, μέχρι να γίνει πολύ σκληρό. Αν πραγματοποιηθεί σε λιγότερο χρόνο, π.χ. σε 4 ημέρες, πρέπει στη συνέχεια να καπνιστεί για 5 ώρες πριν την κατανάλωση και χρησιμοποιείται για να δώσει έξτρα γεύση στα κινέζικα πιάτα.
Κορέα
Το κορεάτικο μπέικον ονομάζεται samgyeopsal-gui και στην ουσία είναι η κοιλιά του χοιρινού. Δεν διατηρείται σε αλάτι, ούτε είναι καπνιστό, αντιθέτως, είναι φέτες του κρέατος που ψήνονται σε φωτιά σε στυλ μπάρμπεκιου και τις προτιμούν με λαχανικά, πατάτες και άλλα κρεατικά, χωρίς μπαχαρικά.
Γερμανία
Οι Γερμανοί προτιμούν το speck, ένα κομμάτι καπνιστού, χοιρινού πουέχει αποξηρανθεί και παραδοσιακά τηγανίζεται. Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι ή να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική σε πιάτα όπως τα γερμανικά κουλουράκια με μπέικον, ένα ορεκτικό που φτιάχνεται με μπέικον, κρεμμύδια, τουρσί και φέτες κρέατος από τα πλευρά, όλα τυλιγμένα μαζί και ζεσταμένα σε βούτυρο.
Ουγγαρία
Στην Ουγγαρία λατρεύουν το σκορδάτο μπέικον, το οποίο ουσιαστικά είναι μπέικον που διατηρούν σε άλμη με σκόρδο για 5 ημέρες κι έπειτα αποξηραίνουν σε αλάτι, καλύπτοντάς το με αίμα βοδινού και πάπρικα, καπνίζοντάς το στη συνέχεια.
Ιταλία
Στην Ιταλία, το μπέικον είναι περισσότερο ένα συστατικό, παρά ένα κυρίως γεύμα. Ονομάζεται πανσέτα, η οποία είναι η ιταλική βερσιόν του μπέικον (μη καπνιστή και διατηρημένη σε αλάτι) και κόβεται σε μικρά κομμάτια-κύβους, σωτάρεται και προστίθεται σε κλασικά πιάτα, όπως π.χ. στην καρμπονάρα ή στην πίτσα για έξτρα γεύση και νοστιμιά.
Ιαπωνία
Ονομάζεται beikon και είναι καπνιστή κοιλιά χοιρινού, ψημένη σε αλάτι. Αντί για τις λεπτές λωρίδες, οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν πιο μικρές και τις σερβίρουν σε μικρότερες μερίδες. Οι φέτες που δεν έχουν αποξηρανθεί σε αλάτι ονομάζονται bara και χρησιμοποιούνται σαν υλικό στα ορεκτικά.
Ελβετία
Οι Ελβετοί απολαμβάνουν το Bauchspeck, καπνιστή κοιλιά χοιρινού που έχει αποξηρανθεί και συναντάται συχνά σε smorgasbords (μπουφές με ζεστά και κρύα κρεατικά, σαλάτες, ορεκτικά κ.λπ) στις γιορτές.
Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία ο όρος «μπέικον» είναι ένα γενικός όρος που περιγράφει την καπνιστή, χοιρινή νεφραμιά. Στο πρωινό, τόσο στην Ιρλανδία, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μπέικον που χρησιμοποιούν είναι κυρίως άπαχο με λίγο λίπος.