Μαγιορκίνης: «Για την επόμενη πανδημία πρέπει να προετοιμαζόμαστε πολλά χρόνια πριν»


Για την επόμενη πανδημία που αναμένεται να ξεσπάσει και να είναι πολύ πιο θανατηφόρα από αυτήν του κορονοϊού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Παθολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Με τον όρο Disease X (Νόσος Χ) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει μια ασθένεια άγνωστη στην ιατρική επιστήμη που όμως θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρα. Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή μύκητα είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια και οι διαθέσιμες θεραπείες να είναι λιγοστές, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του New York Post.

«Με τη λήξη του συναγερμού για την Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάς υπενθυμίζει πως οι πανδημίες πάνε και έρχονται. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ο πλανήτης ζει ξανά και ξανά» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτήν πολλά χρόνια πριν.

«Συμβαίνει ξανά και ξανά»

Ερωτώμενος σχετικά με το δεδομένο πως η νόσος Χ είναι κατά 70% μεταδοτικότερη από τον κοροναϊό απάντησε: «Είναι ένα σενάριο, μία άσκηση επί χάρτου για το τι προετοιμασίες πρέπει να γίνουν ώστε όταν έρθει μία επιδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά να είμαστε έτοιμοι… είναι σαν τον σεισμό, υπάρχει περίπτωση να μην ξανασυμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα…; Συμβαίνει ξανά και ξανά».

Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) επισήμανε πως πρέπει να γίνουν επενδύσεις τόσο στο προσωπικό, όσο και στις υποδομές.

«Είναι ζωονόσος που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια, προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο» εξήγησε σχετικά με την προέλευση της νόσου Χ.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια επισήμανε πως για να δημιουργηθούν πρέπει να έχει ξεσπάσει η εκάστοτε επιδημία ώστε να γίνουν κλινικές δοκιμές.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν κάτι είναι αποτελεσματικό, αν δεν υπάρχει ενεργός επιδημία» είπε.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα πιο πιθανά σενάρια, άσχετα εάν αυτά είναι 20 ή 30% πιο θανατηφόρα» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ