Στο σκάφος επιτέθηκαν τρεις όρκες, γνωστές «στην περιοχή» του στενού του Γιβραλτάρ, και ως «φάλαινες-δολοφόνοι».
Μία ακόμα επίθεση συνέβη στις ακτές της Ιβηρικής χερσονήσου σε ιστιοπλοϊκό σκάφος. Η επίθεση έγινε από.. Φάλαινες και είναι η τρίτη κατά σειρά. Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε το πλήρωμα και ρυμούλκησε το σκάφος, δυστυχώς όμως βυθίστηκε κατά την είσοδό του στο λιμάνι.
Ειδικότερα, φαίνεται πως οι φάλαινες βύθισαν ένα σκάφος στα ανοικτά Ιβηρικής Χερσονήσου. Το ανησυχητικό, ωστόσο, δεν είναι μόνο ότι κάτι τέτοιο συνέβη για τρίτη φορά αλλά το ότι οι ειδικοί θεωρούν πως τούτη η συμπεριφορά αντιγράφεται από τον υπόλοιπο πληθυσμό των φαλαινών.
Στο σκάφος επιτέθηκαν τρεις όρκες, γνωστές «στην περιοχή» του στενού του Γιβραλτάρ, και ως «φάλαινες-δολοφόνοι».
«Υπήρχαν δύο μικρότερες και μία μεγαλύτερη όρκα», δήλωσε στο περιοδικό Yacht ο κυβερνήτης του σκάφους Werner Schaufelberger. «Οι μικρότερες χτυπούσαν το πηδάλιο, ενώ η μεγάλη έπαιρνε φόρα και χτυπούσε με δύναμη το πλαϊνό μέρος του σκάφους. Οι δύο μικρές όρκες παρατήρησαν την τεχνική της μεγαλύτερης και μιμήθηκαν τη συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο Schaufelberger.
Χαρακτηριστικό είναι, δε, το γεγονός ότι δύο μέρες πριν την επίθεση στο εν λόγω σκάφος (4 Μαΐου 2023) μια αγέλη από έξι όρκες φάλαινες επιτέθηκε σε ένα άλλο ιστιοφόρο που έπλεε στο στενό.
Η μητέρα όρκα έδειχνε να μαθαίνει στο μικρό της πώς να ορμάει στο πηδάλιο.
Μάλιστα, τέτοιες αναφορές για επιθέσεις έχουν ξεκινήσει από το Μάιο του 2020.
«Δεν ισχυριζόμαστε πως οι όρκες δασκαλεύουν τα μικρά τους, αν και η συμπεριφορά τους έχει επεκταθεί στα μικρά κάθετα, απλά με τη μίμηση και αργότερα οριζόντια μεταξύ τους, επειδή το θεωρούν ως κάτι σημαντικό στις ζωές τους. Είναι εκπληκτικά περίεργα και παιχνιδιάρικα ζώα και έτσι αυτό μπορεί να είναι περισσότερο παιχνίδι παρά μία επιθετική ενέργεια», δήλωσε ο Αλφρέδο Λοπέζ Φερνάντεζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Aveiro της Πορτογαλίας και εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας για τις φάλαινες του Ατλαντικού.