«Να μια νέα Γκάρμπο!» – Ένα ιστορικό άρθρο για την Έλλη Λαμπέτη


«Το τρίτο ελληνικό φιλμ που θα παρουσιαστεί στην Αγγλία έχει ενδιαφέρον χάρη σ’ ένα τέχνασμα του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρισμένο μέσα σε οκτώ μόλις εβδομάδες με μια μικρή κάμερα, μικρό προϋπολογισμό και χωρίς εσωτερικές λήψεις έχει ένα επιδραστικό, έξυπνο και θαρραλέο προσωπικό στυλ που ξεπηδά από την οθόνη με μια φρεσκάδα που τα Βρετανικά στούντιο φαίνεται να έχουν ξεχάσει.

Η ιστορία είναι απλή. Δύο φίλοι φτάνουν στην Ύδρα για να περάσουν τις διακοπές τους στον ήλιο. Ο ένας είναι νεαρός συγγραφέας που χαραμίζει το ταλέντο του. Η μόνη του επιτυχία είναι ότι έχει γράψει δύο μυθιστορήματα πριν κλείσει τα 20. «Είσαι το παιδί- θαύμα εδώ και πολύ καιρό», τον προειδοποιεί ο φίλος του.

Οι φίλοι νοικιάζουν ένα δωμάτιο στο σπίτι μιας πρώην πλούσιας χήρας που έχει αφιερωθεί στην φροντίδα του γιου και της κόρης της, αλλά έχει ακόμα την επιθυμία να αγαπηθεί σαν γυναίκα. Την ημέρα της άφιξης των καλεσμένων την πιάνουν με τον ερωμένο της στα ερείπια ενός λόφου. Μια παρέα νεαρών αγοριών θέλουν να την εξευτελίσουν εκφοβίζοντας τον γιο της και αυτός πάνω στην ντροπή του, της επιτίθεται.

Η καταδίωξη αυτή της οικογένειας προκαλεί συμπάθεια, που θα εξελιχθεί σε έρωτα, μεταξύ του συγγραφέα και της κόρης της χήρας. Φοβούμενος τη δέσμευση, ο συγγραφέας προσπαθεί να αποτραβηχτεί, αλλά παραμένοντας στο νησί για μια ακόμα μοιραία μέρα θα μπλεχτεί σε μια τραγωδία που τον οδηγεί στην ενηλικίωση και έχει ευτυχισμένη κατάληξη τόσο γι’ αυτόν όσο και για την αγαπημένη του.

Η ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτης- της Ελληνίδας Γκάρμπο με το πρόσωπο Παναγίας επαναστάτριας- ως κόρης, κινείται μεταξύ λευκού μαρμάρου και λαμπερής ζωντάνιας. Με την μακριά μύτη, το χλωμό στόμα και τα τεράστια μάτια συμπυκνώνει αγάπη, μίσος και επιθυμία που καίει σαν φλόγα.

Ως συγγραφέας ο Δημήτρης Χόρν ξεπερνά την άξεστη ομορφιά του νεαρού Tyrone Power με μουτρωμένη γοητεία και απόλυτη ερμηνευτική ικανότητα. Το μοντάζ είναι γρήγορο χωρίς κλισέ. Το νησί φορά το λευκό πέτρινο στέμμα του, ο ήλιος είναι παρών σε κάθε στιγμή και η θέρμη του φτάνει ως το χειμερινό Λονδίνο.»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ