Καρδιά: Μπορεί να αρρωστήσει μέσα σε μερικές ώρες από την ατμοσφαιρική ρύπανση


Η καρδιά είναι πολύ πιο ευάλωτη στην ατμοσφαιρική ρύπανση από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Νέα μελέτη Κινέζων επιστημόνων έδειξε πως η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία. Να αυξήσει ακόμακαι την ανάγκη για νοσηλεία.

Όπως έδειξε, οι ρύποι μπορεί να επηρεάσουν μέσα σε λίγες ώρες την καρδιά, προκαλώντας σοβαρή αρρυθμία ακόμα και σε νέους ανθρώπους. Η καρδιακή αρρυθμία προκαλείται από διαταραχή στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Συχνά εκδηλώνεται αιφνιδίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, όπως:

  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η καρδιακή αρρυθμία είναι πάρα πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι καθένας από εμάς έχει μία στις τρεις πιθανότητες να την εκδηλώσει. Μολονότι, όμως, είναι τόσο συχνή, έως πρότινος λίγες μελέτες είχαν εξετάσει τις επιδράσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανάπτυξή της ανά ώρα έκθεσης σε αυτήν.

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν οι ερευνητές με την μελέτη τους, στην οποία εξέτασαν τις δυνητικές επιδράσεις της ρύπανσης σε τέσσερις μορφές καρδιακής αρρυθμίας:

  1. Την κολπική μαρμαρυγή (είναι η πιο συχνή μορφή)
  2. Τον κολπικό πτερυγισμό (είναι μία γρήγορη, ρυθμική κολπική αρρυθμία)
  3. Τις κολπικές ή κοιλιακές έκτακτες συστολές
  4. Την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Η νέα μελέτη

Στη μελέτη εισήχθησαν συνολικώς 190.115 ασθενείς, που είχαν νοσηλευθεί σε διάφορα νοσοκομεία της Κίνας λόγω καρδιακής αρρυθμίας. Από τους ασθενείς αυτούς:

  • Οι 96.133 είχαν κολπική μαρμαρυγή
  • Οι 5.300 είχαν κολπικό πτερυγισμό
  • Οι 41.613 είχαν έκτακτες συστολές (κολπικές ή κοιλιακές)
  • Οι 47.069 είχαν υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Οι ασθενείς είχαν ηλικία από 18 έως 98 ετών. Το 47,1% είχαν ηλικία κάτω των 65 ετών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση τις ημέρες που οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία. Η μελέτη τους εστιάσθηκε σε έξι ρύπους:

  • Στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2.5
  • Στα σωματίδια PM2.5–10
  • Στο διοξείδιο του αζώτου (NO2)
  • Στο διοξείδιο του θείου (SO2)
  • Στο μονοξείδιο του άνθρακα (CO)
  • Στο όζον

Τα ευρήματα

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας (CAMJ). Όπως διαπίστωσαν, τις πρώτες λίγες ώρες μετά από μία αύξηση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι δεν είχαν όλοι οι ρύποι τον ίδιο αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν μεγαλύτερος με την έκθεση στα σωματίδιαPM2.5,, στο διοξείδιο του αζώτου, στο διοξείδιο του θείου και στο μονοξείδιο του άνθρακα. Το ίδιο και ο κίνδυνος για κολπικό πτερυγισμό και υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Αντίστοιχα, η έκθεση στα σωματίδια PM2.5–10 αύξανε τον κίνδυνο κολπικού πτερυγισμού και υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Η τελευταία ήταν πιθανότερη και με την έκθεση σε αυξημένα επίπεδα όζοντος.

Από όλους τους ρύπους, όμως, την πιο ισχυρή συσχέτιση και με τις τέσσερις μορφές καρδιακής αρρυθμίας είχε το διοξείδιο του αζώτου. Το δε όζον είχε την πιο ισχυρή συσχέτιση με την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος τις πρώτες ώρες και παρέμενε σημαντικός για ένα 24ωρο από την έναρξη της έκθεσης στους αυξημένους ρύπους. Ύστερα, μειωνόταν σημαντικά.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η οξεία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής καρδιακής αρρυθμίας», δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Renjie Chen από το Πανεπιστήμιο Fudan στην Σαγκάη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο επηρεάζει η ρύπανση την καρδιά. Υπάρχουν όμως ενδείξεις από προγενέστερες μελέτες ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, που μπορεί να επηρεάσουν την ηλεκτρική δραστηριότητά της.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ