Στα «χαρακώματα» οι ένστολοι: Προσφυγή στο ΣτΕ για νυχτερινές αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε λίγο πριν το τέλος του 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή του Ν.4472/2017, βάσει του οποίου προβλέπεται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποζημίωση για τις ώρες νυχτερινής απασχόλησής τους, καθώς τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών μοιάζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΣ δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, ώστε να αποδοθούν στους στρατιωτικούς αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπει το «γράμμα» του νόμου.
Η νυχτερινή αποζημίωση προβλέπεται στο άρθρο 127 του Ν. 4472/2017 και για την εφαρμογή της χρειάζεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με τα συναρμόδια υπουργεία, όμως, να τηρούν έως και τώρα «σιγή ασυρμάτου».

Το τίμημα της αποζημίωσης αυτής ανέρχεται σε 2,77 ευρώ / ώρα για το χρονικό διάστημα από τις 22:00 έως και τις 06:00, με το συνολικό κόστος για τη διετία 2017-2018 να φτάνει περίπου τα 60 εκατ. ευρώ.
Οι ένστολοι, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, είναι αποφασισμένοι, εξάλλου, να «μπλοκάρουν» διά της δικαστικής οδού και οποιαδήποτε περίπτωση έκδοσης της συγκεκριμένης ΚΥΑ χωρίς αναδρομική ισχύ, γεγονός που ούτως ή άλλως θα αντιβαίνει στον ίδιο το νόμο.

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr την αίτηση της ΠΟΕΣ στο ΣτΕ

Προβληματισμός και για το επίδομα στέγασης

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους στρατιωτικούς και το ενδεχόμενο να χάσουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το επίδομα στέγασης, εξαιτίας μιας νομικής παρατυπίας που παρατηρείται στα περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα, πάντα, με την ΠΟΕΣ, η ρίζα του προβλήματος εστιάζεται σε μια τραπεζική σύμβαση από το 2005, η οποία παρείχε προνομιακό επιτόκιο 3% για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας με ποσά έως 5.000 ευρώ και 1,8% για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι κατά των υπολογισμό των τραπεζικών καταθέσεων που κατέχουν οι αιτούμενοι στεγαστικό επίδομα, οι αυξημένοι τόκοι, λόγω του προνομιακού επιτοκίου, να αντιστοιχούν σε καταθέσεις πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές. Υπό το πρίσμα αυτό, όσοι στρατιωτικοί εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση χάνουν το επίδομα.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο έχει να κάνει με το αν με το νέο Μισθολόγιο εφαρμόζονται πλήρως οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 και του 2014, που οδήγησαν άλλωστε και στην καταβολή των αναδρομικών. Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία είχε καταφύγει η ΠΟΕΣ,συνεδριάζει εκ νέου την 23 Ιανουαρίου 2019 και η άποψη των ενστόλων είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση.

Η νομική τους «γραμμή» είναι ότι η Κυβέρνηση, αφού είχε φροντίσει πρώτα να ψηφίσει ένα κατ΄ όνομα μόνο νέο μισθολόγιο (ν. 4472/2017) με ισοδύναμο, αν όχι χειρότερο, αποτέλεσμα με το κριθέν ως αντισυνταγματικό, έσπευσε να νομοθετήσει ότι ο αντισυνταγματικός ν. 4407/2014 παραμένει εμμέσως εν ισχύ αφού, παρά την καταβολή των αναδρομικών, οι αποδοχές των στελεχών κατά την 31/12/2016, με βάση το νόμο αυτόν και όχι με βάση το καθεστώς του Ιουλίου 2012, καθορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς που διατηρείται με βάση το νέο μισθολόγιο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ