«Μια Ελλάδα πιο ισχυρή, με αυτοπεποίθηση», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο όπου προβάλλεται βίντεο της ΝΔ με τα εξής μηνύματα: «Η Ελλάδα σήμερα έχει συνάψει συμφωνίες που ενισχύουν την ασφάλειά της με Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και ΗΑΕ. Εκπροσωπείται επάξια στο εξωτερικό και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστατεύει τα σύνορά της. Εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Οριοθετεί τις ΑΟΖ της. Επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Σταθερά, τολμηρά, μπροστά»
«Καθήκον κάθε Πρωθυπουργού είναι να κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή. Να δυναμώνει τη φωνή της στο εξωτερικό. Να υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Και αυτό το καθήκον ήταν πάντα ο οδηγός μου», σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
ΝΔ: Ψηφοδέλτια με άρωμα γυναίκας
Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου είναι κάτι που χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει διαρροές για τα 15 πρόσωπα που θα το απαρτίζουν. Το προηγούμενο διάστημα είχε ακουστεί έντονα το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία ηγήθηκε του κινήματος me too στην Ελλάδα και με την αποκάλυψη της προσωπικής της περιπέτειας έδωσε δύναμη σε πολλές γυναίκες να καταγγείλουν την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν.
Ωστόσο, η υποψηφιότητα της δεν είναι κλειδωμένη και παρότι είχε συζητηθεί έντονα δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκεται σε μία εκλόγιμη θέση. Επίσης, στο τραπέζι είχε πέσει το όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, ωστόσο αυτή η υποψηφιότητα δεν φαίνεται να προχωρά. Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των γυναικών που βρίσκονται μέσα στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, πηγές με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, μιλούν για πρόσωπα που εκπέμπουν έναν ισχυρό συμβολισμό στην κοινωνία των πολιτών και έχουν καταξιωθεί στον επαγγελματικό τους χώρο.
Μάλιστα, υπάρχει η συζήτηση ότι τα πρόσωπα που θα βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα μπορούν την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα και σχηματίσει ύστερα από τις δεύτερες κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση να αναλάβουν μία κυβερνητική θέση. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι στην επόμενη κυβέρνηση του στο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες, έχοντας αναγνωρίσει ως λάθος ότι η εκπροσώπηση τους στο παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που θα ήθελε.
«Κλειδωμένη» η υποψηφιότητα Σκυλακάκη
Η μόνη υποψηφιότητα που είναι «κλειδωμένη» στις εκλόγιμες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Έχει ακουστεί και το όνομα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη που θα μπορούσε να υπολογιστεί στις υποψηφιότητες της Ομογένειας, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν στις τρεις πρώτες θέσεις τουλάχιστον ένα υποψήφιο από την Ομογένεια που θα εκπροσωπεί τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.
Μπαίνουν και τα τελευταία κομμάτια του προεκλογικού παζλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει στην τακτική των σκληρών διλημμάτων και στην επικοινωνιακή στρατηγική του απολογισμού έργου μέσα από αναρτήσεις του. Ενδεικτικό το τελευταίο σποτ της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, ένας άξονας στον οποίο ποντάρουν οι γαλάζιοι για τη συσπείρωση της βάσης του. «Δυναμώσαμε τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Καθήκον του πρωθυπουργού να υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Και αυτό το καθήκον ήταν πάντα ο οδηγός μου» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Εκλογές 2023: «Στις περιοχές των «ντέρμπι»
Μετά το διάλειμμα του Μητσοτάκη για Πάσχα στην Τήνο, ο ίδιος σχεδιάζει να βρεθεί σε ένα νησί, από όπου προηγουμένως θα έχει περάσει και ο Αλέξης Τσίπρας, την Κέρκυρα. Γενικώς το Ιόνιο εντάσσεται στις «δύσκολες» για τη ΝΔ περιοχές, αυτές που απαιτούν αυξημένη προσοχή για τη διατήρηση των γαλάζιων δυνάμεων.
Ειδικά στην Κέρκυρα υπήρξε «ντέρμπι» στις εκλογές του 2019, όταν η ΝΔ πήρε τελικά το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με οριακή διαφορά – κάτι παραπάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα. Αμέσως μετά ο Μητσοτάκης σκοπεύει να βρεθεί στη γαλάζια έδρα της Πειραιώς για «πανηγυρική» συνεδρίαση συντονισμού με την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
Διάλυση της Βουλής
Μέρα – σταθμός είναι βεβαίως το Σάββατο 22 Απριλίου, οπότε αναμένεται, εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής, ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και για την προκήρυξη των εκλογών. Συνεπώς τότε ανοίγει επίσημα ο δρόμος για να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής.
Ο Μητσοτάκης αναμένει, όπως λένε οι πληροφορίες, να ανοίξει και με τη βούλα η προεκλογική κούρσα, προκειμένου να βάλει και τα τελευταία κομμάτια του παζλ. Αυτά αφορούν αφενός την κυβερνητική πρόταση για την τετραετία 2023-2027, αφετέρου το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το Επικρατείας
Αυτά τα δύο θα ξεδιπλωθούν στην εβδομάδα 24-28 Απριλίου, με πρώτα τα αποκαλυπτήρια του Επικρατείας. Όπως διαμηνύεται από το Μαξίμου θα υπάρχουν πρόσωπα – έκπληξη στις 15 θέσεις του ψηφοδελτίου με σίγουρα «δύο ή και τρεις γυναίκες σε εκλόγιμη θέση», σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες.
Για «πολύ ισχυρή η συμμετοχή των γυναικών» έκανε λόγο ο κυβερνητικός πορτ παρόλ Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ετοιμάζεται σε μερικές ημέρες να αφήσει το πόστο του στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ώστε ο ίδιος να κυνηγήσει τον σταυρό στη Φθιώτιδα.
Ο φάκελος 2023-2027
Σε ό,τι αφορά τον γαλάζιο φάκελο 2023-2027, αυτός θα ανοίξει αμέσως μετά. Κατά πληροφορίες, θα γίνει μια κεντρική παρουσίαση των δεσμεύσεων του Μητσοτάκη (από τον ίδιο) για την επόμενη τετραετία σε εκδήλωση στην Αθήνα.
Βασικοί άξονες έχουν ήδη σκιαγραφηθεί: «καλύτεροι μισθοί – εισοδήματα», «νέοι – στέγη», «κοινωνική πολιτική», «νέο ΕΣΥ». Ταυτόχρονα θα αναπροσαρμοστεί το εκλογικό σύνθημα της ΝΔ, αυτό δηλαδή που θα διαδεχθεί το σημερινό «σταθερά – μπροστά – τολμηρά». Οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για το νέο γαλάζιο μότο κινούνται σε μια λογική που θα αποτυπώνει το μήνυμα για ισχυρή Ελλάδα, με τον προβληματισμό να εστιάζει στο πως θα αποδοθεί και η έννοια της «αλλαγής».