Εύα Καϊλή: Θέμα ωρών η αποφυλάκιση με βραχιολάκι – Γιατί αποφυλακίζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή 


Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται «με το κεφάλι ψηλά», όπως δήλωσε χθες ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μετά την απόφαση των βελγικών Αρχών. Η αποφυλάκιση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, θα γίνει το πιθανότερο μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.

Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες στη φυλακή, η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους και τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» παρακολούθησης.

Η Καϊλή ήταν μεταξύ των πρώτων που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι αρχές αποκάλυψαν μια εκτεταμένη έρευνα σύμφωνα με την οποία ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, δωροδοκούσαν βουλευτές της Ε.Ε.

Η αποκαλούμενη έρευνα του Qatargate παγίδευσε επίσης τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρζι, και αρκετούς άλλους νυν και πρώην βουλευτές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι – του φερόμενου ως αρχηγού ενός δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος συνήψε συμφωνία με Βέλγους ανακριτές τον Ιανουάριο.

Χαμογελώντας για πρώτη φορά από καιρό, η κ. Καϊλή υποδέχτηκε την είδηση της αποφυλάκισής της με δισταγμό, αφού «από χθες το βράδυ (σ.σ. την Μεγάλη Τρίτη), όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της τέσσερις-πέντε φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο γνωστός νομικός αναφέρθηκε και στην πρώτη αντίδραση της κ. Καϊλή μετά τη χαρμόσυνη είδηση, με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή να του λέει: «Μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;». «Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη», όπως σχολίασε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ευρωβουλευτής «δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους».

Η απόφαση με την οποία η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με ηλεκτρονική επιτήρηση:

Γιατί αποφυλακίζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με το Mega, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, το χρονικό σημείο της απόφασης οφείλεται στο ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων, διότι μίλησε ο φερόμενος «εγκέφαλος» του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι και αυτά που είπε «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές. Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, η οποία ωστόσο δεν σημαίνει και την αθώωση της. Ωστόσο, η πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή επιμένει πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

Σύμφωνα με το Mega, οι Βέλγοι δικαστές αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται το Mega, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική».

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.

«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι», αναφέρει το έγγραφο.

Η επόμενη μέρα του Qatargate και της Εύας Καϊλή

Εκτός φυλακής σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκεται ο πρώην σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά δεν διαμένει στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με δύο άτομα γνώστες της υπόθεσης που μίλησαν στο Politico.

«Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των βελγικών αρχών να διαλευκάνουν ποιος μπορεί να ήταν υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων, ενώ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία οδηγείται σύντομα προς μια δίκη», δήλωσε ο Κριστιάν Ντε Βαλκενέερ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο. «Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», διευκρίνισε.

«Στο Βέλγιο η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται “παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή», πρόσθεσε ο Ντε Βαλκενέερ,

Οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν κατηγορούμενο στη φυλακή, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το σημείο που βρίσκεται η έρευνα της υπόθεσης διαφθοράς Qatargate.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ