Έγγραφο της εισαγγελίας Σύρου, που προειδοποιεί όσον αφορά στις πολεοδομικές παραβάσεις τόσο στο νησί όσο και τη Μύκονο, έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας.
Στο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημειώνεται πως θα υπάρξουν ακόμα και συλλήψεις σε περίπτωση που οι πολεοδομίες συνεχίσουν να ολιγωρούν έναντι παρανομιών.
«Δεν είναι δυνατό να επικαλείστε αδυναμία εντοπισμού των ως άνω ακινήτων των οποίων σας έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία, με γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας αυτών όπως και η επωνυμία του καταστήματος, επιχείρησης, ξενοδοχείου κλπ…. Οι μεν επιχειρήσεις ακίνητα ανήκουν ως επί το πλείστον σε επιφανείς ή γνωστούς επιχειρηματίες της Μυκόνου, τα δε υπαίτια πρόσωπα είναι γνωστά στην υπηρεσία σας από προηγούμενες παραβάσεις» αναφέρεται ειδικότερα στο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από την εισαγγελέα πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου.
Η κα Λαμπροπούλου, παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στην πολεοδομία, καταγγέλλοντας ολιγωρία, παραλείψεις, καθυστερήσεις και επιλεκτικούς ελέγχους.
«Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι η επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και φόρτου εργασίας η υπηρεσία σας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την εκτέλεση παραγγελιών προς διενέργεια αυτοψίας για τη διαπίστωση αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή αρμοδιότητας σας είτε παραλείποντας τελείως να διενεργείται αυτοψία είπε αδρανοποιώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα Από τη στιγμή που λαμβάνεται γνώση αυτών» τονίζεται.
Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, την πενταετία 2012 – 2017 λειτουργούσε «αυτόνομη πολεοδομία», αλλά τότε έφυγε και ο τελευταίος υπάλληλος.
Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας εφετών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για όλα τα αυθαίρετα στη χώρα Μυκόνου και στην Άνω Μερά Μυκόνου. Ο έλεγχος αφορά όσα υπήχθησαν στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη και η άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, υπογραμμίζει με τη σειρά της πως έχουν γίνει χιλιάδες υπαγωγές αυθαιρέτων ωστόσο, μόνο τρεις ή τέσσερις εκθέσεις έχουν έρθει στην αρχαιολογική υπηρεσία με τις περισσότερες τακτοποιήσεις να έχουν γίνει χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.