Ζάχαρη: Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο 45 παθήσεων


Η ζάχαρη είναι στην καθημερινότητα μας. Ακόμα και σε τρόφιμα που δεν θα το περιμέναμε. Όπως για παράδειγμα το ψωμί. Ποια ποσότητα είναι επιζήμια για την υγεία και με ποια νοσήματα σχετίζεται. Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα.

Αν είστε λάτρεις των γλυκών γεύσεων και καταναλώνετε καθημερινά πολλή ζάχαρη, προσέξτε. Μία νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι η  υπερκατανάλωσή της αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως πολυάριθμων προβλημάτων υγείας.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται καρδιολογικά προβλήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BJM) αποκαλύπτει επίσης ποια ποσότητα ζάχαρης θεωρείται πολλή. Όπως εξηγούν οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα από 67 μελέτες παρατηρήσεις και 6 τυχαιοποιημένες, που είχαν διεξαχθεί σε ενήλικες και παιδιά.

Στις μελέτες αυτές είχαν εξεταστεί οι δυνητικές επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη σε 83 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υπερκατανάλωσή της σχετιζόταν με 45 εξ αυτών στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν:

  • 18 ενδοκρινικά/μεταβολικά νοσήματα
  • 10 καρδιαγγειακά νοσήματα
  • 7 μορφές καρκίνου
  • 10 άλλες αρνητικές εκβάσεις (νευροψυχιατρικές, οδοντικές, ηπατικές, οστικές, αλλεργικές)

Ποια είναι τα νοσήματα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στα πιθανά νοσήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση ζάχαρης συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Στεφανιαία νόσος
  • Υπερλιπιδαιμία (π.χ. αυξημένα τριγλυκερίδια)
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Λιπώδης διήθηση του ήπατος (λίπος στο συκώτι)
  • Άσθμα
  • Κατάθλιψη
  • Καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος
  • Υπέρταση
  • Εγκεφαλικό

Η ποσότητα που φάνηκε να είναι το ανώτατο όριο πριν αρχίσουν οι συνέπειες στην υγεία ήταν τα 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Δυστυχώς, όμως, ένα και μόνο αναψυκτικό με ζάχαρη να πίνει κάποιος, έχει καταναλώσει 7 κουταλάκια του γλυκού!

«Η υπερκατανάλωση ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, που κυμαίνονται από τερηδόνα και αυξημένα τριγλυκερίδια έως νοσήματα του ήπατος, νεφροπάθεια και καρκίνο», δήλωσε η διαιτολόγος Dr. Jamie Nadeau, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Δεν είναι μυστικό ότι η ζάχαρη δεν ωφελεί τον οργανισμό. Ωστόσο πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου διότι δεν γνωρίζει πόση περιέχουν τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνει».

Πόση συνιστάται

Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις του ελληνικού υπουργείου Υγείας, η ζάχαρη που καταναλώνουμε πρέπει να περιορίζεται σε 1 γλυκό την εβδομάδα. Πρέπει επίσης να κάνουμε περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης στον καφέ και γενικότερα μέσω των ροφημάτων.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) έχει πιο συγκεκριμένες συστάσεις. Αναφέρει πως η πρόσθετη ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 6% των ημερήσιων θερμίδων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε:

  • Έως 6 κουταλάκια ζάχαρη ημερησίως για τη μέση γυναίκα
  • Έως 9 κουταλάκια ζάχαρη ημερησίως για τον μέσο άνδρα

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κάποιος να φτάνει στο ανώτατο όριο. Αντιθέτως η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τις αρνητικές συνέπειες από την υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορούμε να αποφύγουμε εάν:

  • Περιορίσουμε τη ζάχαρη απ’ όλες τις πηγές (ακόμα κι απ’ το ψωμί και τα δημητριακά πρωινού) σε λιγότερα από 25 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού) και
  • Περιορίσουμε την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη σε 1 μερίδα (200-355 ml) την εβδομάδα

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ