Αναγκαστικά ήταν τα περισσότερα επιχειρηματικά deals της χρονιάς που έφυγε, αν και πολλά σε αριθμό. Οι τράπεζες επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα πακέτα των προβληματικών δανείων που έχουν, οι προβληματικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια τους, οι περισσότερες τα έχουν ξεπεράσει, και αναζητούν φρέσκο χρήμα και σανίδα σωτηρίας, ενώ αρκετές εξ αυτών προσέφυγαν στον Πτωχευτικό Κώδικα για να ρυθμίσουν τα δυσθεώρητο ανοίγματα τους.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες αναγκάστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις να βρουν στο “παρά πέντε” λύσεις σωτηρίας για υπερδανεισμένες εταιρείες αξιοποιώντας πλατφόρμες διαχείρισης κόκκινων δανείων, ενώ υποψήφιοι επενδυτές και επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να τους προσθέσουν τζίρο και άρα να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ. Βέβαια υπάρχουν πάντα και τα funds που βλέπουν ευκαιρίες σε εταιρείες που έχουν προοπτική, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2019, ενώ δεν έλειψαν και τη χρονιά αυτή οι εξαγορές με στόχο τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων. Συνολικά περισσότερα από 70 deals έχουν υλοποιηθεί μέσα στο 2018, όταν το 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36 εξαγορές και συγχωνεύσεις, από διάφορους κλάδους. Το Capital.gr παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά:
Εξυγιάνσεις
Notos Com: Ένεση ρευστότητας 12,5 εκατ. ευρώ σε πρώτο χρόνο, κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού και αναδιάρθρωση του δικτύου, προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Notos Com το οποίο έλαβε το πράσινο φως από τις πιστώτριες τράπεζες, την Pillarstone και τους μετόχους της αλυσίδας. Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης η εταιρεία θα ελέγχεται κατά 50% από την Pillarstone την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχει αναπτύξει το αμερικανικό fund KKR, που βάζει το “φρέσκο” χρήμα και κατά 50% από τις τέσσερις τράπεζες οι οποίες αποκτούν το ποσοστό αυτό, κατ’ αναλογία της έκθεσης που έχει η κάθε μία στα δάνεια, μετά την κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού. Συνολικά εκτιμάται ότι για την αναδιάρθρωση της Notos Com, η Pillarstone και οι ελληνικές πιστώτριες τράπεζες θα επενδύσουν νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μιχάλη Παπαέλληνα, διευθύνοντα σύμβουλο της Notos Com Holdings, με βάση άλλες πληροφορίες, θα παραμείνει στο “τιμόνι” της Notos Com, για μεταβατικό διάστημα 12 μηνών έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών. Με βάση τον σχεδιασμό, μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος θα αναλάβει μη εκτελεστικός πρόεδρος, ενώ το management θα περάσει στον έλεγχο της Pillarstone.
FAMAR: Μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια η φαρμακοβιομηχανία, η οποία ας σημειωθεί ότι έχει απωλέσει το 10% των πελατών της και δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον βηματισμό της, έχει λάβει ήδη 40 εκατ. ευρώ ως νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, στο πρώτο μέρος της διάσωσής της, ενώ θα λάβει άλλα 57,6 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία συμφωνία, από την Pillarstone. Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσής της, προβλέπει και τη μείωση των υπαρχόντων οικονομικών υποχρεώσεων της Famar από 234 εκατ. ευρώ σε 118 εκατ. ευρώ, αλλά και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά έξι χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες ελέγχουν το 99% της εταιρείας, περιορίζουν τη συμμετοχή τους στο 40%. Βέβαια το κρίσιμο από εδώ και πέρα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης της Famar, είναι να μπορέσει πέρα από την οικονομική αναδιάρθρωση που επετεύχθη, η βιομηχανία να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Δηλαδή να καταφέρει να βρει πελάτες και να αντικαταστήσει τον χαμένο τζίρο και να δει τι θα κάνει με τα εργοστάσια που διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Νηρέας – Σελόντα: Μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων ολοκλήρωσαν επιτυχώς οι τράπεζες. Η πώληση των Νηρέα (74,34%) και Σελόντα (79,62%) στο επενδυτικό σχήμα Amerra Capital Management – Mubadala Investment Company δημιουργεί νέα δεδομένα για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Το σχήμα Amerra-Mubadala που τελικώς επικράτησε αναλαμβάνει δανεισμό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, έχει δεσμευτεί για αποπληρωμή δανείων 40 εκατ. ευρώ και επιπλέον κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, το συνολικό τίμημα για τον Νηρέα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ μειώνεται το ύψος του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε 176 εκατ. ευρώ κατά 20 εκατ. ευρώ με ισόποση αποπληρωμή. Αντίστοιχα για τη Σελόντα, το τίμημα διαμορφώνεται στο 1 ευρώ, με τον επενδυτή να προχωρά επίσης σε μείωση του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε 171 εκατ. ευρώ κατά 20 εκατ. ευρώ με ισόποση αποπληρωμή.
Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου: Στην απόκτηση της ιστορικής “Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου” που βρισκόταν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης προχώρησε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Η μεταλλουργική εταιρεία που βρίσκεται στο Πωγώνι Ηπείρου, μεταξύ άλλων παρήγαγε και κέρματα του ευρώ για λογαριασμό του δημοσίου. Στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής, και με την εκμετάλλευση του διεθνούς εμπορικού δικτύου της “ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.”, η μετατροπή του προφίλ της μονάδας σε εξαγωγική.
Διασώσεις μέσω Πτωχευτικού
Καλογήρου: Ένα ακόμη deal διάσωσης από τον κλάδο του λιανεμπορίου είναι αυτό της επικύρωσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά της συμφωνίας εξυγίανσης της Καλογήρου, η οποία έχει περιέλθει στην εταιρεία Vetria, συμφερόντων του επιχειρηματία Σ. Φάις, με τη συμμετοχή επίσης των μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων (κ.κ. Κων. Λαμπρόπουλο, Κων. Τσουβελεκάκη και Αλέξη Σγουμπόπουλο), αλλά και της οικογένειας Λεμονή. Το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας Λεμονής προβλέπει επιστροφή σε θετική λειτουργική κερδοφορία από το 2018 και επιστροφή του τζίρου στα επίπεδα του 2016 την ίδια χρονιά. Εκτιμά, επίσης, πως ο τζίρος της Λεμονής, από τα 43,033 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και τα 30,123 εκατ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, θα φθάσει στα 45,184 εκατ. ευρώ και στα 54,963 εκατ. ευρώ το 2023.
Νεώριο Σύρου: Στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, πέρασε η Νεώριο Σύρου, μετά το πράσινο φως που άναψε το Πρωτοδικείο Σύρου στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας. Ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και να υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας. Το σχέδιο του επενδυτή για την επόμενη ημέρα της Νεώριο Σύρου, προβλέπει αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.
Νέα κεφάλαια – εξαγορές
Skroutz.gr: Τον Φεβρουάριο οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας, Γ. Αυγουστίδης, Β. Δήμου και Γ. Χατζηγεωργίου, άσκησαν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία με τη Dionic και απέκτησαν το 50% της εταιρείας τους έναντι συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Στο χρηματοδοτικό σχήμα, συμμετοχή έχει και το fund SouthBridge Europe Mezzanine. Πρόκειται για μια εταιρεία επενδύσεων (risk capital investment company, αλλιώς société d’investissement en capital à risque – SICAR) με έδρα το Λουξεμβούργο που συμμετέχει μέσω υβριδικών μορφών χρηματοδότησης κεφαλαίου (quasi – equity και ενδιάμεση χρηματοδότηση) κυρίως σε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή του SouthBridge αφορά στη σύναψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, τετραετούς διάρκειας, για το 14% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Χαρτοποιία ΠΑΚΟ: Στον έλεγχο της UNIPAK EΛΛΑΣ Α.Ε. που ανήκει στον όμιλο Frem Industrial Group SAL πέρασε η ελληνική χαρτοποιία ΠΑΚΟ της οικογένειας Κολιόπουλου. H χαρτοβιομηχανία ΑΝ.ΒΛ.Κολιόπουλος Α.Ε. μια από τις ιστορικές εταιρείες του κλάδου –σ.σ. ιδρύθηκε το 1960- είναι καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού (φύλλου) και χαρτοκιβωτίου όλων των τύπων, πρωτοπόρος στην ανακύκλωση ελληνικού παλαιοχάρτου. Η UNIPAK HELLAS S.A. που ιδρύθηκε το 2010 και διαθέτει εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, είναι μέλος του πολυεθνικού ομίλου INDEVCO, η holding εταιρεία του οποίου είναι η Frem Industrial Group SAL και ειδικεύεται στην κατασκευή και μετατροπή ευρείας γκάμας συσκευασιών από κυματοειδές χαρτόνι για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Lariplast: Στην απόκτηση στρατηγικής μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία “Lariplast” προχώρησε η εταιρεία DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, αποκλειστικός διαχειριστής του fund Diorama Investments Sicar. Πρόκειται για την έβδομη επένδυση του Fund, ενώ το ύψος του deal διαμορφώθηκε στα 5,4 εκατ. ευρώ. Η Lariplast διαθέτει δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις: η πρώτη βρίσκεται στη Λάρισα και η δεύτερη βρίσκεται στο Marles, στη βόρειο-ανατολική Γαλλία. Η Lariplast εξάγει σε 20 χώρες ενώ περισσότερο από 70% των πωλήσεων της πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος.
Viva Wallet Holdings: Της επένδυσης στη Lariplast, είχε προηγηθεί η μειοψηφική συμμετοχή της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ (αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar) στην εταιρεία Viva Wallet Holdings, έναντι 15 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος εταιρειών Viva Wallet δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000. Αποτελείται από τις εταιρείες Viva Wallet Holding AE (μητρική εταιρεία του Ομίλου, πρώην Realize AE) η οποία για περισσότερα από 18 χρόνια διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής για συστήματα συναλλαγών, τη Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΑΕ, που δραστηριοποιείται σε B2C υπηρεσίες μεταφορών, θεαμάτων, (γνωστή ως Viva.gr), καθώς και τη Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ΑΕ (“Viva Payments”).
Μασούτης: Η εξαγορά της Προμηθευτικής, μιας μεσαίας αλυσίδας που δραστηριοποιείται στην Αττική, επιτρέπει στη Μασούτης να μπει στην Αττική με “χαμηλό” κόστος και με το καλημέρα να αποκτήσει τζίρο κοντά στα 120 εκατ. ευρώ, δίκτυο 59 καταστημάτων (σ.σ. 3 βρίσκονται στην Άνδρο), διαμετακομιστικό κέντρο στο Μαρκόπουλο και μεγαλύτερη γεωγραφική παρουσία. Αυτό από μόνο του, δηλαδή μεγαλύτερη γεωγραφική παρουσία με δίκτυο λιανικής και χονδρικής άνω των 330 καταστημάτων, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ίδια την Μασούτης, την αγορά, την επόμενη ημέρα στον κλάδο αλλά και για τους ξένους επίδοξους μνηστήρες που την έχουν προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια
Cyta Hellas: Η Vodafone Ελλάδας απέκτησε έναντι 118,1 εκατ ευρώ το 100% Cyta Hellas, θυγατρικής της κυπριακής CYTA στην Ελλάδα. Όπως είχε αναφέρει η Vodafone, η εξαγορά της Cyta Hellas υπηρετεί “το στόχο μας να αναδειχθούμε σε πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας”.
IBG: Στην απόκτηση των θυγατρικών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, στις οποίες περιλαμβάνεται η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) προχώρησε η εταιρεία Ireon Investments Ltd., συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, Η Ireon Investments Ltd. συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό και ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής. Η Σύμβαση Απόκτησης Μετοχών υπεγράφη στις 30 Οκτωβρίου 2018, με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται σε 73,5 εκατ. ευρώ.
Lion Rental (SIXT): Στην απόκτηση του 80,5% της Lion Rental προχώρησε η Μοτοδυναμική, έναντι 15 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι η συνολική επανατοποθέτηση της Sixt – της οποίας η Lion Rental είναι αποκλειστικός franchisee – στην αγορά ενοικιάσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν στη μείωση των οφειλόμενων δανείων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) της Lion Rental σε 18 εκατ. ευρώ, την αναχρηματοδότηση τους για 10 χρόνια, αλλά και στη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως 10 εκατ. ευρώ επίσης για 10 χρόνια.
Της Αλεξάνδρας Γκίτση