Gen Z: Γιατί στρέφονται στα social media για πληροφορίες σχετικά με το σεξ;


Τα σχολεία στο Μίσιγκαν δεν απαιτείται να διδάσκουν επίσημα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – και αυτά που το κάνουν πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στην αποχή. Το πρόγραμμα σπουδών του Μίσιγκαν, σύμφωνα με το Sexuality Information and Education Council των Ηνωμένων Πολιτειών, ή SIECUS, δεν απαιτείται να διδάσκει σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή τη συναίνεση. Η εκπαίδευση γύρω από τον HIV και το AIDS πρέπει να είναι «ιατρικά ακριβής», ωστόσο, το Μίσιγκαν δεν διαθέτει «ιατρικά ακριβή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» για αυτό το θέμα.

Λόγω αυτής της στενής άποψης για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Μίσιγκαν και σε άλλες πολιτείες, πολλοί έφηβοι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθούν καλύτερα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που μπορεί να μην λαμβάνουν στο σχολείο. Η Erica Phillipich, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Προαγωγή της Υγείας του MSU στο τμήμα Υγείας και Ευεξίας των Φοιτητών, συνεργάζεται με φοιτητές σχετικά με θέματα αλκοόλ και ναρκωτικών, φυσικής κατάστασης και ευεξίας, διατροφής, αποκατάστασης και σεξουαλικής υγείας. Είπε ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται στο κολέγιο, η βάση της σεξουαλικής τους διαπαιδαγώγησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την κομητεία στην οποία μεγάλωσαν.

«Γνωρίζοντας ότι κάθε σχολική περιφέρεια είναι διαφορετική, όσον αφορά το τι επιτρέπουν, μας λέει ότι οι περισσότεροι μαθητές που έρχονται στην πανεπιστημιούπολη είχαν διαφορετικές εμπειρίες εκπαίδευσης», είπε η Phillipich. Η Kay Keller είναι μέλος της νεολαίας στον Οργανισμό του Μίσιγκαν για τη Σεξουαλική Υγεία των Εφήβων, ή MOASH, για περίπου ένα χρόνο. Θυμούνται ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα σπουδών τους για τη σεξουαλική αγωγή δεν ήταν περιεκτικό και δεν είχαν σχεδόν καμία συζήτηση για το σεξ.

Η Keller συνειδητοποίησε ότι οι έφηβοι που έρχονται στο MOASH, και γενικά στη Generation Z, λαμβάνουν μεγάλο μέρος της σεξουαλικής τους διαπαιδαγώγησης μέσω των social media. «Το έμαθαν μέσω των social media λόγω αλγορίθμων και επειδή δεν το βρήκαν πουθενά αλλού», είπε η Keller. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι απαραίτητα κακό, λέει η έρευνα. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Feminism and Psychology, για παράδειγμα, υποστηρίζεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν μια «διαδραστική και γρήγορη φύση» που οδηγεί σε μια «ευρύτερη συνεργασία, ειδικά για θέματα» που δεν συζητούνται πάντα στο σχολείο.

Η τελειόφοιτος της ανθρώπινης βιολογίας Sakshi Venkat Rao είναι εκπαιδευτικός σεξουαλικής εκπαίδευσης στο Gender and Sexuality Campus Centre, ή GSCC, που τη βοήθησε να βρει το πάθος της για την υποστήριξη ζητημάτων LGBTQ. Από τότε που έγινε μέλος του GSCC, έμαθε για το πώς λειτουργεί το σύστημα σεξουαλικής αγωγής και συνειδητοποίησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων συνδέσεων.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok ή τα podcast, έχουν βοηθήσει πολλούς (εφήβους) να κατανοήσουν το σώμα μας», είπε ο Venkat Rao. «Το να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας ή απλώς να λέτε ιστορίες πραγματικής ζωής καταρρίπτουν τα εμπόδια της δυσφορίας, κάτι που είμαι πραγματικά περήφανος για αυτή τη γενιά». Η Keller είπε ότι πιστεύουν ότι αυτό το νέο μέσο θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για γιατρούς και άλλους ειδικούς: Προτείνουν στους επαγγελματίες να κάνουν βίντεο σχετικά με αυτά τα θέματα σεξουαλικής αγωγής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ