Το έφραγμα έχει πολλούς παράγοντες. Τώρα, νέα έρευνα καταδεικνύει έναν ακόμα. Όπως φαίνεται, ο ιός της γρίπης είναι ένας από αυτούς.
Νέα μελέτη Ολλανδών ερευνητών, τα ευρήματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη (15-18 Απριλίου), υποστηρίζει ότι ο ιός της γρίπης εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος επτά ημέρες μετά το θετικό τεστ.
Η Δρ. Annemarijn de Boer από το Κέντρο Επιστημών Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας “Julius” στην Ουτρέχτη μελέτησε στοιχεία από τεστ που είχαν γίνει σε 16 εργαστήρια (κάλυψη περίπου του 40% του πληθυσμού της Ολλανδίας), συνδυαστικά με αρχεία νοσηλειών και θανάτων.
Συνολικά μελετήθηκαν 26.221 περιπτώσεις γρίπης για το χρονικό διάστημα 2008-2019, ενώ 401 άτομα είχαν υποστεί τουλάχιστον ένα έμφραγμα μυοκαρδίου εντός 12 μηνών από την διάγνωση της λοίμωξης (συνολικά 419 επεισόδια).
Από τα 419 εμφράγματα, τα 25 συνέβησαν τις πρώτες επτά ημέρες από τη διάγνωση της εποχικής γρίπης, 217 εντός 12 μηνών πριν από τη διάγνωση και 177 ένα έτος μετά τη διάγνωση.
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων απεβίωσαν από οποιαδήποτε αιτία εντός ενός έτους από τη διάγνωση της γρίπης.
Γρίπη και έμφραγμα
Οι Ολλανδοί ερευνητές εκτίμησαν ότι τα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη είχαν 6,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα εντός επτά ημέρων από το θετικό τεστ γρίπης, συγκριτικά με 12 μήνες πριν ή 12 μήνες μετά τη διάγνωση.
Ωστόσο, η εξαίρεση των θανάτων, μείωσε τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος την πρώτη εβδομάδα στις 2,42 φορές.
Ο ιός της γρίπης είναι γνωστό ότι αυξάνει την πήξη του αίματος. Αυτό, σε συνδυασμό με τη φλεγμονή που αποτελεί μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος κατά του ιού, μπορεί να αποδυναμώσει τις αθηρωματικές πλάκες που έχουν συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Εάν μια αθηρωματική πλάκα «σπάσει», μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος, εμποδίζοντας την παροχή αίματος στην καρδιά και προκαλώντας καρδιακή προσβολή.
«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν στρατηγικές για την πρόληψη της γριπώδους λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Υποστηρίζουν επίσης την ευαισθητοποίηση των γιατρών και των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονται με συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αν και δεν είναι σαφές από τα αποτελέσματά μας εάν τα άτομα με λιγότερο σοβαρή γρίπη κινδυνεύουν επίσης, είναι φρόνιμο να γνωρίζουν τη σχέση», καταλήγει η Δρ. de Boer.