Την πόρτα του ανακριτή θα περάσουν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί που σχεδίαζαν να αιματοκυλίσουν την εβραϊκή συναγωγή στην Αθήνα, προκειμένου να απολογηθούν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα μας.
Στους δύο συλληφθέντες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση που θεωρείται κακούργημα.
Η συνεχιζόμενη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε πως οι συλληφθέντες για τη σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, είχαν στόχο να προχωρήσουν και σε εν ψυχρώ δολοφονίες – Οδηγούνται σήμερα στον ανακριτή οι συλληφθέντες.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί αναμένουν τις απαντήσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για τα ευρήματα στους χώρους που διέμεναν οι δυο συλληφθέντες ενώ αναζητούν και την ομάδα υποστήριξης που θα είχαν οι τρομοκράτες.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερες από 15 προσαγωγές Πακιστανών χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο τρομοκρατών.
Στο μικροσκόπιο ωστόσο των Αρχών, έχουν μπει τρία-τέσσερα πρόσωπα τα οποία φαίνεται πως μιλούσαν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με τους δυο συλληφθέντες.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στα χέρια τους ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική, φαίνεται πως ο πυρήνας του τρομοκρατικού δικτύου στη χώρα μας ήταν ο 27χρονος Χαϊντέρ ο οποίος θεωρείται και αρχηγός της τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδίαζαν και ο 29χρονος Χουσεΐν.
Αυτό προκύπτει και από τις ανατριχιαστικές συνομιλίες που αποκωδικοποίησαν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και αποκαλύφθηκαν συνομιλίες του Χαϊντέρ με τον 30χρονο «καθοδηγητή» από το Ιράν.
Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς καθώς ο 30χρονος «καθοδηγητής» ο οποίος φέρεται να ζει στην Τεχεράνη, τους υποσχόταν πληρωμή 15.000 χιλιάδων ευρώ για κάθε νεκρό.
Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν πως μετά την επίθεση στο εστιατόριο κατά την οποία σκόπευαν να αφήσουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς έχοντας εξασφαλίσει ότι θα έπαιρναν περίπου 15.000 ευρώ για κάθε θύμα θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να χαθούν τα ίχνη τους και παράλληλα ενδεχομένως να ξεκινούσαν οι διαδικασίες να κατευθυνθούν προς το Ιράν όπου θα άνοιγαν εστιατόριο όπως προκύπτει από όσα τους είχε πει ο 30χρονος καθοδηγητής τους. Ωστόσο από την έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει πως θα υλοποιούσαν ένα ακόμη σχέδιο που θα αφορούσε εν ψυχρώ δολοφονίες χωρίς να έχει εξακριβωθεί εάν θα ήταν Έλληνες ή ξένοι στο στόχαστρο τους.
Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν για τη δράση των δυο αλλοδαπών θα δώσουν τα στικάκια που κατασχέθηκαν. Επίσης δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο των επαφών με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου καθώς έπρεπε να βρουν τρόπους απόκτησης όπλων και εκρηκτικών χωρίς να έχει επίσης προσδιοριστεί πως θα καταβάλλονταν τα χρήματα για αυτές τις προμήθειες που τους ήταν αναγκαίες για την πραγματοποίηση των σχεδίων τους καθώς στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Για το λόγο αυτό ήταν διαρκώς σε επικοινωνία με τον 30χρονο ο οποίος τους πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους για την επίθεση στο εστιατόριο όπως τη χρήση αερίου ή ακόμα και να ανατίναζαν την κουζίνα.
Αλβανός ποινικός
Στο ερώτημα εάν ο εντολέας του αποπειράθηκε να στρατολογήσει και άλλα άτομα για να μετάσχουν στην επίθεση ο κ. Στάβαρης επιβεβαίωσε επικοινωνίες του αλλοδαπού με Αλβανό ποινικό. Ο τελευταίος φέρεται να δηλώνει πρόθυμος να δολοφονήσει ένα συγκεκριμένο άτομο λέγοντάς του ότι «αυτή είναι η δουλειά μου».
Εκφράζει ωστόσο αντιρρήσεις να φέρει σε πέρας μια τυφλή επίθεση κατά του εστιατορίου και τελικά αρνείται να εμπλακεί σε ένα σχέδιο επίθεσης το οποίο -σύμφωνα με τον κ. Στάβαρη- παρομοιάζει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι.
Ο δεύτερος συλληφθείς που εργαζόταν στη Σπάρτη φέρεται να μετείχε στην κατόπτευση του εστιατορίου – συναγωγής κατόπιν υπόδειξης του συγκατηγορούμενού του. Η ανάμειξή του στην υπόθεση προέκυψε σε δεύτερο χρόνο από την επεξεργασία των μηνυμάτων που βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο του βασικού υπόπτου, που ηγείτο των διαπραγματεύσεων με τον αλλοδαπό στο Ιράν.
Σύμφωνα με τον κ. Στάβαρη, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς που προσήχθησαν ως ύποπτοι αλλά τελικά δεν διώκονται για την υπόθεση είναι συγκάτοικοι του Πακιστανού στο σπίτι στο Λαγανά. Αν και ορισμένοι εμφανίζονται να φωτογραφίζονται με όπλα, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε -άμεσα τουλάχιστον- ανάμειξή τους στο σχέδιο επίθεσης στη συναγωγή.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως τα κίνητρα των δύο συλληφθέντων ήταν αποκλειστικά οικονομικά ενώ συνέχισε λέγοντας πως δεν φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» στην Ελλάδα, ούτε συμμετοχή Ελλήνων στο τρομοκρατικό δίκτυο που επιχειρούσαν να στήσουν οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες.
Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ που καλούνται να ενώσουν οι Αρχές, είναι και του ή των προμηθευτών όπλων στους δύο τρομοκράτες.
Σε συνομιλία μεταξύ του «καθοδηγητή» και του Χαϊντέρ αναφέρεται ένα πρόσωπο που θα τους έδινε τα όπλα για να χτυπήσουν στη συναγωγή μετά την έκρηξη που θα προκαλούσαν:
Χαϊντέρ: «Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα».
Καθοδηγητής: «Να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες που τα κρατάς».
Ποιος είναι ο μυστήριος άντρας από νησί που προμηθεύει με όπλα και τι γνωρίζει για την τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζαν οι δυο Πακιστανοί; Είναι από τον χώρο του ποινικού εγκλήματος καθώς μόνο εκεί κάποιος θα μπορούσε να προμηθευτεί όπλα και κυρίως βαρύ οπλισμό;
Η υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και όπως λένε αξιωματικοί που γνωρίζουν θέματα τρομοκρατίας μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα η υπόθεση δεν θα κλείσει.