Δίκη Πισπιρίγκου: «Μας είχε προβληματίσει – Το παιδί δεν είχε τίποτα» λέει γιατρός στο Καραμανδάνειο


Η ειδικευόμενη γιατρός, Ουρανίας Κελεσίδου, κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Με την κατάθεση της ειδικευόμενης γιατρού στο Καραμανδάνειο, Ουρανίας Κελεσίδου, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

«Πρώτη φορά την είδα στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί της Πέμπτης, όπου η μητέρα μας είπε για επεισόδιο σπασμών και περιστοματική κυάνωση. Την εξέτασα, βρήκα καλή την κλινική της κατάσταση και την παρέπεμψα στην επιμελήτριά μου. Η μαμά είπε ότι κουνούσε τα χέρια της, ότι είχε αναφέρει ένα κοιλιακό άλγος και πως προηγήθηκε ένα επεισόδιο δευτερολέπτων κι έπειτα ένα μεγαλύτερο. Είπε ότι έσφιγγε λίγο τα δοντάκια της» είπε η μάρτυρας που συνάντησε τη Ρούλα Πισπιρίγκου την στιγμή που έφτασε στο νοσοκομείο.

«Η μητέρα ήταν ψύχραιμη και το παιδάκι συνεργάσιμο. Ήταν ένα παιδί που μου μιλούσε, προσανατολισμένο, είχε πλήρες επίπεδο συνείδησης. Δεν με ανησύχησε» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «θα ανησυχούσα αν έβλεπα ότι υπάρχει πτώση κορεσμού, υπόταση ή υπέρταση, τις σφίξεις ανάλογα με την ηλικία της (μέχρι 120-130 είναι φυσιολογικές) να είναι πεσμένες ή ανεβασμένες».

Πρόεδρος: Το Σάββατο έγινε ένας υπέρηχος κοιλιάς. Θυμάστε τι ώρα ξεκίνησε η σίτιση;

Μάρτυρας: Περίπου στις 12 το μεσημέρι.

Πρόεδρος: Στις 10 Απριλίου λέτε ότι στις 10.30 ειδοποιηθήκατε για τη σιελόρροια…

Μάρτυρας: Όταν μπήκα εγώ δεν είχε σιελόρροια, αλλά είχε βήχα παροξυσμικό. Όταν έκανε τις εισπνοές βελτιώθηκε άμεσα και γρήγορα.

Πρόεδρος: Μπορεί αντί για εμετό να είχε σαλάκια;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε, εμένα μου είπαν σαλάκια.

Πρόεδρος: Η ταχύπνοια, ο παροξυσμικός βήχας και τα σαλάκια μπορεί να θεωρηθούν ως συμπτώματα ενδεικτικά κάποιου σοβαρού προβλήματος καρδιάς;

Μάρτυρας: Αυτά τα τρία συμπτώματα είναι μη ειδικά. Δεν τα βλέπεις και λες είναι αυτό. Θα μπορούσαν να είναι πολλά πράγματα. Όταν εξέτασα το παιδί δεν είχε ταχυκαρδία, αρρυθμία ή ακροαστικά ευρήματα. Δεν είχα λόγο να σκεφτώ καρδιολογικό νόσημα. Είχαμε επικοινωνήσει και με την παιδοκαρδιολόγο.

Πρόεδρος: Ποιος επικοινώνησε με την κ. Καρατζά;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. Κάποιος το ανέφερε στην ενημέρωση. «Όταν πήρα το ιστορικό της οικογένειας θυμάμαι ότι η μητέρα μου είπε για κάποια πάρεση και ότι είχε λάβει αντιεπηλιπτική αγωγή» είπε η μάρτυρας με την εισαγγελέα να τη ρωτά αν αυτό το είχε μεταφέρει σε κάποιο συναδέλφό της με τη γιατρό να απαντά αρνητικά.

Ερωτήσεις δέχτηκε η μάρτυρας και από τον συνήγορο της κατηγορούμενης, Αλέξη Κούγια, ο οποίο ρώτησε και τη συγκεκριμένη μάρτυρα για το εαν με πρωτοβουλία κάποιου γιατρού συγκεντρώθηκαν όλοι οι γιατροί για να συζητήσουν το περιστατικό. «Επι τούτου συνάντηση δεν έγινε. Το περιστατικό είχε συζητηθεί πολύ τις επόμενες ημέρες, όπως κάνουμε με όλα τα περιστατικά των παιδιών».

Κούγιας: Τυχαία βρεθήκατε όλοι και το συζητήσατε;

Μάρτυρας: Το πρωί και το μεσημέρι συγκεντρώνονται όλοι οι γιατροί και συζητούν τα περιστατικά. Αν μετέφρασε έτσι κάποια συνάντηση δεν το ξέρω. Συνάντηση επί τούτου εγώ δεν γνωρίζω.

Κούγιας: Συνάντηση μετά την ανακοπή έγινε; Ένα παιδί έγινε τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Συζήτηση έγινε επιστημονική τη Δευτέρα. Και κάποιες από τις επόμενες ημέρες θυμάμαι να το συζητάμε, ήταν ιατρικού περιεχομένου. Μας είχε προβληματίσει. Το παιδί δεν είχε τίποτα.

Αναφερόμενη στην κατάθεση της στην ανακρίτρια η μάρτυρας είπε πως δεν είχε συναντήσει τις άλλες ειδικευόμενες, παρά μόνο έξω από το ανακριτικό γραφείο, όπου στη συνέχεια αποχώρησαν όλες μαζί για την Πάτρα. Η μάρτυρας επέμεινε ότι καμία από τις εξετάσεις του παιδιού δεν είχε ιδιαίτερα ευρήματα, που να μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτό που συνέβη αργότερα.

Για το ζήτημα της επικοινωνίας με την παιδοκαρδιολόγο Αγγελική Καρατζά, η μάρτυρας επανέλαβε πως την ενημέρωσαν ότι υπήρξε επικοινωνία μαζί της. «Αυτό το γνώριζα σαν πληροφορία. Λογικά με ενημέρωσα η εφημερεύουσα της προηγούμενης ημέρας. Δεν γνωρίζω αν ήταν αληθής η δήλωση αυτή, αλλά υποθέτω πως είναι».
Κούγιας: Γιατί κάνατε υπέρηχο κοιλιάς στο παιδί το Σάββατο πρωί;

Μάρτυρας: Είχε προγραμματιστεί από τους γιατρούς της προηγούμενης ημέρας λόγω των επεισοδίων.

Κούγιας: Το ότι έκανε το παιδί εμετό θα μπορούσε να γίνει από την κατηγορούμενη; Να το προκαλέσει εκείνη;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. «Εάν υπήρχε καρδιακή νόσος στη Τζωρτζίνα που εμείς χάσαμε θα έπρεπε να βρεθεί μετά» υπογράμμισε η μάρτυρας στην κατάθεση της, απαντώντας σε ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια, ο οποίος την εξέτασε ενδελεχώς.

Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να κληθεί για να καταθέσει η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά, αλλά και να αναγνωστεί η κατάθεσή της.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ