Σαλμονέλα: Αιτίες σαλμονέλωσης και τρόποι πρόληψης


Η σαλμονέλα είναι μια κοινή αιτία διάρροιας. Επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα και προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται σαλμονέλωση. Είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία διαγνωσμένης διάρροιας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα βακτήρια Salmonella ζουν συνήθως στο γαστρεντερικό σύστημα των ζώων και των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε ή να γευτείτε τη σαλμονέλα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώριση έως ότου κάποιος αρρωστήσει. Το γεγονός ότι η σαλμονέλα δεν μπορεί εύκολα να ταυτιστεί με τις ανθρώπινες αισθήσεις την καθιστά ιδανικό παθογόνο για κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών.

Τύποι σαλμονέλας

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα δύο ειδών, έξι υποειδών και πάνω από 2.600 ορότυπους. Οι ορότυποι αναφέρονται σε παραλλαγές των βακτηρίων που το κάνουν ελαφρώς διαφορετικό από άλλους ορότυπους γενετικά. Σχεδόν όλοι οι ορότυποι της σαλμονέλας προκαλούν μια ασθένεια γνωστή ως σαλμονέλωση. Η σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται κυρίως από διάρροια και κράμπες, μαζί με κάποια άλλα ήπια συμπτώματα.

Δύο ορότυποι σαλμονέλας προκαλούν πολύ σοβαρές ασθένειες. Η Salmonella typhi και η Salmonella paratyphi προκαλούν ασθένειες γνωστές ως τυφοειδής πυρετός και παρατυφοειδής πυρετός. Αυτές οι λοιμώξεις διαφέρουν από τη σαλμονέλωση και οι ασθενείς συχνά αρρωσταίνουν πολύ όταν μολύνονται. Οι περισσότερες λοιμώξεις από τυφοειδή πυρετό και παρατυφοειδείς λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτώνται διεθνώς ενώ ταξιδεύετε.

Συμπτώματα σαλμονέλωσης

Ορισμένοι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα 8-72 ώρες μετά την έκθεση στα βακτήρια. Τα κοινά συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Εμετός
  • Ναυτία
  • Πυρετός
  • Κρυάδα
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα (σπάνια)

Τι προκαλεί την εξάπλωση της σαλμονέλας;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μόλυνσης από σαλμονέλα είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού. Ενώ τα μολυσμένα τρόφιμα και νερό είναι οι πιο κοινές πηγές μόλυνσης, δεν είναι τα μόνα μέρη που έρχονται σε επαφή με τα βακτήρια. Τα μέρη που μπορεί να έρθετε σε επαφή με τα βακτήρια της σαλμονέλας περιλαμβάνουν:

  • Μολυσμένα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Ωμό κρέας
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
  • Άπλυτα φρούτα και λαχανικά
  • Μολυσμένο ή μη επεξεργασμένο νερό
  • Κατοικίδια

Κίνδυνος σαλμονέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σαλμονέλα μπορεί να αποκτηθεί σε διάφορα μέρη, προκαλώντας συνήθως ήπια ασθένεια και υποχωρώντας μέσα σε λίγες ημέρες. Όταν εφαρμόζετε καλή υγιεινή των τροφίμων, όπως το σχολαστικό μαγείρεμα του φαγητού και το πλύσιμο των χεριών, ο καθημερινός κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα είναι σχετικά χαμηλός. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 1,35 εκατομμύρια περιπτώσεις σαλμονέλωσης στην Αμερική κάθε χρόνο.

Ανίχνευση και θεραπεία λοίμωξης από σαλμονέλα

Τα βακτήρια της σαλμονέλας αναγνωρίζονται μέσω εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων. Τα δείγματα μπορούν επίσης να ανιχνευθούν σε σωματικούς ιστούς ή υγρά, αλλά τα δείγματα κοπράνων είναι η πιο κοινή εξέταση. Όταν διαγνωστεί η λοίμωξη από σαλμονέλα, η θεραπεία μπορεί να λάβει μερικές βασικές μορφές. Μερικά σχέδια θεραπείας περιλαμβάνουν μόνο τη διατήρηση υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης και την αναμονή για να δούμε εάν η μόλυνση υποχωρεί από μόνη της. Σε πιο σοβαρές λοιμώξεις ή σε ασθενείς που αναμένεται να νοσήσουν πιο σοβαρά, συνιστώνται αντιβιοτικά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ