Η ανάπτυξη ώριμων δικτύων 5G – πλέον της γρήγορης συνδεσιμότητας – ανοίγει το δρόμο σε καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.
Το 5G αλλάζει το τοπίο στην αυτοκίνηση, καθώς οι υψηλές ταχύτητες του δικτύου και οι προχωρημένες συνδεσιμότητες που παρέχει αλλάζουν την ποιότητα και τον τρόπο εργασίας των μηχανικών αυτοκινήτων. Η ανάπτυξη ώριμων δικτύων 5G – πλέον της γρήγορης συνδεσιμότητας – ανοίγει το δρόμο σε καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες αλλά και στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού οικοσυστήματος με αμέτρητες δυνατότητες για όλους.
Η εξάπλωση του δικτύου 5G στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ήδη τα συνδεδεμένα συστήματα κινητικότητας, όπως είναι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και οι εφαρμογές που αφορούν στις διαδρομές, να επωφελούνται ήδη σημαντικά. Καθώς αυτά τα συστήματα βασίζονται σε συνεχείς και συνεπείς ροές δεδομένων μεταξύ αυτοκινήτων, αισθητήρων και ανθρώπων, είναι προφανές πως οι μηχανικοί μπορούν να «παρακολουθούν», να επεμβαίνουν και να εργάζονται υπό εντελώς νέους όρους.
Πέρα από τη βελτιωμένη, αποτελεσματικότερη, ασφαλή και ταχύτερη παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από τους μηχανικούς αυτοκινήτων, η οδική ασφάλεια συνολικά αναβαθμίζεται χάρη στην υποστήριξη και την αξιοποίηση του δικτύου 5G, με αποτέλεσμα σήμερα να ανατέλλει μια καινούρια εποχή στις μετακινήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αξιοποίηση του 5G για τα αυτοκίνητα, σημαίνει μείωση της ρύπανσης, του χρόνου αδράνειας και της κυκλοφορίας, μεγιστοποιώντας παράλληλα την απόδοση.
Για τη δημόσια ασφάλεια, σημαίνει λιγότερα τροχαία ατυχήματα, ταχύτερη πρόσβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ασφαλέστερες μεταφορές.
Με τη χρήση της τηλεματικής και των έξυπνων αισθητήρων, τα δεδομένα από το όχημα και τα δεδομένα σχετικά με το όχημα, μεταδίδονται άμεσα εκεί που χρειάζεται. Είτε πρόκειται για τον ίδιο τον οδηγό του οχήματος είτε για τον μηχανικό που καλείται να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και κυκλοφορία του είτε ακόμα και το κέντρο παρακολούθησης ή τους διαχειριστές δημόσιας ασφάλειας, η πληροφορία διαχέεται άμεσα προς την κατάλληλη πηγή, με απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του οδηγού και των υπολοίπων που κυκλοφορούν στο δρόμο.
Πώς αλλάζει η υποστήριξη από τους μηχανικούς αυτοκινήτων
Με την εγκατάσταση και την εξάπλωση του δικτύου 5G, ουσιαστικά αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος εργασίας των μηχανικών αυτοκινήτων. Με συνδεδεμένα οχήματα στους δρόμους, πλέον ο μηχανικός έχει πρόσβαση σε διαγνωστικά εργαλεία και software ανά πάσα στιγμή και από απόσταση, χωρίς να απαιτείται το όχημα να βρίσκεται σε οποιονδήποτε χώρο «παραδοσιακού» συνεργείου, όπως το έχουμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, μειώνονται κατά πολύ μεγάλο βαθμό οι ανάγκες για δια ζώσης inspections σε κάθε νέο όχημα και ταυτόχρονα, βελτιώνεται κατακόρυφα η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των επισκευών.
Ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα που παρέχει το 5G στους μηχανικούς αυτοκινήτων είναι το ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ευκολότερα και αμεσότερα την επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality – AR) για να εντοπίζουν και να διαγιγνώσκουν τυχόν προβλήματα στα οχήματα, αλλά και να επέμβουν για την επίλυσή τους.
Παράλληλα, πλέον, η δυνατότητα επικοινωνίας με ειδικούς επί του συγκεκριμένου – κάθε φορά – προβλήματος διευκολύνεται σημαντικά: Ο μηχανικός μπορεί άμεσα να επικοινωνήσει μέσω εικόνας και ήχου με συναδέλφους του που κατέχουν την εξειδικευμένη γνώση και κατευθύνουν ορθότερα την επίλυση του ζητήματος, στον ελάχιστο χρόνο. Είναι σαφές πως με τον τρόπο αυτό, όλες οι πιθανές καθυστερήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στον εντοπισμό του προβλήματος και στην αναζήτηση λύσεις, πραγματικά, εκμηδενίζονται.
Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε, είναι το γεγονός πως πλέον η χρήση του 5G γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια: Μέσω των κατάλληλων αισθητήρων, τα αυτόνομα και συνδεδεμένα αυτοκίνητα διαθέτουν λειτουργίες αυτόματου φρεναρίσματος, ανίχνευσης τυφλού σημείου ή αυτόνομης οδήγησης, οι οποίες διαρκώς. Αυτά τα συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα μέγιστης ακρίβειας και τα δεδομένα που παράγουν, αξιοποιούνται συνεπώς και από τους μηχανικούς, προκειμένου τόσο η διαπίστωση τυχόν βλάβης όσο και η επιδιόρθωσή της να είναι το ίδιο ακριβής και στοχευμένη – και σε πραγματικό χρόνο.
Ας εξετάσουμε για παράδειγμα το ενδεχόμενο ένα αυτοκίνητο να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα φρένα: Εάν χρειάζεται νέα φρένα, οι διαγνωστικοί αισθητήρες μπορούν να ειδοποιήσουν εγκαίρως τον οδηγό. Εάν, πάλι, το αυτοκίνητο έχει βλάβη στα φρένα, τότε οι αισθητήρες μπορούν να στείλουν σήμα στους κατάλληλους ανθρώπους και τα δεδομένα αυτά να αξιοποιηθούν είτε για τη διερεύνηση τυχόν ατυχήματος είτε για την έγκαιρη επιδιόρθωση της βλάβης.
Οι ειδικοί αναμένουν επίσης πως η περαιτέρω αξιοποίηση του 5G, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αλλάξει τη διαδικασία του σέρβις των οχημάτων: Αντί για τα καθιερωμένο «ραντεβού» για σέρβις που καθορίζονται πολύ καιρό πριν, οι κατασκευαστές θα προωθούν το λογισμικό μέσω ενημερώσεων over-the-air (OTR) – κάτι που άλλωστε ήδη εφαρμόζεται σήμερα, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα.
Η επόμενη ημέρα στην αυτοκίνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αμέτρητες εφαρμογές του δικτύου 5G και τα κινητά δίκτυα είναι βέβαιο πως έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή της. Το 5G, σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), την Επαυξημένη Πραγματικότητα (VR) και το IoT, μπορούν να κάνουν το αυτοοδηγούμενο όχημα πραγματικότητα, αλλάζοντας το πρόσωπο των μεταφορών.
Οι μηχανικοί αυτοκινήτων έχουν πλέον τις βάσεις για να παρέχουν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, σε ένα όλο και πιο 5G-connected μέλλον – ένα αύριο που αλλάζει όλα εκείνα που έως σήμερα γνωρίζουμε.