Άγχος: Η καλή ψυχική υγεία συμβάλλει στην διαχείριση του άγχους


Το άγχος είναι ένα κοινό φαινόμενο που βιώνεται από όλους – ενήλικες, έφηβοι, ακόμα και παιδιά σε τακτική βάση. Το ερώτημα που εγείρει μια ανησυχία εδώ είναι πώς αντιμετωπίζει ένα άτομο αυτές τις στιγμές καταστροφής νεύρων. Ενώ το άγχος κάνει μερικούς ανθρώπους να καταρρεύσουν, άλλοι με πιο ήρεμες δαπάνες είναι διανοητικά αρκετά δυνατοί ώστε να διαρκέσουν μέσα από την πρόσθετη πίεση, την αποτυχία ή την απογοήτευση. Το συνεχές στρες και το άγχος μπορούν να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σας, να σας δώσουν ένα αίσθημα κόμπων στο στομάχι και να επηρεάσουν τη γενική σας ευεξία. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να ελίσσεστε στα τραχιά νερά του στρες, ενώ παραμένετε ήρεμοι;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν

1. Σκεφτείτε το ποτήρι μισογεμάτο
Αρχικά, οι άνθρωποι δεν εκτιμούν πάντα αυτά που έχουν και ασχολούνται με αυτά που έχουν οι άλλοι. Διατηρήστε μια θετική στάση και εκτιμήστε αυτό που έχετε—και θα δείτε μια διαφορετική πλευρά του εαυτού σας, γεμάτη ζωή και νέες ευκαιρίες.

2. Χρησιμοποιήστε μια ρεαλιστική προσέγγιση
Το άγχος μπορεί να προκληθεί από ένα πρόβλημα που μπορεί να φαίνεται αδύνατο να λυθεί. Το να μάθετε πώς να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματά σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο έλεγχο, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του άγχους σας. Ωστόσο, η αλλαγή μιας δύσκολης κατάστασης δεν είναι πάντα δυνατή.

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν γεγονότα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν χρειάζεται να είστε υπερβολική εμμονή με το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν έχει βιώσιμη λύση. Αντίθετα, δώστε του τον καλύτερό σας εαυτό και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στα στοιχεία πάνω στα οποία έχετε τον έλεγχο.

3. Να είστε διεκδικητικοί, όχι επιθετικοί
Μεγάλο μέρος του άγχους μας επιβάλλεται από τον εαυτό μας. Να θυμάστε ότι πρέπει απλώς να είστε διεκδικητικοί και όχι επιθετικοί όποτε βρίσκεστε υπό πίεση. Διεκδικήστε τα συναισθήματα, τις απόψεις και τις πεποιθήσεις σας αντί να θυμώνετε, να υπερασπίζεστε ή να παθητικοί.

4. Δώστε ξεκούραση στο μυαλό και το σώμα σας
Μάθετε και εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή το τάι-τσι για τη διαχείριση του στρες. Αυτές οι τεχνικές βοηθούν στη μείωση του στρες, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον καρδιακό σας ρυθμό. Προσπαθήστε και ασκείστε τακτικά. Το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει καλύτερα το άγχος όταν είναι σε φόρμα.

Οι αγχωτικές καταστάσεις αυξάνουν το επίπεδο των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη στο σώμα σας. Η σωματική άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για τον μεταβολισμό των ορμονών του στρες και θα βοηθήσει να επαναφέρετε το σώμα και το μυαλό σας σε μια πιο ήρεμη, πιο ήρεμη κατάσταση.

Η άσκηση παράγει ενδορφίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που δρουν ως φυσικά παυσίπονα, οδηγώντας σε βελτίωση του ύπνου και μειωμένα επίπεδα στρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους υγιείς ενήλικες να στοχεύουν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

5. Καταναλώστε υγιεινά και καλά ισορροπημένα γεύματα
Τα ελαφριά και υγιεινά γεύματα σας κρατούν σε εγρήγορση και παρέχουν αυτόν τον παράγοντα καλής αίσθησης. Λειτουργούν ως μεγάλος ενισχυτής αυτοπεποίθησης. Προμηθευτείτε την κουζίνα σας με επιλογές υγιεινών τροφίμων για μια υγιεινή διατροφή αντί για πρόχειρο φαγητό που μειώνει την ενέργειά σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς, τσιπς σόγιας, κράκερ ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

6. Διαχειριστείτε το χρόνο σας αποτελεσματικά
Θέστε κατάλληλα όρια και μάθετε να λέτε όχι σε αιτήματα που μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολικό άγχος στη ζωή σας. Μια κοινή αιτία άγχους είναι να έχετε πάρα πολλά στο πιάτο σας και πολύ λίγο χρόνο για να εκτελέσετε. Ανεξάρτητα από τη χρονική κατάσταση, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συμφωνούν να αναλάβουν πρόσθετες ευθύνες. Το να μάθετε να λέτε «όχι» σε πρόσθετα ή ασήμαντα αιτήματα θα σας βοηθήσει να μειώσετε το επίπεδο άγχους σας και θα σας προσφέρει αρκετό χρόνο για να επιστρέψετε για μια νέα μέρα.

7. Πείτε όχι στην τοξικότητα
Μην βασίζεστε σε αλκοόλ, ναρκωτικά ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές για να μειώσετε το άγχος. Αποφύγετε ή τουλάχιστον μειώστε την κατανάλωση νικοτίνης και οποιωνδήποτε ποτών που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ. Η καφεΐνη και η νικοτίνη είναι διεγερτικά και έτσι θα αυξήσουν το επίπεδο του άγχους σας αντί να το μειώσουν.

8. Ψάξτε για κοινωνικές συνδέσεις
Αναζητήστε κοινωνική υποστήριξη σε περιόδους χωρίς προηγούμενο. Μείνετε συντροφιά με τους ανθρώπους με τους οποίους απολαμβάνετε να είστε. Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία, αφιερώστε μου λίγο χρόνο. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να συνεχίσετε ανεξάρτητα. Ένα σύντομο ξόρκι ανάπαυσης θα επιτρέψει στο σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα. Απλώς μοιράζομαι με κάποιον, για το πώς αισθάνεστε ή αυτό που περνάτε μπορεί να είναι χρήσιμο. Η ομιλία μπορεί να λειτουργήσει είτε αποσπώντας σας την προσοχή από τις αγχωτικές σας σκέψεις είτε απελευθερώνοντας μέρος της συσσωρευμένης έντασης συζητώντας το.

Οι άνθρωποι που διατηρούν την ψυχραιμία τους σε καταστάσεις πίεσης αναγνωρίζουν ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, οπότε και αυτό θα περάσει. Αντί να επιτρέψουν στις δυσκολίες να τους μετατρέψουν σε πικραμένους ανθρώπους ή αβοήθητα θύματα, επιλέγουν να χρησιμοποιούν αγχωτικές συνθήκες για να γίνουν πιο δυνατοί και καλύτεροι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ