Ελλάδα – Ιταλία: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ιταλός υπουργός Άμυνας με φόντο αμυντική συμφωνία


Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να εμβαθύνει τους στρατηγικούς δεσμούς με την Ελλάδα και στέλνει στην Αθήνα τον υπουργό Άμυνας.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουιντό Κροσέτο, αναμένεται σήμερα να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες o Κροσέτο θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει στον Έλληνα Πρωθυπουργό την πρόθεση της Ιταλίας για εμβάθυνση των στρατηγικών δεσμών των δύο χωρών, με προμετωπίδα την βιομηχανική συνεργασία στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που η ιταλική Fincantieri φιλοδοξεί να μετατρέψει σε κέντρο ναυπήγησης πολεμικών πλοίων για τις χώρες όλης της Μεσογείου σε συνεργασία με την αμερικανική ΟΝΕΧ.

Σε περίπτωση που οι προσπάθειες για αμυντική συνεργασία με την Ιταλία ευοδωθούν θα πρόκειται για μεγάλη γεωστρατηγική επιτυχία της Ελλάδας, αφού η βάση παραγωγής αμυντικών πλοίων στην Ελευσίνα, που δεν θα προορίζονται μόνο για την Ελλάδα, θα φέρει πολλαπλάσια κέρδη στην οικονομία. Εκτιμάται ότι το συμβόλαιο των 2 δις για κορβέτες του ΠΝ θα είναι πολύ μικρό μπρος στα συμβόλαια που προβλέπεται να ακολουθήσουν.

Η παρουσία Κροσέτο στην Αθήνα θεωρείται ως προπομπός ενδεχόμενης διμερούς συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μία συνάντηση που εάν πραγματοποιηθεί θα θέσει τις βάσεις για επίσημη συνάντηση σε Ρώμη ή Αθήνα, κάτι που θα οδηγήσει σε αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.

Αθήνα και Ρώμη έχουν την διάθεση να ξεπεράσουν κάθε πρόβλημα και κυρίως τη «χωρίς λογική» – όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς – κίνηση της Μελόνι να υπογράψει με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης συμφωνία ύψους 8 δις για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στην Μεσόγειο.

Μία συμφωνία που αποτελεί παραφωνία με την επίσημη γραμμή της ΕΕ ενώ προκαλεί προβλήματα και με την Αίγυπτο. Λίγο μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού εξωτερικών στην χώρα μετά από 11 χρόνια, το αιγυπτιακό Υπ.Εξ. γνωστοποίησε τις τρεις απαιτήσεις που έχει από την Τουρκία:

  1. Την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη
  2. Την άμεση απόσυρση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2018
  3. Να μπει «λουκέτο» σε όλα τα κέντρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Τουρκία, που η Αίγυπτος θεωρεί φυτώρια τρομοκρατών και πρωτοστάτες της «αραβικής άνοιξης».

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μία διπλή στρατηγική και διπλωματική ευκαιρία για την Αθήνα, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να ωθήσει την Ρώμη στην αγκαλιά της Άγκυρας.

Άλλωστε, όπως συχνά μνημονεύει και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όταν μιλά για τον ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνας σταθερότητας» και «κέντρο ευημερίας» για την ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα με την οποία υπεγράφη συμφωνία ανακήρυξης ΑΟΖ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ