Κουτσούμπας: «Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα»


«Εκσυγχρονισμός είναι η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ομίλων που όλοι σας ανεξαιρέτως υπηρετείτε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στην Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το νερό.

Για να μην πούμε «το νερό νεράκι» χρειάζεται συνεχής αγώνας στους δρόμους, είπε ακόμη ο γενικός γραμματέας του  ΚΚΕ μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου που επιταχύνει, όπως λέει,  την εμπορευματοποίηση του νερού.

Αναλυτικά η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Είκοσι μέρες τώρα, χιλιάδες λαού και νεολαίας βρίσκονται στους δρόμους, πλημμυρίζουν τις πλατείες σε όλη τη χώρα και φωνάζουν “το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί”. Ναι, έγκλημα ήταν και όχι “θυσία”, όπως τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας και προκαλώντας όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και έναν ολόκληρο λαό που απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους.

Όσο για τη βολική αντιπαράθεση που έχετε στήσει ανάμεσά σας, νυν και τέως κυβερνώντες, δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από τις ευθύνες σας, γιατί στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα οδήγησε τελικά η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που η κυβέρνησή σας, κύριοι της ΝΔ, συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης, όπως «και στους σιδηροδρόμους και στην ενέργεια», εφαρμόζει και στο νομοσχέδιο για το νερό «που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του», προσθέτοντας ότι «ιερό και όσιο για σας είναι η πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών».

«Στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών βρίσκεστε όλοι σας, γιατί όλοι σας, ο ένας μετά τον άλλο, προσθέτατε και ένα κομμάτι στο παζλ της απελευθέρωσης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, της ενέργειας και του νερού» ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε η κυβέρνηση «μετατρέπει τη “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” σε “Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων”, προκειμένου «να επιταχύνει την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους» καθώς με τον τρόπο αυτό «ενισχύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «προσαρμόζει το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής», με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, η οποία είδαμε πού έχει οδηγήσει το λαό» και «τρέχει να προλάβει γιατί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για τα αντίστοιχα έργα υποδομής», ενώ η σχετική ρύθμιση αποτελεί και «ένα απ’ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Όπως και με τα μνημόνια, έτσι και με το υπερμνημόνιο -γιατί τέτοιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης- κάθε εκταμίευση προϋποθέτει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι οι εργαζόμενοι εναντιώνονται σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί «ξέρουν ότι η παραπέρα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχει δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τα παιδιά τους», και σε ό,τι αφορά «στην αύξηση της τιμής του νερού» αλλά και γιατί «η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά “κόστους – οφέλους”, γιατί αυτό επιβάλει η κερδοφορία του κεφαλαίου που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους».

Επισήμανε ότι η ίδια πολιτική με παραλλαγές έχει εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ «προκειμένου υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στους κλάδους που “απελευθερώνονταν” σταδιακά απ’ την κρατική προστασία: Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές και το Νερό».

Τόνισε ότι οι συνέπειες από την ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία που εφαρμόζει η κυβέρνηση «ακολουθώντας την αντιλαϊκή διαδρομή των προηγούμενων κυβερνήσεων «θα είναι «εκτόξευση των τιμολογίων του νερού, δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι «καμιά ιδιωτικοποίηση στο νερό δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια» είπε ότι τους διαψεύδουν τα έργα και οι ημέρες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε τον διαχωρισμό των υποδομών που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999, την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και την τιμολόγηση νερού με ΚΥΑ το 2017 με υπολογισμό της τιμής του νερού «με βάση την κερδοφορία του επενδυμένου κεφαλαίου».

«Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.

Γι’ αυτό και οι δυνάμεις μας πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες:

–Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

–Για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό.

–Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

–Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Γι’ αυτό δυναμώνουμε την πάλη για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων» τόνισε.

«Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από το σύστημα με τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση, να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής αναγκαίου υλικού, με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για επαρκές, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό νερό. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού και στο νερό, γιατί τελικά εκσυγχρονισμός είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ομίλων, που όλοι σας ανεξαιρέτως υπηρετείτε» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του:

«Για να μην πούμε το «νερό – νεράκι», χρειάζεται συνεχής αγώνας, ενωτικός, όλων -εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, συνταξιούχων και γυναικών- στους δρόμους όλης της Ελλάδας και κυρίως ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό μέσα στη βουλή στις ερχόμενες εκλογές».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ