Τα τρία μαρς πέναλτι δε δόθηκαν το Σαββατοκύριακο και το «ροντέο» στο ματς της Δευτέρας δείχνει, για μία ακόμη φορά, γιατί είναι αναγκαία η παρουσία ξένων διαιτητών
Ακόμη μία αγωνιστική στη Superleague σημαδεύτηκε από σοβαρά διαιτητικά λάθη. Κι αν στην Τούμπα δεν διαμορφώθηκε αποτέλεσμα παρά τις… χοντράδες που έγιναν από διαιτητή και βοηθό, δεν συνέβη το ίδιο σε δύο άλλα γήπεδα. Συνολικά μιλάμε για τρεις καραμπινάτες περιπτώσεις πέναλτι, όπου με δεδομένο πως στις δύο εξ αυτών οι ομάδες που διαμαρτύρονται δέχτηκαν… οριακές ήττες (1-0), έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν πως θα μπορούσαν να έχουν πάρει περισσότερα.
Η αρχή έγινε από την αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης. Ο Πανιώνιος νίκησε με 1-0 τον Άρη, οι “κίτρινοι” ωστόσο φωνάζουν δικαίως καθώς στο 47ο λεπτό ο Γκαρσία ανατρέπεται από τον Μπανανά μέσα στην περιοχή, όμως ο Κομίνης δεν δίνει τίποτα. Το γεγονός ότι ο Θεσπρωτός ρέφερι, που σημειωτέον είναι διεθνής και θεωρούνταν μέχρι πρότινος το Νο2 των Ελλήνων διαιτητών πίσω από τον Σιδηρόπουλο, δεν έχει καλεί θέση και… τρέχει να προλάβει τη φάση, δεν μπορεί να αποτελέσει ελαφρυντικό. Να πούμε βέβαια ότι συνολικά είχε καλή παρουσία, αλλά με τη συγκεκριμένη απόφαση… έχυσε την καρδάρα με το γάλα κι ο Άρης δικαιολογημένα αισθάνεται αδικημένος.
Λιγότερο θόρυβο προκάλεσε ο ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά κι εκείνος διαμαρτύρεται σωστά για το πέναλτι που δεν του δόθηκε στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο (1-0). Ναι, οι Περιστεριώτες ήταν συνολικά καλύτεροι, τελείωσαν το ματς με 15-3 τελικές και το σκορ μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Αυτό ωστόσο δεν νομιμοποιεί τον διαιτητή Κοτσάνη να μη δίνει την ξεκάθαρη ανατροπή του Ξυδά από τον Μπρούνο στο 11ο λεπτό (το ματς στο 0-0) που έγινε μπροστά στα μάτια του, θεωρώντας ότι έκανε “θέατρο” ο παίκτης των φιλοξενούμενων.
Το ίδιο… μαρς ωστόσο ήταν και το πέναλτι που δεν έδωσε ο διαιτητής Τάτσης υπέρ του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα, όταν ο Χουάντερσον “γκρέμισε” τον Καρέλη στο 84ο λεπτό του χθεσινού αγώνα στην Τούμπα. Μπορεί εκεί να μην επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα, η φάση ωστόσο έγινε σε χρονικό σημείο όπου το σκορ ήταν ακόμη ρευστό και κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει το τι θα συνέβαινε στη συνέχεια. Όλα αυτά ενώ νωρίτερα ο βοηθός Κρέτσιμος έχει δώσει δύο οφ σάιντ σε Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς που καλύπτονται από τρεις παίκτες του Απόλλωνα! Το 75% δηλαδή της αμυντικής του γραμμής… Κατόρθωμα!
Στο σημερινό παιχνίδι, δε, στην Ξάνθη είχαμε τη χειρότερη διαιτησία της χρονιάς, με τον διαιτητή Λάμπρου να τα κάνει μεγαλοπρεπώς μαντάρα. Ο ρέφερι από την Εύβοια έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στην Ξάνθη, εφηύρε κόκκινη και άφησε ατιμώρητο δολοφονικό τάκλιν σε παίκτη της ΑΕΛ, «χαρίζοντας», ουσιαστικά, τη νίκη στην ακριτική ομάδα.
Το γεγονός ότι όλοι τους πιθανότατα θα μπουν (ή… πρέπει να μπουν) στο “ψυγείο” δεν αναιρεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική διαιτησία και την αναγκαιότητα -τη δεδομένη στιγμή- για την παρουσία -και- ξένων διαιτητών. Σε κάθε παιχνίδι που Έλληνες διαιτητές δεν δίνουν τα… προφανή και κάνουν τόσο εξόφθαλμα λάθη, θα νομιμοποιείται ο Μέλο Περέιρα να φέρνει διαιτητές από ξένα πρωταθλήματα. Διαιτητές που δεν θα είναι… Μπορμπαλάν, ούτε θα προέρχονται από τοπ ποδοσφαιρικά χώρες, κάθε άλλο, αλλά διαιτητές που θα είναι τουλάχιστον σε θέση να κάνουν τα βασικά και να μην επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τους αγώνες. Και η πίεση την οποία σε πολλές περιπτώσεις ορθώς επικαλούνται οι Έλληνες διαιτητές, σε αντίθεση με τους ξένους, δεν μπορεί μονίμως να αποτελεί δικαιολογία.
Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να επισημαίνουμε και τα καλώς κείμενα. Ο Μανώλης Σκουλάς, παρότι από τους “νέους” του πίνακα της πρώτης κατηγορίας, που σημειωτέον έχει προταθεί και για το σήμα της FIFA, είχε πολύ καλή παρουσία στην Τρίπολη, όπως και οι βοηθοί του. Στη φάση του γκολ των γηπεδούχων ο β’ βοηθός Κωνσταντόπουλος αφήνει σωστά τον Μανιά που καλύπτεται, ενώ στο 90′ ο Θεσσαλός ρέφερι είναι… εκεί που πρέπει και καταλογίζει την εσχάτη των ποινών υπέρ του Χατζηγιοβάνη, στο τράβηγμα του Κυριακόπουλου, τον οποίο και σωστά αποβάλει.