Ένα εμβληματικό πιάτο της Αττικής είναι η «Αθηναϊκή σαλάτα», από βραστό ψάρι (μπακαλιάρο ή τσιπούρα) με μυρωδικά, καρότα, πατάτες, κάπαρη και αγγουράκια τουρσί. Το ψάρι καθαρίζεται και η σάρκα του ντύνεται με σπιτική μαγιονέζα και ψιλοκομμένα λαχανικά, ενώ το αρχικό του σχήμα διατηρείται κρατώντας την κεφαλή του ψαριού για το σερβίρισμα. Ήταν ένα εμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές. Ήταν πολύ δημοφιλές πριν από αρκετές δεκαετίες και κάθε καλός νοικοκύρης φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι πιο εντυπωσιακά.
Στις μέρες μας, αυτό το πιάτο έχει ξεχαστεί και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε θυμούνται την ύπαρξή του ανάμεσα στα άλλα πιάτα του εορταστικού και εορταστικού μενού. Είναι όμως ένα εκλεκτό πιάτο για ένα δείπνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και άλλες γιορτές. Αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει μια μέρα νωρίτερα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν το διασκεδάζεις. Ακολουθώντας την οικογενειακή μου παράδοση, μπορείτε να συνεχίσετε να φτιάχνετε αυτό το πιάτο εκ των προτέρων, κάτι που μπορεί να είναι πολύ βολικό και να βοηθήσει τις γεύσεις να ενωθούν, οδηγώντας σε ένα πολύ γευστικό και δροσιστικό συνοδευτικό.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- Φιλέτο μπακαλιάρου 1,5 κιλών
- 1 μέτρια κίτρινη πατάτα κομμένη στα τέσσερα
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 3 μέτρια καρότα κομμένα κατά μήκος
- 1 κοτσάνι σέλινο
- 2 κοτσάνια άνηθου
- 2 φύλλα δάφνης
- 7 κόκκοι πιπεριού
- 1 ¼ φλιτζάνι μαγιονέζα
- 120 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
- 240 γρ. πράσινα φασόλια κομμένα σε κύβους
- 3 κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη
- 30 γρ. αγγουράκι τουρσί
- 3 αγγούρια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε 5 φλιτζάνια νερό, πατάτα, κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, άνηθο, φύλλα δάφνης, κόκκους πιπεριού. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα, αλλά να μην ψηθούν υπερβολικά.
- Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες και τα καρότα από την κατσαρόλα κρατώντας τον ζωμό λαχανικών.
- Όσο ψήνονται οι πατάτες και τα καρότα, βάλτε να βράσουν 3 φλιτζάνια νερό σε μια μέτρια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τον αρακά και τα πράσινα φασόλια και μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τον αρακά και τα φασόλια.
- Βάζουμε τον ζωμό να βράσει, προσθέτουμε το ψάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ψάρι να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. Όσο ψήνεται το ψάρι, κόβουμε σε κύβους τα καρότα και τις πατάτες. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε το ψάρι σε ένα πιάτο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε τα ψάρια, τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, τα πράσινα φασόλια, τις πίκλες, την κάπαρη με ¾ φλιτζάνι μαγιονέζα.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μια μακριά πιατέλα (κατά προτίμηση πιατέλα ψαριού), και δημιουργήστε ένα οβάλ σχήμα.
- Καλύπτουμε το μείγμα με τις φέτες αγγουριού, τοποθετώντας τις με τρόπο που να θυμίζουν λέπια ψαριού. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.