Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής: Εξέλιξη & προοπτικές μετά την κρίση


Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής με γενικό τίτλο «Εξέλιξη & προοπτικές μετά την κρίση: Βιωσιμότητα, καινοτομία & ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αστήρ και διοργανώνεται από τον Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μια πλειάδα έγκριτων ακαδημαϊκών από Νοσηλευτικές Σχολές όλης της χώρας και κλινικοί νοσηλευτές Προϊστάμενοι και Τομεάρχες από τις περισσότερες ΜΕΘ πανελληνίως, αποτέλεσαν τους εισηγητές του Συμποσίου ενώ δόθηκε βήμα και στους φοιτητές.

Με κριτήριο την σημαντικότητα του περιεχομένου του συγκεκριμένου Συμποσίου η «Γ» μίλησε με τον Καθηγητή Νοσηλευτικής, Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο του Συμποσίου Νίκο Μπακάλη και την επικ. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ελένη Αλμπάνη Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου με ερώτημα: Ποιες οι στοχεύσεις από το Συμπόσιο και ποιες εξ αυτών θεωρούνται επιτεύξιμες. «Εισαγωγή καινοτομίας /τεχνολογίας στην καθημερινή πρακτική»

Ο Καθηγητής Νοσηλευτικής Μπακάλης, επισημαίνει ότι οι στοχεύσεις του Συμποσίου αφορούν : «Στην ουσιαστική κατανόηση ενίσχυσης της εξειδικευμένης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των κλινικών νοσηλευτών. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται μια σειρά από θέματα υψηλού κλινικού ενδιαφέροντος σε συμφωνία με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.»

Ο Καθηγητής Μπακάλης επισημαίνει μια σειρά απόλυτων προτεραιοτήτων που σχετίζονται με:

  • Την ανάδειξη των μηχανισμών ανθεκτικότητας των Συστημάτων Υγείας μέσω προαγωγής των καλών πρακτικών και την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.
  • Την ενδυνάμωση του νοσηλευτικού ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και την ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και διεπιστημονικής συνεργασίας.
  • Την παρουσίαση μελετών και την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου, καθοδηγώντας την επικαιροποίηση των κλινικών πρωτοκόλλων φροντίδας με βάση τις ενδείξεις που υποστηρίζουν τα παραπάνω αποτελέσματα.
  • Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την παρουσίαση κλινικών εργαλείων (πχ εργαλεία διαλογής ασθενών, κλίμακες πόνου, κλίμακες βαρύτητας ή επίπτωσης κα) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πρακτική προς όφελος της φροντίδας των ασθενών σε ΜΕΘ και ΤΕΠ, και παράλληλα η ανάδειξη της προσομοίωσης και της πρακτικής εξάσκησης ως σημαντικά εργαλεία εκπαίδευσης καθώς και την εστίαση στην σύγχρονη ολιστική προσέγγιση φροντίδας των ασθενών, από την αρχική αντιμετώπιση έως την αποκατάσταση και με έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας και την πρόληψη ανεπιθύμητων συμβάντων.

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα έμφασης των επιπτώσεων της καθυστερημένης εισαγωγής στη ΜΕΘ και βεβαίως στην φροντίδα ασθενών στη ΜΕΘ με μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει την κλινική φροντίδα, την βιωμένη εμπειρία, την μηχανική υποστήριξη της ζωής, τον εγκεφαλικό θάνατο και τις ηθικές και νομικές διαστάσεις της παρεχόμενης φροντίδας. Παράλληλα τόνισε ότι το Συμπόσιο αποσκοπεί να εστιάσει στην ανάδειξη του ηγετικού ρόλου των νοσηλευτών στην οργάνωση και τη διοίκηση αυτών των δομών. Καταλήγοντας ο ίδιος είπε πως «η συμμετοχή στο Συμπόσιο προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις, ιδέες για ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, παράλληλα με μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ