Προτιμούν οι ασθενείς άνδρες ή γυναίκες ουρολόγους; Η ουρολογία περιλαμβάνει μερικές από τις πιο οικείες ιατρικές καταστάσεις, ωστόσο οι ασθενείς δεν προτιμούν απαραίτητα πάντα να αντιμετωπίζονται από ουρολόγο του δικού τους φύλου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άνδρες και γυναίκες ασθενείς θα προτιμούσαν έναν άνδρα ουρολόγο, αλλά σε άλλες -αν έχουν μια επώδυνη πάθηση, για παράδειγμα- τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα επέλεγαν να θεραπευτούν από γυναίκα γιατρό.
Η μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου, παρουσιάζεται σήμερα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU) στο Μιλάνο. Με βάση μια έρευνα σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς, η ομάδα διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών εξέφρασαν κάποια προτίμηση ως προς το φύλο του ουρολόγου τους. Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Alexander Tamalunas, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου, δήλωσε: “Προηγούμενες έρευνες -συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας που πραγματοποιήσαμε πριν από μερικά χρόνια- διαπίστωσαν ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών έχει κάποια προτίμηση ως προς το αν ο ουρολόγος τους είναι άνδρας ή γυναίκα. Όμως, τα αποτελέσματα αυτά βασίζονταν σε μία μόνο ερώτηση για το θέμα”. “Η πρόσφατη μελέτη μας είναι πιο διαφοροποιημένη, εξετάζοντας κατά πόσο οι ασθενείς αποδίδουν διαφορετικές δεξιότητες σε ορισμένα φύλα ή ποια θα ήταν η επιλογή τους ανάλογα με τα δικά τους συμπτώματα ή σε ορισμένες καταστάσεις. Αυτό οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που εκφράζουν προτίμηση”. Η μελέτη ανέλυσε ερωτηματολόγια από 1.012 ασθενείς που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του 2021, εκ των οποίων περίπου τα τρία τέταρτα ήταν άνδρες και λίγο κάτω από το ένα τέταρτο γυναίκες. Τρεις ασθενείς ήταν μη δυαδικοί – αριθμός ανεπαρκής για να μπορέσουν οι ερευνητές να εξάγουν στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα ως προς τις προτιμήσεις αυτής της ομάδας.
Η κοόρτη περιελάμβανε ασθενείς όλων των ηλικιών -αν και η πλειονότητα ήταν άνω των 60 ετών- και από όλα τα μορφωτικά και οικονομικά στρώματα. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν για μια σειρά παθήσεων και ρωτήθηκαν σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών στη ζωή τους, καθώς και για το αν θεωρούσαν ότι ένας άνδρας ή μια γυναίκα ουρολόγος θα τους καταλάβαινε καλύτερα. Συνολικά, τα δύο τρίτα των ασθενών εξέφρασαν την προτίμησή τους για έναν ουρολόγο συγκεκριμένου φύλου σε τουλάχιστον ένα σενάριο – διπλάσιος αριθμός από αυτόν που είχε βρεθεί σε προηγούμενες έρευνες. Σε γενικές γραμμές, όπου οι ασθενείς εξέφρασαν προτίμηση, αυτή αφορούσε ουρολόγο του δικού τους φύλου. Ωστόσο, υπήρχαν ορισμένα σενάρια όπου αυτό δεν ίσχυε. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ασθενείς προτίμησαν να επισκεφθούν έναν άνδρα ουρολόγο όταν οι παθήσεις τους ήταν είτε: ενοχλητικές, είτε περιόριζαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, είτε τους προκαλούσαν ανησυχία ή ταλαιπωρία. Ωστόσο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ασθενείς με οποιαδήποτε πάθηση με επώδυνα συμπτώματα ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν γυναίκα ουρολόγο. Τόσο για τις διαβουλεύσεις όσο και για τις χειρουργικές επεμβάσεις, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών εξέφρασε προτίμηση για ένα συγκεκριμένο φύλο. Από αυτούς, η κατανομή ήταν περίπου 60:40 υπέρ ενός άνδρα ουρολόγου για τις διαβουλεύσεις, αλλά αυτό άλλαξε σε 80:20 για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να θεωρήσουν ότι οι άνδρες ουρολόγοι έχουν περισσότερες πρακτικές δεξιότητες από ό,τι οι γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν ότι μια γυναίκα ουρολόγος θα είχε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δήλωσαν ότι οι ουρολόγοι του δικού τους φύλου θα κατανοούσαν καλύτερα το σώμα τους και ότι θα ήταν ευκολότερο να τους μιλήσουν για την κατάστασή τους. Η ουρολογία παραμένει ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, αλλά η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα πιο ισότιμο μείγμα ανδρών και γυναικών κλινικών ιατρών, λένε οι ερευνητές.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου έχει αρκετά ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών γιατρών στο ουρολογικό τμήμα του, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Δρ Ταμαλούνας. “Η ουρολογία περιλαμβάνει πολύ ευαίσθητα θέματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η ακράτεια και οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, και αυτές οι καταστάσεις είναι ιδιαίτερα προσωπικές και μερικές φορές ενοχλητικές για τους ασθενείς”, δήλωσε. “Οι ασθενείς θα δυσκολευτούν ήδη να μιλήσουν ανοιχτά στους ουρολόγους για τις καταστάσεις αυτές και αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τις πολιτισμικές ευαισθησίες σε ορισμένες κοινότητες. Είναι ζωτικής σημασίας να αρθούν τυχόν πρόσθετα εμπόδια που μπορούμε να ελέγξουμε -όπως το φύλο του συμβούλου- και γι’ αυτό πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε περισσότερες γυναίκες στο επάγγελμα”. Σύμφωνα με τη Dr. Carme Mir Maresma, από το Γραφείο Επιστημονικού Συνεδρίου της EAU, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τη δική της εμπειρία. “Οι προτιμήσεις των ασθενών για τον ουρολόγο τους τείνουν να εξαρτώνται από την κατάστασή τους”, δήλωσε η ίδια. “Αντιμετωπίζω κυρίως ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι είναι συχνά πολύ άρρωστοι, και συνήθως δεν ενδιαφέρονται για το φύλο του ατόμου που τους θεραπεύει, αρκεί να έχει τα κατάλληλα προσόντα. Οι ασθενείς με παθήσεις που δεν απειλούν τη ζωή τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να εκφράσουν προτίμηση”. “Ωστόσο, πιθανότατα παίζουν ρόλο και πολιτιστικοί παράγοντες και θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αυτή την έρευνα να επαναλαμβάνεται σε άλλες χώρες, για να κατανοήσουμε την επιρροή τους”. “Η ουρολογία γίνεται όλο και πιο ισορροπημένη μεταξύ των δύο φύλων, με αρκετά ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στα κατώτερα επίπεδα του επαγγέλματος. Αν και οι άνδρες τείνουν ακόμη να κατέχουν την πλειοψηφία των ανώτερων θέσεων, πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια”.