Η γλουτένη είναι το όνομα για τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η γλουτένη προστίθεται επίσης στα τρόφιμα ως πηκτικός παράγοντας ή για να προσφέρει υφή και γεύση. Η γλουτένη έχει ελαστική ποιότητα και είναι το συστατικό που δίνει στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα τη μαστιχωτή υφή τους. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη. Ωστόσο, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία σε ορισμένους.
Τρόφιμα με υψηλή γλουτένη
Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις και κινδύνους για την υγεία όταν τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Τα πεπτίδια που βρίσκονται στη γλουτένη είναι ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου, τα οποία μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη για μερικούς ανθρώπους. Αυτά τα πεπτίδια μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα από ήπια δυσπεψία έως πιο σοβαρές παθήσεις υγείας.
Γαστρεντερική δυσφορία ή συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης γλουτένης. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αναζητά τη γλουτένη ως τοξικό εισβολέα και την επιτίθεται, με αποτέλεσμα την εντερική βλάβη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη κινδυνεύουν να αναπτύξουν πιο σοβαρές διαταραχές λόγω δυσαπορρόφησης βιταμινών και μετάλλων.
Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη
Εάν έχετε συμπτώματα ευαισθησίας στη γλουτένη, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Υπάρχουν τέσσερις συνθήκες που απαιτούν αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη:
Κοιλιοκάκη
Περίπου το 1% των Αμερικανών έχει κοιλιοκάκη, ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες. Τα άτομα με κοιλιοκάκη εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια, διάρροια, ανεξήγητη απώλεια βάρους και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.
Η παρατεταμένη κατάποση γλουτένης σε άτομα με κοιλιοκάκη έχει ως αποτέλεσμα βλάβη στην εντερική επένδυση. Αυτή η βλάβη επηρεάζει την ικανότητα του πεπτικού συστήματος να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα. Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, υπογονιμότητα και νευρολογικά προβλήματα.
Μη κοιλιοκάκη Ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS)
Μερικοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να έχουν ευαισθησία στη γλουτένη. Είναι πιθανό να έχετε δυσκολία στην πέψη της γλουτένης χωρίς να έχετε κοιλιοκάκη. Εάν εμφανίσετε γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση σιταριού, κριθαριού ή σίκαλης, αλλά το τεστ είναι αρνητικό για κοιλιοκάκη, μπορεί να έχετε NCGS και να δείτε βελτίωση σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Αλλεργία στο σιτάρι
Το σιτάρι και άλλα δημητριακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Τα τυπικά συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν:
- Κνησμός/πρήξιμο του στόματος ή του λαιμού
- Εξάνθημα
- Βήχας
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Κνίδωση
- Έμετος/διάρροια
Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματα αλλεργίας εμφανίζονται μετά την κατανάλωση σίτου, κριθαριού, σίκαλης ή βρώμης.
Ερπητοειδής δερματίτιδα
Η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι μια σχετικά σπάνια δερματική αντίδραση που οφείλεται στην ευαισθησία στη γλουτένη. Οι βλάβες ή οι φουσκάλες σχηματίζονται στο δέρμα, πιο συχνά στους πήχεις, τα γόνατα και τους γλουτούς. Τα άτομα που εμφανίζουν ερπητοειδή δερματίτιδα συνήθως έχουν επίσης κοιλιοκάκη καθώς προκαλούνται από τα ίδια αντισώματα.
Τροφές με Γλουτένη
Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτάρι έχουν τις υψηλότερες ποσότητες γλουτένης. Ωστόσο, το αλεύρι σίτου προστίθεται επίσης συνήθως στα τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες εάν αποφεύγετε τη γλουτένη.
Οι 8 πιο κοινές πηγές γλουτένης περιλαμβάνουν:
- Ψωμί. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους τύπους ψωμιού (εκτός εάν φέρει την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”), όπως ψωμάκια, ψωμάκια, κουλούρια, μπισκότα και τορτίγιες με αλεύρι.
- Ψημένα αγαθά. Αρτοσκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα, ντόνατς, μάφιν και πίτες περιέχουν γλουτένη καθώς και τηγανίτες και βάφλες.
- Ζυμαρικά. Όλα τα ζυμαρικά σιταριού περιέχουν γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων των σπαγγέτι, φετουτσίνι, μακαρόνια, λαζάνια και ραβιόλια.
- Δημητριακά. Δεν περιέχουν όλα τα δημητριακά πρωινού σιτάρι, αλλά πολλά περιέχουν, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τις διατροφικές ετικέτες. Επίσης, να γνωρίζετε ότι η βρώμη συχνά εκτρέφεται και επεξεργάζεται με σιτάρι. Επομένως, εκτός εάν φέρουν την ένδειξη χωρίς γλουτένη, τα προϊόντα βρώμης θα περιέχουν επίσης γλουτένη.
- Κρακεράκια. Δημοφιλή σνακ τρόφιμα όπως κράκερ, κουλουράκια και ορισμένα είδη πατατών έχουν γλουτένη.
- Μπύρα. Η μπύρα παρασκευάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι, το οποίο περιέχει γλουτένη. Ορισμένα λικέρ έχουν προσθέσει σιτάρι, οπότε φροντίστε να ερευνήσετε τα συστατικά.
- Σάλτσα. Οι σάλτσες και τα έτοιμα γεύματα που περιέχουν σάλτσα περιέχουν γλουτένη. Τα μείγματα σάλτσας σε σκόνη περιέχουν επίσης γλουτένη, εκτός εάν φέρουν ειδική σήμανση “χωρίς γλουτένη”.
- Σούπα. Πολλές σούπες σε κονσέρβες και σε κουτιά χρησιμοποιούν αλεύρι σίτου ως πηκτικό παράγοντα. Ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες για να βρείτε προπαρασκευασμένες σούπες χωρίς γλουτένη.
Εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη
Η προσπάθεια αποφυγής της γλουτένης εντελώς μπορεί να είναι πολύ δύσκολη στην αρχή. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τη γλουτένη στη διατροφή σας είναι να μείνετε μακριά από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω και να τα αντικαταστήσετε με φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη όπως:
- Τορτίγια καλαμποκιού αντί για τορτίγιες από αλεύρι
- Φρέσκα φρούτα ή ζελατίνη με σαντιγί για επιδόρπιο
- Νουντλς κολοκυθιού με σάλτσα σπαγγέτι
- Δημητριακά πρωινού από καλαμπόκι ή ρύζι (αλλά ελέγξτε για πρόσθετα όπως χρωστικές)
- Ωμά λαχανικά με ντιπ αντί για κράκερ
- Μπύρα χωρίς γλουτένη, κόκκινη ή λευκή