Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που απαιτείται από το σώμα για την απορρόφηση του ασβεστίου, την ανάπτυξη των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ανακούφιση της φλεγμονής. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κακή ανάπτυξη μαλλιών και οστεομαλακία. Η περίσσεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει το σώμα να απορροφήσει πάρα πολύ ασβέστιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά.
Βιταμίνη D και τρόφιμα
Η τρέχουσα ημερήσια τιμή (DV) για τη βιταμίνη D είναι 20 mcg (μικρογραμμάρια) (800 IU) την ημέρα και το όριο τοξικότητας πιστεύεται ότι είναι 250 έως 1000 mcg/ημέρα. Μερικές φορές οι τιμές της βιταμίνης D δίνονται σε IU (Διεθνείς Μονάδες). Όταν συμβαίνει αυτό, θυμηθείτε ότι 1mcg=40IU για βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως και γι’ αυτό ονομάζεται βιταμίνη του ήλιου. Η έκθεση στον ήλιο (δερματική σύνθεση) είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους. Ανάλογα με την εποχή και το πού ζείτε, το φως του ήλιου μπορεί να μην βοηθήσει το σώμα σας να δημιουργήσει αρκετή βιταμίνη D. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι συχνά δεν συνθέτουν τόση βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε λίπος για να το απορροφήσετε. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν ψάρια, μανιτάρια που εκτίθενται στο φως του ήλιου, εμπλουτισμένο γάλα, ενισχυμένα υποκατάστατα γάλακτος, ενισχυμένο τόφου, εμπλουτισμένο γιαούρτι, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού, χοιρινές μπριζόλες και αυγά.
Η βιταμίνη D δεν βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, γι’ αυτό τόσα πολλά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη D έχει προστεθεί σε διάφορα τρόφιμα προς όφελος του ευρύτερου κοινού. Τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τείνουν επίσης να είναι πλούσια σε ασβέστιο.