Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στο ‘CCC+’ από ‘RD’ και σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στο ‘CCC’ από ‘RD’ προηγουμένως.
Την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs των τεσσάρων τραπεζών σε ‘C’ από ‘RD’.
Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.
Κατά την άποψη της Fitch, «αν και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».
Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας σημαντικό έδαφος και τη στήριξη των 645 μονάδων, υπό το βάρος νέου sell off στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρο το ταμπλό.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει σε επίπεδα του 2016, ενώ ισχυρότατο είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί στην κεφαλαιοποίησή του.
Μέσα στις έξι συνεδριάσεις από την αρχή του Οκτωβρίου (μαζί με τη σημερινή), ο κλάδος έχει χάσει σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους, η απώλεια στην κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ.
N. Kαραμούζης: Υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών
Την άποψη πως οι αντιδράσεις των αγορών που βιώνουμε είναι υπερβολικές, καθώς οι τράπεζες πέρασαν όλες με επιτυχία τα stress tests, ακόμα και κάτω από τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist «Digital Metamorphosis: Achieving growth in business and banking».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη «σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ευρωστία και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει όλους τους χρηματοοικονομικούς τους δείκτες, ρευστότητας και καταθέσεων, κεφαλαιακής επάρκειας, μείωσης των NPEs, πρόσβασης στις αγορές και χρηματοδότησης της οικονομίας».
Παράλληλα, τόνισε πως έχουν επιλυθεί πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενώ ανέφερε ότι «χρειάζεται να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να μειώσουμε ταχύτατα το σημαντικό ύψος των NPEs, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοοικονομική μας ευρωστία, την πρόσβαση στις αγορές και την εμπιστοσύνη πελατών, αγορών και εποπτικών αρχών».
«Το νέο θεσμικό πλαίσιο μας λύνει τα χέρια, αρκετές όμως προκλήσεις τις έχουμε ακόμη μπροστά μας και πρέπει να τις χειριστούμε με αποφασιστικότητα, σχέδιο, συνεργασία και υπομονή», πρόσθεσε.
Όπως είπε «πολλά επιμέρους μικρά θέματα ανά τράπεζα, πρέπει να επιλύονται ταχύτατα και δεν πρέπει να αφήνονται να μετατρέπονται αναίτια σε ευρύτερο συστημικό πρόβλημα».
«Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το καλό επενδυτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των αγορών, είναι κρίσιμες μεταβλητές για να συμβάλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων χωρίς υπέρμετρο οικονομικό κόστος», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.