Μία δήλωση του μέλους του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής φούντωσε τα σενάρια για πλήρη αποδυτικοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Αντιδυτική στροφή ή μπλόφα; Μετά την απομομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, φαίνεται ότι φλερτάρει έντονα με την ιδέα αποχώρησης και από την αναβάθμιση και την προμήθεια νέων μαχητικών F-16.
Οι διαθεσιμότητες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι πολύ χαμηλές και πλέον αντιμετωπίζει όχι απλά ζητήματα επιβίωσης στους αιθέρες – λόγω των πολύ ανώτερων RAFALE και F-16 Viper της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – αλλά και… ύπαρξης, αφού όσοι οι ΗΠΑ αργούν να πάρουν απόφαση για τα F-16 τόσο ο αεροπορικός της στόλος μαραζώνει.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία θέλει τα πακέτα αναβαθμίσεων για τα F-16 και την έγκριση πώλησης νέων από τις ΗΠΑ… χθες!
Στο κλίμα αυτό, η άποψη που εκφράζει δημόσια το μέλος του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, Cagri Erhan, εκλαμβάνεται – ως πρώτη αντίδραση – ως ακόμη μία απέλπιδα προσπάθεια πίεσης της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ να εγκρίνουν άμεσα την πώληση F-16, διαφορετικά θα πάει στην οριστική αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο Erhan είναι και αρθρογράφος στην Turkiye και θεωρείται ως ένας από τους διαμορφωτές γνώμης στην γείτονα. Σε σχετικές του δηλώσεις προς το ρωσικό πρακτορείο Sputnik εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μετά τους σεισμούς η Τουρκία θα σταματήσει να ζητά F-16 επειδή είναι ένα πακέτο κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε λάθος ζητώντας F-16, τα οποία το Κογκρέσο εξακολουθεί να αρνείται να δώσει με «κάποιο πρόσχημα» και τα οποία όπως αναφέρει «είναι ξεπερασμένα και δεν είναι ανταγωνιστικά έναντι άλλων τζετ».
«Η Τουρκία πρέπει να πάρει αμέσως απόφαση να αλλάξει την απόφασή της από F-16 σε κάποια άλλη. Για παράδειγμα, τα F-35 ήταν στο τραπέζι. Η Τουρκία περίμενε από το πρόγραμμα [να πάρει F-35]. Τώρα έχουμε άλλες επιλογές όπως το κινεζικό τζετ, το οποίο πουλήθηκε στο Πακιστάν, ρωσικά αεροσκάφη και επίσης Eurofighter», δήλωσε ο Ερχάν.
Στις 18 Ιανουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει να ξεπεράσει τις δυσκολίες στα F-16 με την Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι η αγορά ήταν σύμφωνη με τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών.
Τον Απρίλιο του 2021, οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 αφού η Άγκυρα αγόρασε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργότερα εκείνο το έτος ότι η Τουρκία είχε λάβει μια πρόταση από τις ΗΠΑ να αγοράσει τζετ F-16 αντ’ αυτού, μια γενιά πίσω από τα F-35. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ συζητά εάν θα συμπεριληφθούν περιορισμοί στην πώληση αεροσκαφών στον ετήσιο λογαριασμό αμυντικών δαπανών του για το οικονομικό 2023, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να πείσει τους νομοθέτες ότι η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ χρωστάνε σχεδόν 1,5 δις δολάρια στην χώρα του εξαιτίας της αποβολής από το πρόγραμμα των F-35. Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις επενδύσεις που έκανε η Τουρκία για την ανάπτυξη του προγράμματος αλλά και την προμήθεια των πρώτων 5 Jets, που ποτέ δεν της παραδόθηκαν.