Εθισμός: Τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε εθισμένοι στο τηλέφωνό σας


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλοί από εμάς περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας μπροστά στις οθόνες μας — ειδικά τα τηλέφωνά μας. Αυτό που είναι επίσης αδιαμφισβήτητο είναι ότι ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια σπειροειδή πορεία. Στην πραγματικότητα, το 31% των ενηλίκων των ΗΠΑ και το 46% των εφήβων στις ΗΠΑ λένε ότι βρίσκονται στο διαδίκτυο «σχεδόν συνεχώς», σύμφωνα με την Pew Research Surveys από το 2021 και το 2022. Πόσο είναι πάρα πολύ; Μερικές φορές είναι δύσκολο να το ξέρεις. Αλλά μερικές φορές, η απάντηση είναι πολύ πιο προφανής. Ήταν για τον Jerome Yankey. Ήταν πρωτοετής φοιτητής στο κολέγιο όταν παρατήρησε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα του TikTok, είχε γίνει προβληματική.

«Απλώς άρχισε να με φθείρεται πρώτα σωματικά, νομίζω, γιατί τότε απλά έκανα κύλιση για ώρες, χωρίς να κοιμηθώ — μου έπαιρνε ώρες από τη μέρα. Δεν έκανα πραγματικά πολλά άλλο στον ελεύθερο χρόνο μου», εξήγησε. Όταν ο φόρος μετατοπίστηκε από το σωματικό στο ψυχικό, καταργώντας τη δημιουργικότητά του και παραμορφώνοντας την αίσθηση της αξίας του, αποφάσισε ότι έπρεπε να τα παρατήσει. Και το έκανε κρύα γαλοπούλα — καθόλου εύκολο κατόρθωμα. Ο Yankey απέχει πολύ από το να είναι μόνος. Το 2022 Pew Research Survey για εφήβους στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 67% από αυτούς χρησιμοποιούν TikTok, και μεταξύ αυτών, το 16 τοις εκατό το χρησιμοποιεί «σχεδόν συνεχώς». Αυτός ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος μεταξύ του 95% των εφήβων που χρησιμοποιούν το YouTube, με το 19 τοις εκατό να το χρησιμοποιεί «σχεδόν συνεχώς».

Είμαι εθισμένος;

Προς το παρόν, ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι επίσημη κλινική διάγνωση. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν πληροί τις προϋποθέσεις ως διαταραχή ψυχικής υγείας από μόνη της ή εάν πρέπει να θεωρείται μέρος μιας άλλης πάθησης ψυχικής υγείας. Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πώς να το ορίσετε, να το μετρήσετε, να το δοκιμάσετε και να το αντιμετωπίσετε. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από το αν είναι αληθινός «εθισμός» ή κάτι άλλο, ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά για τα παιδιά. Εκεί έρχεται ο Δρ. Μάικλ Ριτς. Ένας αυτοχαρακτηριζόμενος «μεσολαβητής», ο Ριτς αντιμετωπίζει νεαρούς ασθενείς με αυτό που αποκαλεί προβληματική χρήση μέσων στην Κλινική για Διαταραχές Διαδραστικών Μέσων (την οποία συν-διευθύνει) στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

«Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι καθημερινές τους λειτουργίες επηρεάζονται κατά κάποιο τρόπο», είπε. “Δεν κοιμούνται αρκετά. Τρώνε υπερβολικά. Λείπουν από το σχολείο ή αποκοιμιούνται στο σχολείο. Αποσύρονται από τους φίλους τους.” Του αρέσει να απέχει από το μοντέλο του εθισμού. “Εμείς ως κοινωνία χρησιμοποιούμε τον όρο εθισμός ως υποτιμητικό. Θεωρούμε τους εξαρτημένους ως αδύναμους ανθρώπους με αδύναμο χαρακτήρα… και προσεγγίζουμε τον εθισμό, ειλικρινά, ακόμα ως κάτι που πρέπει να τιμωρηθεί παρά να θεραπευτεί”, είπε. Ο Rich επίσης δεν πιστεύει ότι η τεχνολογία είναι η αιτία των προβλημάτων των ασθενών του, αλλά μάλλον τους ενισχύει. Και έχει μια αντιδιαισθητική προσέγγιση για να βοηθήσει τους νεαρούς ασθενείς του, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν άλλα ζητήματα — όπως το άγχος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή το απλό παλιό στρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ