Το να «ελέγχουμε» τα όνειρα μας μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το healthline.com όμως αναφέρει πως… ως ένα βαθμό, μπορεί να γίνει.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν 12 τρόποι με τους οποίους, όχι μόνο μπορούν να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εικόνες, αλλά και ο άνθρωπος να δει πιο χαρούμενα όνειρα.
Ύπνος και όνειρα
1. Ποιοτικός ύπνος
Ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 7 ή και λίγο περισσότερες ώρες ύπνου, για να ξεκουραστεί τελείως ο οργανισμός του.
2. Άσκηση
Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθάει σε καλύτερο ύπνο το βράδυ. Εντούτοις, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην αθληθεί κάποιος κοντά στην ώρα που πρόκειται να ξαπλώσει, γιατί τότε κινδυνεύει να μην ξεκουραστεί σωστά.
3. Ζώνη ύπνου
Ο ύπνος για να είναι ποιοτικός και ξεκούραστος, χρειάζεται και έναν συγκεκριμένο χώρο. Έτσι, στο δωμάτιο που βρίσκεται το κρεβάτι, καλό είναι να απουσιάζουν ηλεκτρονικές συσκευές, ειδικά όσες παράγουν εικόνα ή ήχο, όπως υπολογιστές και τηλεόραση.
4. Απαλλαγή άγχους
Μία ώρα πριν τον ύπνο, ο άνθρωπος θα πρέπει να αποβάλει με κάποιο τρόπο το άγχος από τον οργανισμό του.
Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, όπως:
- Διαλογισμός ή βαθιά αναπνοή
- Αρωματοθεραπεία
- Ντους
- Ανάγνωση ενός βιβλίου
Όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς πρέπει να αποφευχθούν ηλεκτρονικές οθόνες. Σύμφωνα με έρευνες, το μπλε φως που εκπέμπουν, επηρεάζουν το νευρολογικό σύστημα και ο άνθρωπος είναι πιο δύσκολο να κοιμηθεί, αλλά και να ξεκουραστεί.
5. Όχι στο βραδινό ποτό
Ένα ποτήρι αλκοόλ το βράδυ μπορεί να χαλαρώνει αρκετούς, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες παρεμβαίνει στον κύκλο του ύπνου, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για εφιάλτες.
6. Αλλαγή θέσης ύπνου
Ο τρόπος με τον οποίο κοιμάται κάποιος, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του και τα όνειρα του.
Χαρακτηριστικά σε μια μελέτη του 2004, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν στην αριστερή τους πλευρά ανέφεραν ότι είχαν περισσότερους εφιάλτες από τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν στη δεξιά πλευρά.
7. Τροφές με μελατονίνη
Η μελατονίνη παράγεται φυσικά από το σώμα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ενώ εντοπίζεται και σε διάφορα τρόφιμα, όπως:
- Αυγά
- Ψάρι
- Κρέας
- Γάλα
- Ξηροί καρποί
- Ορισμένα δημητριακά
8. Συμπληρώματα μελατονίνης
Μελέτη του 2013 έδειξε πως η μελατονίνη μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο έναρξης του ύπνου, αυξάνει τον συνολικό χρόνο του και βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.
Έτσι, ορισμένοι μπορούν να δοκιμάσουν αν θέλουν συμπληρώματα που περιέχουν μελατονίνη. Εντούτοις, θα πρέπει να έχουν μιλήσει με γιατρό, γιατί ενδέχεται να παρουσιάσει παρενέργειες, αν συνδυαστεί με άλλα φάρμακα.
9. Διαχείριση άγχους
Το άγχος της καθημερινότητας δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό τη στιγμή που κάποιος κοιμάται. Έτσι, αν μπορεί να περιοριστεί ή ελεγχθεί στην καθημερινότητα, τότε ο ύπνος θα είναι καλύτερος, αλλά και τα όνειρα.
10. Ημερολόγιο ονείρων
Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί ένα άτομο να ελέγξει τα όνειρα του, είναι τα καταγράφει τόσο τα ευχάριστα, όσο και τα δυσάρεστα, σε ένα ημερολόγιο. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να καταλάβει γιατί ονειρεύτηκε κάτι και πως συνδέεται αυτό το γεγονός με την καθημερινότητα του.
Μάλιστα, πέρα από το όνειρο, καλό θα ήταν να καταγράφει τόσο τα συναισθήματα που είχε κατά τη διάρκεια του ονείρου, όσο και εκείνα από τη στιγμή που ξύπνησε.
11. Εικονικά παιχνίδια
Μελέτη του 2019 έδειξε πως η αναπαραγωγή σωματικά διαδραστικών παιχνιδιών συσχετίστηκε θετικά με τη διαυγή και ελεγχόμενη συχνότητα ονείρων.
12. Διαυγή όνειρα
Διαυγές όνειρο ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο ονειρεύεται και ενώ βρίσκεται μέσα στο όνειρο, γνωρίζει πως το βλέπει και πως δεν είναι η πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί κάποιος να ελέγξει ως ένα βαθμό την εξέλιξη του ονείρου του, αλλά και τι θα δει.