Εκπρόσωποι από 25 χώρες που έχουν έμμεση ή άμεση εμπλοκή στις εξελίξεις στην Μεσόγειο για πρώτη φορά σε ένα Διεθνές Συνέδριο, που διοργανώνεται στην Ελλάδα.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Περιφερειακή Ένταξη στη Μεσόγειο εντός του τρέχοντος πλαισίου των προκλήσεων και των απειλών ασφαλείας» θα αποτελέσει το αντικείμενο Διεθνούς Συνεδρίου, που σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στο Τατόι.
Την ευθύνη διοργάνωσης έχει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την ιδέα του Συνεδρίου να ανήκει στον δραστήριο Γενικό Δ/ντη, Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.
Υπουργοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου, της ΕΕ και των ΗΠΑ αλλά και έμπειροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και καθηγητές θα εκθέσουν, θα αναλύσουν και θα αναδείξουν όλα τα γεωστρατηγικά ζητήματα που απασχολούν την διεθνή σκηνή στον ευαίσθητο χώρο της Μεσογείου. Μία θάλασσα που ενώνει λαούς αλλά αποτελεί και πεδίο αντιπαραθέσεων κι έντονων ζυμώσεων.
Το Διεθνές Συνέδριο θα εκκινήσει τις εργασίες του στις 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 του μήνα. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Το συνέδριο θα χωρίζεται σε διαφορετικές θεματικές ενότητες, με πρώτη την «Μεσόγειο μέσα στους αιώνες». Αυτή η συνεδρία θα δώσει έμφαση στην ιστορία και τις διαπολιτισμικές σχέσεις στην περιοχή της Μεσογείου ανά τους αιώνες. Θα εξεταστεί η Μεσόγειος Θάλασσα ως γέφυρα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης. Επιπλέον, θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των συγκρούσεων και τους πολέμους στην περιοχή της Μεσογείου.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πώς ο πόλεμος έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην Μεσόγειο θα αποτελέσει επίσης ένα άλλο θέμα προς συζήτηση ενώ ξεχωριστή θέση θα έχει και το ζήτημα των υβριδικών απειλών, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Συνολικά θα υπάρξουν 10 θεματικές συζητήσεις, με καταληκτική την «Ελλάδα ως κομβικό παράγοντα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της Μεσογείου».