Πεντανόστιμο ψητό μοσχάρι Esterhazy για τους πιο δύσκολους στην γεύση


Εάν λαχταράτε μια γεύση από την Αυστρία, τότε γιατί να μην φορέσετε την ποδιά σας και να αναδημιουργήσετε τις αγαπημένες σας τοπικές σπεσιαλιτέ στο σπίτι; Υπάρχει μία από τις πιο νόστιμες συνταγές από την Αυστρία η οποία είναι πολύ εύκολη να φτιαχτεί και ονομάζεται Esterhazy. Αφεθείτε σε αυτό το πολυτελές ψητό μοσχάρι, που πήρε το όνομά του από μια από τις πιο εξέχουσες οικογένειες της Αυστρίας.

  • 4 φέτες ψητό μοσχάρι ή μοσχαρίσιο φιλέτο, η καθεμία περίπου 180 g
  • 6 εσκαλόπ ή 2 κρεμμύδια
  • 1 μικρό καρότο
  • 1⁄2 ρίζα μαϊντανός
  • 1 μικρό γογγύλι
  • 1 μικρό κομμάτι καρδιά σέλινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 50 gr κύβους μπέικον
  • 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 1⁄2 κ.σ αλεύρι για τη σάλτσα
  • 300 – 400 ml  ή 1 1/2 φλιτζάνι ζωμός βόειου κρέατος ή νερό
  • Τριμμένη φλούδα λεμονιού
  • Αλεύρι για επικάλυψη
  • Αλάτι πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Κόβουμε το ψητό μοσχάρι πολλές φορές γύρω από την άκρη και το χτυπάμε απαλά . Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές και αλευρώνουμε τη μία πλευρά . Κόβουμε τα εσκαλόπ σε λεπτές λωρίδες.

Βήμα 2:
Ζεσταίνουμε λίγο λίπος σε ένα τηγάνι, τοποθετούμε το κρέας με την αλευρωμένη πλευρά προς τα κάτω και τηγανίζουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά . Γυρίστε το κρέας, αφαιρέστε το ξανά μετά από 2 λεπτά και τοποθετήστε το σε λαδωμένο ταψί με καπάκι ή πυρίμαχη κατσαρόλα.

Βήμα 3:
Ροδίζουμε ελαφρά τα εσκαλόπ στο ίδιο τηγάνι, προσθέτοντας λίγο ακόμα βούτυρο όσο χρειάζεται. Ρίχνουμε λίγο ζωμό βόειου κρέατος ή νερό, αφήνουμε να βράσει και περιχύνουμε τις φέτες του βόειου κρέατος. Βράζετε στον ατμό το κρέας σε χαμηλή φωτιά στη χύτρα ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 με 90 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, γυρίζοντάς το περιστασιακά και συμπληρώνοντας με υγρό όπως απαιτείται.

Βήμα 4:
Εν τω μεταξύ, κόψτε τα καθαρισμένα λαχανικά ρίζας σε πολύ λεπτές λωρίδες και τηγανίστε με το μπέικον σε λίγο ζεστό λίπος. Προσθέστε λίγο ζωμό βοείου κρέατος και βράστε στον ατμό τα λαχανικά μέχρι να γίνουν al dente .

Βήμα 5:
Βγάζουμε το κρέας από το πιάτο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί, περιχύνουμε τον χυμό και αρωματίζουμε με κάπαρη και τριμμένη φλούδα λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει.

Βήμα 6:
Τέλος ξαναβάζετε το κρέας στο πιάτο για λίγο. Τακτοποιούμε και γαρνίρουμε με τα λαχανικά ρίζας σε φέτες. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό πριν σερβίρουμε.
Σερβίρουμε με ζυμαρικά ή τηγανητές πατάτες και απολαμβάνουμε!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ