Γνωρίζατε ότι το κλειδί για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά από το έντερο; Έως και το 70 τοις εκατό των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας ζουν στα τοιχώματα των εντέρων σας.
Γι’ αυτό ένα υγιές έντερο – και η σωστή πέψη – είναι τόσο σημαντικά για την προστασία του σώματός σας από βακτήρια και ιούς. Τα σπουδαία νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε τον δρόμο σας για ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα απλώς επιδοθείτε σε αυτές τις υγιεινές για το έντερο συνταγές!
Μια μερίδα κουνουπίδι παρέχει περίπου το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C και περίπου το ένα τέταρτο της ημερήσιας βιταμίνης C. Σερβίρετε αυτό το κάρυ με προβιοτικό γιαούρτι για επιπλέον θρεπτικά συστατικά για το έντερο!
Αυτό το κάρυ κουνουπιδιού είναι ένα vegan πιάτο εμπνευσμένο από την Ινδία που συνδυάζεται αρκετά εύκολα. Είναι ένα κάρυ με ζεστά καρυκεύματα, που δίνει σε αυτό το κλασικό χοντρό πιάτο λαχανικών την εξωτική του γεύση. Και ο κουρκουμάς είναι αυτός που του δίνει το ζωηρό του χρώμα. Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι τέλειο για τη μείωση της φλεγμονής του εντέρου κατά τη διάρκεια της δίαιτας Candida.
Συστατικά
- 2 κ.σ. λάδι, όπως η καρύδα ή η ελιά
- 1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι σε κυβάκια
- 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. κόλιανδρος σε σκόνη
- 1/2 κουτ. κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κουτ. κουρκουμά σε σκόνη
- 1/4 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού
- 1 κουνουπίδι, περίπου 1 1/2 κιλό, κομμένο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο στη μέση κατά μήκος, στη συνέχεια κομμένο σε μισά φεγγάρια πάχους περίπου 1/2 ίντσας
- 3 ντομάτες σε κύβους
- 1 κουτ. άλας
- 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
- 2 χούφτες φύλλα baby σπανάκι
- 2 κ.σ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
- 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
- Απλό γιαούρτι (προαιρετικά)
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι σε κύβους και το σέλινο σε φέτες, σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά. Τώρα προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίστε να σοτάρετε τα λαχανικά για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά σε σκόνη, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, ανακατεύουμε να ενωθούν και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά, περίπου 1 λεπτό. Τώρα προσθέστε τα κομμάτια του κουνουπιδιού, τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες σε κύβους, το αλάτι και το νερό ή το ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι, περίπου 20 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το σπανάκι και σιγοβράζουμε για άλλα 3 με 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση αν χρειάζεται. Γαρνίρετε το κάρυ με ένα πασπαλισμό καβουρδισμένα αμύγδαλα και ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και μερικές κούκλες απλό γιαούρτι (προαιρετικά).
Αυτή η συνταγή έχει πολλά υλικά, αλλά, μόλις τα έχετε όλα έτοιμα, συναρμολογείται πολύ γρήγορα Ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο αυτού του πιάτου με κάρυ είναι η ευελιξία του. Αφού κατακτήσετε αυτήν την έκδοση, πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών και χρησιμοποιήστε όσα λαχανικά εποχής έχετε στη διάθεσή σας. Τα πιο σφιχτά λαχανικά χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο ψησίματος, γι’ αυτό προσθέστε τα στην αρχή. Τα πιο ευαίσθητα λαχανικά όπως τα φυλλώδη λαχανικά χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, ώστε να μπορούν να μπουν στο τέλος.
Αυτό το κάρυ κουνουπιδιού σερβίρετε πεντανόστιμο με μη γλουτενικούς κόκκους όπως κινόα και κεχρί. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές κούκλες δροσερό, προβιοτικό γιαούρτι σε αντίθεση με τα μπαχαρικά στο κάρυ. Γίνεται ένα ωραίο χορτοφαγικό γεύμα, αλλά ταιριάζει εξίσου με ψητά ή ψητά κρέατα. Αποφάγια? Είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα!