Ύπνος: Με πόσες ώρες ύπνου κινδυνεύουμε από εγκεφαλικό


Ο ύπνος είναι μια υπόθεση διαφορετική για τον καθένα. Άλλοι χρειάζονται περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και άλλοι έχουν ύπνο στο τσεπάκι τους. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως πολύ λίγος ή ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες, ανάλογα με την εθνικότητα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν σχεδόν 17.000 λευκούς και αφροαμερικανούς με μέση ηλικία τα 64 έτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού.

Ως μικρής διάρκειας ορίστηκε ο ύπνος που διαρκεί έξι ώρες ή λιγότερο και ως μεγάλος όταν διαρκεί από εννιά ώρες και πάνω.
Κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης, σημειώθηκαν 460 εγκεφαλικά επεισόδια, τα 172 σε αφροαμερικανούς και τα 288 σε λευκούς. Οι αφροαμερικανοί αποτελούσαν το 37% του δείγματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο περιοδικό Neurology.

Οι αφροαμερικανοί που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, ήταν 80% λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με όσους κοιμούνταν 7-8 ώρες.

Οι λευκοί άνδρες που κοιμούνταν 9 ή περισσότερες ώρες, είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με όσους κοιμούνταν φυσιολογικό αριθμό ωρών.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μικρή και η μεγάλη διάρκεια ύπνου μπορεί να έχουν διαφορετικές συνέπειες στους ανθρώπους ανάλογα με τη φυλή και το φύλο τους», σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Virginia Howard.

Η διάρκεια ύπνου δεν είχε καμιά επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού για λευκές και αφροαμερικανές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. H μελέτη δεν απέδειξε άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί πίσω από τον συσχετισμό», ανέφερε η Χάουαρντ.

«Η έρευνα υπογραμμίζει όμως, πόσο σημαντική είναι η καλύτερη παρακολούθηση και ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων σε ανθρώπους μέσης ηλικίας που κοιμούνται πολύ».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ